Ποιοι ελέγχουν τα media; Είναι ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας

Απίστευτα πολύς κόσμος, η πλειονότητα νέοι άνθρωποι, βρέθηκαν χθες βράδυ στο χώρο ΠΛΥΦΑ όπου η ερευνητική ομάδα του Solomon παρουσίασε τα ευρήματα μεγάλης έρευνας υπό τον τίτλο “Who owns the media” ήτοι “Ποιοί ελέγχουν τα media”, οι δημοσιογράφοι έξι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της νέας γενιάς των μνημονίων στα ΜΜΕ, βούτηξαν στα βαθειά των (όποιων) στοιχείων υπάρχουν για την ιδιοκτησία των μέσων στη χώρα μας. Η πλήρη έρευνα τους ανεβαίνει σταδιακά σε ειδική σελίδα. Τα θέματα που ερεύνησαν όπως τα θέτουν οι ίδιοι, πατάνε σε ερωτήματα που σχετίζονται άμεσα με τη διαφάνεια, τη διαφθορά, τη δημοκρατία εν τέλει. Η έρευνα του Solomon “Who owns the media” («Σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ») αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής των συμφερόντων των κορυφαίων επιχειρηματιών και των οικογενειών πίσω από τους κυρίαρχους μιντιακούς ομίλους στη χώρα.

<< Ποιοι ελέγχουν τα ΜΜΕ και την ενημέρωση στην Ελλάδα; Σε ποιους άλλους επιχειρηματικούς τομείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούνται οι ιδιοκτήτες τους; Πώς συνδέεται μια εφημερίδα με την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας; Γιατί ακούμε διαφημίσεις συγκεκριμένων εταιρειών σε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό; Και πόσα γνωρίζουμε, στην πραγματικότητα, για τις ιστοσελίδες ή τους τηλεοπτικούς σταθμούς στους οποίους βασιζόμαστε για την καθημερινή μας ενημέρωση;>>

Γιάννης και Θεμιστοκλής Αλαφούζος, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου, Θόδωρος Κυριακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Βίκτωρ Ρέστης, και Ιβάν Σαββίδης είναι οι επιχειρηματίες που ερευνήθηκαν.

Οι δημοσιογράφοι ερεύνησαν για πάνω από 18 μήνες χιλιάδες έγγραφα ισολογισμών, εταιρικών ανακοινώσεων, δικαστικών αποφάσεων και ψάξαμε στα εμπορικά μητρώα σε περισσότερες από 30 χώρες. Αναζητήθηκαν ιδιοκτήτριες εταιρείες, μετόχους και πραγματικούς δικαιούχους. Εντόπισαν σχεδόν 800 εταιρείες σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο αθλητισμός και το real-estate, σε χώρες όπως η Κύπρος, τα Νησιά Μάρσαλ και η Λιβερία. 

Όπως αναφέρθηκε διεξοδικά και στη χθεσινή παρουσίαση μεγάλοι όμιλοι, που κατέχουν δημοφιλή Μέσα Ενημέρωσης, λειτουργούν επί χρόνια δίχως να είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Στοιχεία για αυτούς δεν υπάρχουν στις αρμόδιες ιστοσελίδες, π.χ στο ΕΣΡ. Παραδεγιματικά ο Alpha φέρεται επίσημα να ανήκει ακόμη στη Μαρία Κοντομηνά! Όπως σημειώνεται στην έρευνα “νεοσύστατες ιστοσελίδες αποκτούν προνομιακή πρόσβαση σε κρατική διαφήμιση, ή ακόμα και στο δημόσιο χώρο (π.χ. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), αλλά κρατούν επτασφράγιστο μυστικό την ιδιοκτησία τους”.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε και να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα https://whoownsthemedia.gr/about/.

Στην έρευνα μετείχαν οι δημοσιογράφοι Δανάη Μαραγκουδάκη, Ηλιάνα Παπαγγελή, Κορίνα Πετρίδη, Ελίζα Τριανταφύλλου, Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Σταύρος Μαλιχούδης, ενώ στηρίχθηκε από το διεθνές ερευνητικό δίκτυο OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, το Free Press Unlimited (FPU), τους Reporters Without Borders (RSF), το Ίδρυμα Daphne Caruana Galizia, και το ελληνικό γραφείο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. 

** Η έρευνα δεν στηρίχθηκε από κάποια ελληνική δημοσιογραφική ένωση παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν για αυτήν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *