Μας τελείωσε και επίσημα η ΕΡΤ 3 ως περιφερειακό κανάλι

Γράφει στο neostrategy.gr η Ιωάννα Αναστασίου

Τα κατάφεραν τελικά. Η ΕΡΤ 3 κατέβασε και επίσημα ρολά ως περιφερειακό κανάλι. Όχι, το πρόβλημα δεν είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το επιτελείο του Μαξίμου έκοψε την ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ 3 στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ήταν εξάλλου εκεί άλλοι (ελεγχόμενοι) συντάκτες της μαμάς ΕΡΤ για να κάνουν τις ερωτήσεις που πρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επισημοποίηση του “λουκέτου” στην αυτονομία της ΕΡΤ3 έγινε στο πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στη Θέρμη όπου μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε ένα ζευγάρι και το παιδί τους.

Στην πόρτα, κυριολεκτικά, του τρίτου κρατικού καναλιού κι ενώ όλα τα κανάλια, ενημερωτικές ιστοσελίδες, έως και ραδιόφωνα που δεν μεταδίδουν γενικά ειδήσεις, ασχολήθηκαν με το δυστύχημα, το τμήμα ενημέρωσης της ΕΡΤ 3 έπρεπε να περιμένει να δοθεί η είδηση από τα κεντρικά του Ραδιομεγάρου!

Το γεγονός καλύφθηκε με μικρόφωνο της ERT News, το ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη στάλθηκε στο ενιαίο newsroom της Αγίας Παρασκευής, ελέγχθηκε από τους αρμόδιους προϊσταμένους και μετά διοχετεύθηκε σε όλα τα Μέσα της ΕΡΤ. Και στην ΕΡΤ 3 για να μεταδοθεί στο μοναδικό δελτίο με ειδήσεις από την περιφέρεια.

Ένα χρόνο μετά την κατάργηση του κεντρικού δελτίου στην ΕΡΤ3 και την πλήρη απαξίωση της ενημέρωσης με την καθιέρωση ενός μόνο μεσημεριανού δελτίου με ειδήσεις από την περιφέρεια, το τρίτο κρατικό κανάλι έπαψε να υφίσταται ως Περιφερειακός σταθμός με πανελλαδική εμβέλεια. Έπαψε να έχει ρόλο στην κάλυψη γεγονότων που συμβαίνουν στη γειτονιά της Μακεδονίας και της Θράκης. Έπαψε να αναπτύσσειαυτόνομο δίκτυο πληροφόρησης και να αποφασίζει τα ρεπορτάζ ή τις έρευνες για την ΕΡΤ 3. Όλα τα θέματα, όλα τα ρεπορτάζ είτε παραγγέλονται κεντρικά από το ραδιομέγαρο είτε ελέγχονται απόλυτα από τον μηχανισμό ειδήσεων της ΕΡΤ στην Αθήνα.

Ξέρετε πόσα χρόνια βαστάει αυτή η ιστορία της μετάλλαξης της ΕΡΤ 3 από αυτόνομο περιφερειακό κανάλι σε “κουβά” περισσευούμενων προγραμμάτων της μητρικής ΕΡΤ; Περισσότερα από 15 χρόνια στα 35 χρόνια λειτουργίας της, με τους τοπικούς βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να εναλλάσσονται στην υποβολή ερωτήσεων για την “υποβάθμιση του χαρακτήρα της” όταν βρίσκονταν στη θέση της αντιπολίτευσης! Έκαναν μάλιστα μεγάλο σαματά, διεκδικούσαν και με τη φανερή ή σιωπηρή στήριξη των τοπικών της εκάστοτε κυβέρνησης, τον περιφερειακό ρόλο για την ΕΡΤ 3.

Ξεχάστηκαν οι διαμαρτυρίες, σιώπησαν και οι τοπικοί βουλευτές. Δυο χρόνια κράτησε η επιχείρηση απαξίωσης της ΕΡΤ 3. Στην αρχή δεν ήξεραν στη διοίκηση της ΕΡΤ τι να την κάνουν, δεν ήθελαν έναν αυτόνομο θύλακα ενημέρωσης στη Μακεδονία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τη μετέτρεψαν σε ημιαθλητικό κανάλι, έβαζαν εκεί όσα προγράμματα τους περίσσευαν από την ΕΡΤ 1. Αργότερα σκέφτηκαν να την κλείσουν εντελώς. Η πρόταση απορρίφθηκε λόγω μεγάλου πολιτικού κόστους. Και έτσι φτάσαμε στην εξαφάνιση του περιφερειακού ρόλου της και τον υποβιβασμό των εργαζομένων δημοσιογράφων της, ένα έργο της διοίκησης Κ. Ζούλα. Ο απερχόμενος πρόεδρος πανηγυρίζει για τις επιτυχίες του, προφανώς και η μετατροπή της ΕΡΤ3 σε παράρτημα της μητρικής ΕΡΤ είναι ένα πολιτικό κατόρθωμα. Όσο για τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη δεν έβγαλαν άχνα, αλλά ούτε οι τοπικοί από ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *