Η εξόντωση δημοσιογραφικών αποκαλύψεων πετυχαίνει με τις Slapps, αυτή τη φορά διώκεται το TVXS

Στις πολλές δικαστικές διώξεις κατά Tvxs, αναφέρεται η πρόσκληση της ιστοσελίδας προς του αναγνώστες του διαδικτύου. “Ζητάμε την αλληλεγγύη σας”, γράφει σήμερα το TVXS το οποίο διώκεται για σειρά δημοσιογραφικών αποκαλύψεων και ερευνών. Η προσφυγή στη δικαισούνη με τις καταχρηστικές αγωγές (Slapps) είναι η πλέον προσφιλής μέθοδος και στην Ελλάδα. Το σύνολο των συστημικών επαγγελματικών ΜΜΕ είναι απόλυτα ελεγχόμενο, οι δημοσιογράφοι εκεί παρέδωσαν τα όπλα της δημοσιογραφίας. Τώρα οι δημοσιογράφοι διώκονται διαρκώς στα “ανεξάρτητα” μικρά ΜΜΕ στο διαδίκτυο. Δεν είναι μόνο το ΤVXS που δέχεται σειρά αγωγών Slapps, είναι το Reporterunited, το insidestory, η efsyn.gr, το Alterthess. Η ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής έρευνας στηρίζεται με ποικίλες διατάξεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έγινε βήμα για την ενσωμάτωση της νέας αντιSlapp Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το TVXS ζητάει τη στήριξη δημοσιογράφων και αναγνωστών για την αντιμετώπιση των δικαστικών εξόδων σε σειρά αγωγών, όπως αναγράφονται παρακάτω. Ας το στηρίξουμε όπως μπορεί ο καθένας. 

Πριν δολοφονηθεί, η ρεπόρτερ Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια είχε 50 SLAPPs’, καταχρηστικές και εκφοβιστικές αγωγές, εναντίον της. Η ανεξάρτητη πολωνική Gazeta wyborcza έχει άλλες τόσες σήμερα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ή επιχειρηματίες που τις υποβάλλουν, ξέρουν ότι το θύμα τους δεν θα φοβηθεί. Αλλά το εξαντλούν οικονομικά: κάποιες από τις αγωγές κατά της Μαλτέζας δημοσιογράφου είχαν μάλιστα υποβληθεί στο Λονδίνο, όπου τα δικαστικά έξοδα είναι πολύ υψηλά.

Το Tvxs αντιμετωπίζει μια σειρά από παρόμοιες αγωγές, καταδίκες και απειλές.

Ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης έχει υποβάλλει αγωγή εναντίον μας, ζητώντας 550.000 ευρώ, επειδή κάναμε τη δουλειά μας: ερευνούσαμε το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Καταδικασμένος για σοβαρά αδικήματα, ο πρώην πελάτης και συνέταιρος του Αριστείδης Φλώρος, μας έστειλε εξώδικο ζητώντας να διαγράψουμε 182 άρθρα, που αναφέρονταν ή ερευνούσαν τις δικαστικές του περιπέτειες.

Μεταξύ των αναρτήσεων που ζητούσε να διαγράψουμε και μία γελoιογραφία για το σκάνδαλο της Energa, που κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους Ελληνες φορολογούμενους.

Διαβάστε επίσης: Νέο εξώδικο προς Tvxs / Aπό τον Αριστείδη Φλώρο της Energa! – Kαταγγελία της ΕΣΗΕΑ

Το 2018, το Tvxs αποκάλυψε ένα από τα πιο σοκαριστικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών: τη διαφθορά στο ελληνικό τμήμα της Unicef.Aρκεί μόνο μία είδηση: όταν έμαθαν οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στη Γενεύη τι συνέβαινε στην Ελλάδα, σχολίασαν ότι «αυτά δεν έχουν συμβεί ούτε στην Αφρική». Από σκανδαλώδεις προμήθειες μέχρι πλαστογραφία, οικογενειοκρατία ή αστρονομικές αμοιβές των συνενόχων, η υπόθεση τα είχε όλα.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο στην Ελληνική UNICEF: Υπέρογκους μισθούς και διορισμούς ημετέρων δείχνουν τα δύο πορίσματα

Εξι χρόνια μετά τις αποκαλύψεις μας, που αναμεταδόθηκαν από τα περισσότερα ΜΜΕ λόγω του τεράστιου δημοσίου ενδιαφέροντος – η Unicef συγκέντρωνε χρήματα για παιδιά και οι πολιτες έδιναν τον οβολό τους συχνά από το υστέρημά τους – μαντέψτε ποιοι έχουν τιμωρηθεί έως σήμερα: το tvxs και η Φωτεινή Λαμπρίδη που υπέγραφε τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σε 18 μήνες φυλάκισης (η ανώτατη των ποινών για αυτές τις περιπτώσεις)!

Η έδρα αγνόησε την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος αρχικά είχε ζητήσει το αυτονόητο: να γίνει πρώτα η δίκη για το σκάνδαλο και μετά αυτή που αφορούσε το δημοσίευμα του tvxs για το σκάνδαλο αυτό. Αλλά ούτε αυτό έγινε δεκτό.

Όσοι καταφεύγουν σε αγωγές SLAPPs έχουν τις διασυνδέσεις τους. «Το σημαντικό είναι ότι οσονούπω έρχεται και η απόφαση για την αγωγή που έχει ασκηθεί εις βάρος του TVXS» έγραφε ο κ. Γ. Παπαχρήστος στα Νέαμετά την καταδίκη μας στο ποινικό δικαστήριο για την Unicef. Προδικάζοντας έμμεσα την απόφαση του αστικού δικαστηρίου, στο οποίο ζητούν από το site και τη συντάκτριά μας 200.000 ευρώ.

Διαβαστε επίσης: Σκάνδαλο UNICEF: Τα ΝΕΑ προαναγγέλουν την εξόντωση του tvxs

Στην Ελλάδα είναι τέτοια η κατάρρευση της ηθικής και της δικαιοσύνης, που έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη όλο και συχνότερα εκείνοι που αναδεικνύουν και ερευνούν τα σκάνδαλα.

Ο κ. Αριστείδης Φλώρος μας απειλεί, παρότι εκκρεμούσε σε βάρος του νέα υπόθεση για πλαστογράφηση πιστοποιητικών αποφυλάκισης, για την οποία καταδικάστηκε προχθές! Ζητώντας να διαγράψουμε μία γελοιογραφία του Γιάννη Δερμεντζόγλου που δεν τον ανέφερε καν ονομαστικά, επιδιώκοντας να μας τρομάξει.

Δεν φοβόμαστε για την τελική έκβαση των παραπάνω υποθέσεων. Η αλήθεια θα λάμψει είτε στα ελληνικά είτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αλλά προς τα παρόν τα δικαστικά και δικηγορικά έξοδα μεγαλώνουν. Για να μην πετύχει το σχέδιο όσων δεν θέλουν να υπάρχει ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, έχουμε ανάγκη την άμεση συμπαράσταση και βοήθειά σας.

Χρειαζόμαστε άμεσα 15.000 ευρώ για τα διάφορα δικαστικά έξοδα. Θα σας κρατήσουμε ενήμερες και ενήμερους. Οι φίλες και οι φίλοι που θα καταθέσουν πάνω από 15 ευρώ, θα κερδίσουν δωρεάν μία συνδρομή στο tvxs και θα συμμετέχουν στην κλήρωση για το μεγάλο ταξίδι για δύο άτομα στην Κωνσταντινούπολη, αξίας 1.500 ευρώ. Θα αποκτήσουν επίσης

  • Πρόσβαση σε όλα τα κλειδωμένα θέματα του TVXS
  • Αποκλειστική συμμετοχή σε κληρώσεις για εισιτήρια παραστάσεων, ταινιών, συναυλιών και άλλων δώρων.

Θα μπορέσουν να ζητήσουν τη συνδρομή και τη συμμετοχή τους στην κλήρωση για το ταξίδι με ένα μέιλ με το όνομα τους στο info@tvxs.gr

Μπορείτε να καταθέσετε την ενίσχυση σας:

  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR5901720490005049101868068
  • EUROBANK GR1902602040000220201195832

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *