Mια σημαντική δίκη για την ελευθερία της δημοσιογραφίας

Αύριο Πέμπτη εκδικάζεται η έφεση κατά της κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός Ευστάθιου Λιάλιου εναντίον του συνεργατικού μέσου Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δίκη από την οποία θα φανεί αν τελικά το σύστημα θα βάλει μια ακόμη θηλιά φίμωσης στη δημοσιογραφική έρευνα. Κι αυτό επειδή η αγωγή Slapp κατά της δημοσιογράφου και του συνεργατικού Μέσου χρησιμοποίησε το νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έκρινε πως το δημόσιο συμφέρον είναι αρκετό για να γίνει δημοσιοποίηση ονομάτων, πρωτόδικα το δικαστήριο στη χώρα μας έκρινε πως παραβθάστηκαν τα προσωπικά δεδομένα του καταδικασθέντος στελέχους της “Ελληνικός Χρυσός” για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στο πλευρό του Alterthess και της δημοσιογράφου εκτός από τις δημοσιογραφικές ενώσεις, στέκονται πολλά ανεξάρτητα Μέσα και οι δημοσιογράφοι τους, ενώ ανακοινώσεις στήριξης εξέδωσαν ο Ασύνταχτος Τύπος της ΕΣΗΕΜΘ, η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ, οι εργαζόμενο “Στο Κόκκινο”.

Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” αναφέρει: 

Στις 19 Σεπτέμβρη 2024, εκδικάζεται η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή SLAPP  κατά της συναδέλφισσας Σταυρούλας Πουλημένη, που άσκησε ένα από δύο από υψηλόβαθμα στελέχη της «Ελληνικός Χρυσός», τα οποία ανέφερε σε τεκμηριωμένο ρεπορτάζ δημόσιου συμφέροντος που δημοσίευσε στις 27-10-2020 στο συνεργατικό μέσο alterthess, με βάση πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εναντίον τους για σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι παραβάσεις είχαν βεβαιωθεί από την Επιθεώρηση Μεταλλείων. Αφορούσαν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής, με υπαιτιότητα τη δραστηριότητα της εταιρείας, σε γεγονότα δηλαδή που επηρεάζουν τη ζωή ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδική, από την επιχειρούμενη έναρξη των εξορύξεων στις Σκουριές μέχρι την καταστροφή που έχει υποστεί το δάσος της περιοχής, που συνεχίζει να ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων.

Πρωτόδικα. το δικαστήριο  έκρινε ότι η δημοσιογράφος παραβίασε τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς δεν είχε λάβει τη ρητή τους συγκατάθεση για αναφορά του ονόματός τους και της επαγγελματικής του ιδιότητας του στο ρεπορτάζ. Επιπλέον, παρέβλεψε το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία που να αναφέρεται σε δημόσια πρόσωπα, όπως ο ενάγων, με αρχικά ονομάτων και υπονοούμενα. Κι αυτό, τη στιγμή που τα ονόματά τους είχαν ανακοινώθεί  και δημόσια από το δικαστήριο που τους καταδίκασε. Η, δε, δίκη τους αφορούσε σε αυτό ακριβώς:

Η αγωγή SLAPP κατά της Σταυρούλας Πουλημένη αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθερία της στην ελευθερία του τύπου, στην ενημέρωση και στην έκφραση. Στοχεύει στον εκφοβισμό  και στο σταμάτημα κάθε ενασχόλησης με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας μιας πολυεθνικής εταιρείας, η οποία πρέπει να υπόκειται σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Και όπως είναι εμφανές, αυτό ακριβώς συνέβη κι εδώ. Μια πολύ μεγάλη εταιρεία μολύνει το νερό μια περιοχής με βαρέα μέταλλα και αρσενικό. Αυτό αποδεικνύεται και μια δημοσιογράφος το μεταδίδει. Γνωρίζαμε ήδη πολύ καλά πόσο θα θέλανε να σωπάσει. Δεν το έκανε και πληρώνει το τίμημα. Θα καταστρέφουν το περιβάλλον επιβάλλοντας παράλληλα καθεστώς σιωπής.

Ενδεχόμενη αρνητική δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει βιομηχανία παρόμοιων διώξεων κατά δημοσιογράφων, συλλογικοτήτων και πολιτών, συνεχίζουν να ασχολούνται με ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, με την πολιτική δράση, τα πεπραγμένα κάποιου κέντρου εξουσίας, μιας εταιρείας, ενός δημόσιου προσώπου, τολμούν να ερευνούν την Αλήθεια και να την αναδεικνύουν. Τον κίνδυνο αυτό, εξάλλου, έχουν επισημάνει και διεθνείς και εγχώριες Δημοσιογραφικές Ενώσεις, Οργανισμοί και φορείς.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, που συνεχίζει να παλεύει κόντρα στην παλεύει κόντρα στην «ομερτά» της σιωπής και σε μια δημοσιογραφία ελεγχόμενης από την κυβέρνηση και τις εταιρείες, στηρίζει τη συναδέλφισσα μέχρι την τελική δικαίωσή της, να ακουστεί η λέξη «αθώα». Στο πλαίσιο αυτό, καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στο Εφετείο Αθηνών (είσοδος από την οδό Λουκάρεως) στις 19 Σεπτεμβρίου, στις 11πμ., ημέρα εκδίκασης της έφεσης, σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Σταυρούλα Πουλημένη και στο alterthess.

Ο “Ασύνταχτος Τύπος” σημειώνει:

Στο πλευρό της συναδέλφισσας Σταυρούλας Πουλημένη, αγωνιζόμαστε δυναμικά και συλλογικά για απόκρουση κάθε δίωξης SLAPP
Ένα ακόμη πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και στην ενημέρωση αποτελεί η ξεκάθαρη περίπτωση SLAPP με τη δίωξη της συναδέλφισσας Σταυρούλας Πουλημένη για δημοσίευση στο Alterthess της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός τον Οκτώβριο του 2020. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 εκδικάζεται η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή που άσκησε ένα εκ των δύο στελεχών της εταιρείας.
Μια αγωγή Slapp κατατίθεται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό ενάντια σε πρωτοβουλίες πολιτών, κοινωνικές συλλογικότητες και δημοσιογράφους, που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Και όπως είναι εμφανές, αυτό ακριβώς συνέβη κι εδώ.
Η αγωγή SLAPP κατατέθηκε, ύστερα από δικαστικό ρεπορτάζ, όπου αναφέρθηκε το όνομα και η επαγγελματική ιδιότητα του συγκεκριμένου, που πρωτόδικα καταδικάστηκε για σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αφορούσαν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής με υπαιτιότητα τη δραστηριότητα της εταιρείας. Οι συγκεκριμένες παραβάσεις είχαν βεβαιωθεί από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, μέσα από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες. Πρόκειται για μία δίκη που αφορούσε το δημόσιο συμφέρον και τα ονόματα των καταδικασθέντων είχαν ανακοινωθεί δημόσια από το δικαστήριο.
Ωστόσο, το δικαστήριο που ασχολήθηκε σε πρώτο βαθμό με την αγωγή έκρινε ότι δεν ήταν απαραίτητη η αναφορά των προσωπικών δεδομένων του καταδικασμένου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός, παραβλέποντας το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δίκη αφορούσε ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος και γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Επιπλέον, πολλές βεβαιώσεις παραβάσεων είχαν επικυρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η επιχειρούμενη έναρξη των εξορύξεων στις Σκουριές αλλά και η καταστροφή που έχει υποστεί το δάσος των Σκουριών συνεχίζει να ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων. Η ουσία είναι εμφανής. Μια πολύ μεγάλη εταιρεία μολύνει το νερό μια περιοχής με βαρέα μέταλλα και αρσενικό. Αυτό αποδεικνύεται και μια δημοσιογράφος το μεταδίδει. Γνωρίζαμε ήδη πολύ καλά πόσο θα θέλανε να σωπάσει. Δεν το έκανε και πληρώνει το τίμημα.

Ενδεχόμενη αρνητική δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει βιομηχανία παρόμοιων διώξεων κατά δημοσιογράφων και πολιτών. Θύμα αυτής της κατασταλτικής κίνησης εκτός από την δημοσιογράφο που είπε την αλήθεια, θα είναι από εδώ και πέρα, όλοι όσοι τολμούν να ερευνήσουν την Αλήθεια. Ειδικά αν αυτή στρέφεται ενάντια σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Θα καταστρέφουν το περιβάλλον επιβάλλοντας παράλληλα καθεστώς σιωπής.

Τον κίνδυνο αυτό έχουν επισημάνει με αφορμή την υπόθεσή μας διεθνείς και εγχώριες δημοσιογραφικές Ενώσεις και Οργανισμοί.

Στεκόμαστε στο πλευρό της συναδέλφισσας και αγωνιζόμαστε δυναμικά και συλλογικά για την απόκρουση κάθε δίωξης SLAPP, εναντίον δημοσιογράφων, κοινωνικών αγωνιστών και συλλογικοτήτων που υπερασπίζονται τα δημόσια αγαθά.

Καλούμε σε στήριξη του αγώνα για το δικαίωμα στην ενημέρωση των πολιτών, με παρουσία στο Εφετείο Αθηνών (είσοδος από την οδό Λουκάρεως) στις 19 Σεπτεμβρίου στις 11:0άσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αφορούσαν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής με υπαιτιότητα τη δραστηριότητα της εταιρείας. Οι συγκεκριμένες παραβάσεις είχαν βεβαιωθεί από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, μέσα από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες. Πρόκειται για μία δίκη που αφορούσε το δημόσιο συμφέρον και τα ονόματα των καταδικασθέντων είχαν ανακοινωθεί δημόσια από το δικαστήριο.

Η ανακοίνωση από τους δημοσιογράφους “Στο Κόκκινο”

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, η συναδέρφισσά μας Σταυρούλα Πουλημένη, δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της εκφοβιστικής αγωγής (SLAPP) που άσκησε εναντίον της και στο συνεργατικό Μέσο Alterthess το στέλεχος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» Ευστάθιος Λιάλιος. Ο Λάλιος ζητούσε από τη συναδέρφισσά μας αποζημίωση… 100.000 ευρώ, επειδή εκείνη δημοσίευσε στο Alterthess δικαστική απόφαση με την οποία ο Λάλιος καταδικαζόταν πρωτόδικα για σειρά παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ο Λάλιος στην αγωγή του επικαλούταν «δυσφήμιση» και «παραβίαση των προσωπικών δεδομένων», ισχυριζόμενος ότι δεν έπρεπε η δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης να συμπεριλαμβάνει το όνομά του. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Λάλιου και του επιδίκασε το ποσό των 3.000 ευρώ.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, επιτίθεται στην ερευνητική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ανάβει «πράσινο φως» στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα στελέχη τους να τρομοκρατούν και να απειλούν με οικονομική ασφυξία και αφανισμό τα Μέσα που επιχειρούν να ελέγξουν τη δράση τους.
Αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα των αγωγών SLAPP («στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη δημόσια συμμετοχή») σε διεθνές επίπεδο. Εργαλειοποιώντας τον νόμο, επιχειρηματικοί κολοσσοί και ισχυροί παράγοντες, που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν δικαστικές διαμάχες σε συνεργασία με μεγάλες νομικές εταιρείες, ασκούν αγωγές σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και Μέσα, προκειμένου να τους εμποδίσουν να κάνουν έρευνα.
Η ερευνητική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι η τελευταία ελπίδα να παραμείνει η δουλειά μας στην υπηρεσία της κοινωνίας, των ανθρώπων, του περιβάλλοντος, της δικαιοσύνης και να μην μετατραπούμε οι δημοσιογράφοι σε ενοικιαζόμενοι κονδυλοφόροι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η υπεράσπισή της δεν είναι ζήτημα μόνο του δημοσιογραφικού κλάδου, αλλά πρωτίστως της κοινωνίας και των ανθρώπων που αγωνίζονται στο εσωτερικό της για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη και οικολογική ισορροπία.
Οι εργαζόμενες/οι στον 105.5 Στο Κόκκινο, στέκομάστε ανεπιφύλακτα αλληλεγγύες/οι στο πλευρό της συναδέλφισσάς μας Σταυρούλας Πουλημένη και θεωρούμε ότι η πλήρης δικαίωσή της και του Μέσου είναι η αυτονόητη αναγνώριση του δικαιώματος και της επαγγελματικής της υποχρεώσης ταυτόχρονα, να δημοσιοποιεί πληροφορίες που σχετίζονται με την κοινωνική ανάγκη για διάχυση της πληροφορίας.
Η αλληλεγγύη της κοινωνίας απέναντι στις εκφοβιστικές πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων και την αντικοινωνική δράση τους, είναι η προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε όχι μόνο μια ανεξάρτητη και αποκαλυπτική δημοσιογραφία, αλλά επίσης και για να προστατεύσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων μας.
Οι εργαζόμενες/οι του 105.5 Στο Κόκκινο, καλούμε όλη την κοινωνία να δραστηριοποιηθεί ενάντια στις τομοκρατικές δικαστικές πρακτικές και την ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων επιχειρήσεων.
Καλούμε σε συγκέντρωση, έξω από το Εφετείο, από την οδό Λουκάρεως, στις 11 πμ την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, όπου θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου.
-Αλληλεγγύη στη συναδέλφισσά μας Σταυρούλα Πουλμένη
-Να παύσει κάθε δίωξή της και να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση
-Μηδενική ανοχή στις εκφοβιστικές αγωές SLAPP εναντίον δημοσιογράφων και πολιτών
-Άμεση λήψη μέτρων για το σταμάτημα της ανεξέλεγκτης εκφοβιστικής δράσης των εταιρειών
Οι εργαζόμενες/οι στο 105.5 Στο Κόκκινο (δημοσιογράφοι και διοικητικοί)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *