Ημέρα: 17 Σεπτεμβρίου 2024

Απειλή για τις ΗΠΑ το Predator, κυρώσεις σε 5 της Intellexa, στην Ελλάδα καμία απειλή, παρακολουθεί η ΕΥΠ!

Για πρώτη φορά βγάζουν … στη σέντρα οι ΗΠΑ πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία, η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στο παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό, Predator, που χρησιμοποιήθηκε -και- στην Ελλάδα. ο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε πέντε πρόσωπα της εταιρείας, Intellexa, που προβλέπουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Οπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και έναν απ’ τους πρωταγωνιστές του, τον Φέλιξ Μπίτζιο, έρχεται απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εκδικάζεται η έφεση για την αγωγή Slapp στο Alter Theas και τη Στ. Πουλημένη

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 δικάζεται η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός Ευστάθιου Λιάλιου εναντίον του συνεργατικού μέσου Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη. Στόχος μας η δικαίωση του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού μέσου και, κατ’ επέκταση, της ελεύθερης δημοσιογραφίας.
Πρόκειται για την αγωγή SLAPP που κατατέθηκε από δικαστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη στο Alterthess τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με την πρωτοβάθμια ποινική καταδίκη δύο στελεχών της Hellas Gold. Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη καταδικάστηκαν τότε για μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αφορούσαν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής με υπαιτιότητα της δραστηριότητας της εταιρείας. Οι παραβάσεις αυτές είχαν βεβαιωθεί από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, μέσα από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες.

Ποιοι ελέγχουν τα media; Είναι ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας

Απίστευτα πολύς κόσμος, η πλειονότητα νέοι άνθρωποι, βρέθηκαν χθες βράδυ στο χώρο ΠΛΥΦΑ όπου η ερευνητική ομάδα του Solomon παρουσίασε τα ευρήματα μεγάλης έρευνας υπό τον τίτλο “Who owns the media” ήτοι “Ποιοί ελέγχουν τα media”, οι δημοσιογράφοι έξι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της νέας γενιάς των μνημονίων στα ΜΜΕ, βούτηξαν στα βαθειά των (όποιων) στοιχείων υπάρχουν για την ιδιοκτησία των μέσων στη χώρα μας. Η πλήρη έρευνα τους ανεβαίνει σταδιακά σε ειδική σελίδα. Τα θέματα που ερεύνησαν όπως τα θέτουν οι ίδιοι, πατάνε σε ερωτήματα που σχετίζονται άμεσα με τη διαφάνεια, τη διαφθορά, τη δημοκρατία εν τέλει. Η έρευνα του Solomon “Who owns the media” («Σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ») αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής των συμφερόντων των κορυφαίων επιχειρηματιών και των οικογενειών πίσω από τους κυρίαρχους μιντιακούς ομίλους στη χώρα.