Μήνας: Σεπτέμβριος 2024

Mια σημαντική δίκη για την ελευθερία της δημοσιογραφίας

Αύριο Πέμπτη εκδικάζεται η έφεση κατά της κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός Ευστάθιου Λιάλιου εναντίον του συνεργατικού μέσου Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δίκη από την οποία θα φανεί αν τελικά το σύστημα θα βάλει μια ακόμη θηλιά φίμωσης στη δημοσιογραφική έρευνα. Κι αυτό επειδή η αγωγή Slapp κατά της δημοσιογράφου και του συνεργατικού Μέσου χρησιμοποίησε το νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έκρινε πως το δημόσιο συμφέρον είναι αρκετό για να γίνει δημοσιοποίηση ονομάτων, πρωτόδικα το δικαστήριο στη χώρα μας έκρινε πως παραβθάστηκαν τα προσωπικά δεδομένα του καταδικασθέντος στελέχους της “Ελληνικός Χρυσός” για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Απειλή για τις ΗΠΑ το Predator, κυρώσεις σε 5 της Intellexa, στην Ελλάδα καμία απειλή, παρακολουθεί η ΕΥΠ!

Για πρώτη φορά βγάζουν … στη σέντρα οι ΗΠΑ πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία, η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στο παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό, Predator, που χρησιμοποιήθηκε -και- στην Ελλάδα. ο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε πέντε πρόσωπα της εταιρείας, Intellexa, που προβλέπουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Οπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και έναν απ’ τους πρωταγωνιστές του, τον Φέλιξ Μπίτζιο, έρχεται απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εκδικάζεται η έφεση για την αγωγή Slapp στο Alter Theas και τη Στ. Πουλημένη

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 δικάζεται η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός Ευστάθιου Λιάλιου εναντίον του συνεργατικού μέσου Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη. Στόχος μας η δικαίωση του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού μέσου και, κατ’ επέκταση, της ελεύθερης δημοσιογραφίας.
Πρόκειται για την αγωγή SLAPP που κατατέθηκε από δικαστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη στο Alterthess τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με την πρωτοβάθμια ποινική καταδίκη δύο στελεχών της Hellas Gold. Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη καταδικάστηκαν τότε για μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αφορούσαν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής με υπαιτιότητα της δραστηριότητας της εταιρείας. Οι παραβάσεις αυτές είχαν βεβαιωθεί από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, μέσα από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες.

Ποιοι ελέγχουν τα media; Είναι ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας

Απίστευτα πολύς κόσμος, η πλειονότητα νέοι άνθρωποι, βρέθηκαν χθες βράδυ στο χώρο ΠΛΥΦΑ όπου η ερευνητική ομάδα του Solomon παρουσίασε τα ευρήματα μεγάλης έρευνας υπό τον τίτλο “Who owns the media” ήτοι “Ποιοί ελέγχουν τα media”, οι δημοσιογράφοι έξι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της νέας γενιάς των μνημονίων στα ΜΜΕ, βούτηξαν στα βαθειά των (όποιων) στοιχείων υπάρχουν για την ιδιοκτησία των μέσων στη χώρα μας. Η πλήρη έρευνα τους ανεβαίνει σταδιακά σε ειδική σελίδα. Τα θέματα που ερεύνησαν όπως τα θέτουν οι ίδιοι, πατάνε σε ερωτήματα που σχετίζονται άμεσα με τη διαφάνεια, τη διαφθορά, τη δημοκρατία εν τέλει. Η έρευνα του Solomon “Who owns the media” («Σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ») αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής των συμφερόντων των κορυφαίων επιχειρηματιών και των οικογενειών πίσω από τους κυρίαρχους μιντιακούς ομίλους στη χώρα.

Κυκλοφορεί πάλι η Αυγή της Κυριακής, αναμονή πληρωμών μισθοδοσίας από εργαζόμενους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης στα δυο ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κρίση που προκάλεσε η εμμονή του βασικού μετόχου να μην πληρώσει τους μισθούς σε εργαζόμενους της Αυγής και Στο Κόκκινο. Η οικονομική ασφυξία εκτιμήθηκε ως μέθοδος εκβιασμού για να αποχωρήσουν πολλοί εργαζόμενοι. Μετά τις δεσμεύσεις του προέδρου της Left Media Κ. Νικόλτσιου στη γενική συνέλευση της “Αυγής”, ότι έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα πληρωθεί ο Ιούλιος και έως τέλος του μήνα, αυτός του Αυγούστου, οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως τηρούν στάση αναμονής. Εκδηλώθηκε η επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να εκδοθεί το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, η οποία για πολλά στελέχη κρίνεται ως σημαντική για τις εσωκομματικές εξελίξεις. Στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” έμμεσα δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα αλλάξει η διεύθυνση. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανή η απομάκρυνση του Αδάμ Γιαννίκου, προσωρινά θα αναλάβει θέση ευθύνης ένας από τους αρχισυντάκτες. 

Μας τελείωσε και επίσημα η ΕΡΤ 3 ως περιφερειακό κανάλι

Τα κατάφεραν τελικά. Η ΕΡΤ 3 κατέβασε και επίσημα ρολά ως περιφερειακό κανάλι. Όχι, το πρόβλημα δεν είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το επιτελείο του Μαξίμου έκοψε την ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ 3 στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ήταν εξάλλου εκεί άλλοι (ελεγχόμενοι) συντάκτες της μαμάς ΕΡΤ για να κάνουν τις ερωτήσεις που πρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επισημοποίηση του “λουκέτου” στην αυτονομία της ΕΡΤ3 έγινε στο πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στη Θέρμη όπου μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε ένα ζευγάρι και το παιδί τους. 

Ούτε μια έκτακτη είδηση για τραγικό δυστύχημα “δίπλα” της δεν μπορεί να βγάλει η ΕΡΤ 3!

Το ρεζουμέ των αλλαγών που κατάφερε στην ΕΡΤ ο απερχόμενος πρόεδρος της Κωνσταντίνος Ρούλας περιλαμβάνεται στην παρακάτω σοβαρή καταγγελία των εκπροσώπων των εργαζόμενων της ΕΡΤ 3. Το κανάλι έχασε πλήρως την αυτονομία του, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να βγάλει ούτε ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων για το τραγικό συμβάν στη Θέρμη με το αυτοκίνητο που παρέσυρε ζευγάρι πεζών και το παιδί τους. Η τραγική είδηση έπρεπε να “ταξιδέψει” στα κεντρικά της ΕΡΤ Αθήνας, να μπει στο ενιαίο news room, να φιλτραριστεί όπως επιβάλλεται και μετά να βγει στον αέρα. Στην ERT news, την ΕΡΤ1 και τα δελτία της ΕΡΤ 3. Η απαξίωση και υποβάθμιση της ΕΡΤ 3 ως περιφερειακό κανάλι της Μακεδονίας-Θράκης ολοκληρώθηκε επί θητείας Ζούλα και έγινε δυνατή με την αποδοχή της από τους συνδικαλιστές των παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία σε ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ. 

Ας μιλήσουμε λίγο για προπαγάνδα

Ο ορισμός της έννοιας προπαγάνδα γνωρίζει δόξες. Με επίκεντρο την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με την οποία το Μαξίμου σχεδίαζε το restart επιρροής στην κοινωνία, διεξάγεται η εκτεταμένη επιχείρηση μετάλλαξης λέξεων, παραποίησης στοιχείων, διασποράς ψευδών ειδήσεων. Το όχημα για τη μεταφορά της παραμένει σταθερό και πιστό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τα φίλια συστημικά μίντια.

Ποιοι ελέγχουν τα ΜΜΕ και την ενημέρωση στην Ελλάδα; Νέα έρευνα του Solomon

Ποιοι ελέγχουν τα ΜΜΕ και την ενημέρωση στην Ελλάδα; Σε ποιους άλλους επιχειρηματικούς τομείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούνται οι ιδιοκτήτες τους; Η νέα έρευνα του Solomon “Who owns the media” («Σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ») αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των συμφερόντων των κορυφαίων επιχειρηματιών πίσω από τους κυρίαρχους μιντιακούς ομίλους στη χώρα. Τα ευρήματα της έρευνας του Solomon θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε ανοιχτή εκδήλωση την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, στις 19:30, στην ΠΛΥΦΑ (

“Θα πληρώσει μισθούς”, λέει η Left media

Μέσα σε δέκα ημέρες θα καταβληθεί ο μισθός του περασμένου Ιουλίου στους εργαζόμενους στην “Αυγή” και “Στο Κόκκινο” σύμφωνα με την Left media. Η εταιρεία ζήτησε από την ΕΤΕΡ  με επιστολή της να αναβληθεί η αυριανή 3μερής συνάντηση στο ΣΕΠΕ όπου έχουν προσφύγει οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕΡ η οποία αποδέχθηκε το αίτημα της αναβολής, η Left Media δεσμεύθηκε εγγράφως για την καταβολή των οφειλόμενων μισθών των εργαζομένων τεχνικών.

Αποκλείστηκαν από ερωτήσεις στον Μητσοτάκη όσα θεωρούνται “αντιπολιτευόμενα” ΜΜΕ και η ΕΡΤ 3!

Η διαμαρτυρία της ΠΟΕΣΥ για τον μια ακόμη φορά αποκλεισμό υποβολής ερωτημάτων από δημοσιογράφους ΜΜΕ που δεν εγκρίνει το Μαξίμου δεν είναι κάτι καινούργιο. Το έχει συνήθειο το Μαξίμου να αποκλείει ερωτήσεις που Μέσα τα οποία θεωρεί πως “αντιπολιτεύονται” την πολιτική της. Η ΠΟΕΣΥ στη διαμαρτυρία της μιλάει για “ακατανόητες πρακτικές”  που είναι καταδικαστέες. Από την υποβολή ερωτήσεων αποκλείστηκαν ο Ριζοσπάστης, η Αυγή, ο σταθμός Στο Κόκκινο, το Documento, η εφημερίδα Δημοκρατία, η ιστοσελίδα TVXS αλλά και η κρατική ΕΡΤ 3!  Παρακάτω όλες οι ερωτήσεις που θα έθεταν οι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ. 

Αγία Παρασκευή – Μαξίμου – Νέο Φάληρο με επιστροφή

H είδηση θα προκαλούσε θυμηδία, αν και απεικονίζει με ακρίβεια τον κλαυσίγελο των εξελίξεων στην κρατική ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας αποχωρεί από την καρέκλα του, αναχωρεί από την Αγία Παρασκευή με τέρμα το Νέο Φάληρο, τις εγκαταστάσεις της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ όπου και θα αναλάβει τη θέση διευθύνοντα συμβούλου. Και από το Νέο Φάληρο αποχωρεί από την παρουσίαση των δελτίων ειδήσεων του Σαββατοκύριακου ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος και με μια στάση στο μέγαρο Μαξίμου ανεβαίνει στην Αγία Παρασκευή. Εκεί θα αναλάβει προσωρινά(;) τη θέση του προέδρου.

Αυτό που συνδέει τις διαδρομές των δυο δημοσιογράφων είναι το μέγαρο Μαξίμου στο οποίο υπάγεται από το 2019 σχεδόν ως υποδιεύθυνση του υπουργείου προεδρίας η ΕΡΤ Α.Ε.

H αμηχανία των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ στη δυναμική διαδήλωση των απλήρωτων Αυγής-Στο Κόκκινο

“Απλήρωτη εργασία, χρωστούμενοι μισθοί, φέρατε τη διάλυση σε Κόκκινο και Αυγή”. Με κεντρικό σύνθημα Όχι πια στον εμπαιγμό, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στα δυο ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν δυναμική παρουσία το περασμένο Σάββατο. Το μεσημέρι έξω από το ξενοδοχείο που συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή. Μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης και το βράδυ στο πάρτυ στήριξης και αλληλεγγύης στα Εξάρχεια. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανέβασαν οι εργαζόμενοι εδώ https://fb.watch/uur18J3Dv_/
η αμηχανία μελών της Κ.Ε στη δυναμική εμφάνιση τους ήταν εμφανής και σχολιάστηκε αρνητικά.

Σμήνος Fest: Βιβλία, συζητήσεις, συναυλίες

Στο “ΣΜΗΝΟΣ FEST 2024”, Φεστιβάλ που οργανώνουν “Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων” αυτό το Σαββατοκύριακο στον Κεραμεικό γίνεται η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ντ. Χάντερ “Αθλητικά ρούχα – Ψυχικά τραύματα – Προδότες της τάξης μας”, το οποίο θα πρωτοκυκλοφορήσει στο φεστιβάλ.

Θα γίνουν επίσης τρία τραπέζια συζητήσεων γύρω από την επιτήρηση, τον έλεγχο και την επιβολή, συζήτηση
για το #metoo,  για τους σχολικούς συνεταιρισμούς αλλά και την αποτίμηση του συνεργατισμού στην Ελλάδα.

ΕΡΤ: Πέντε χρόνια Ζούλα με ιδέες και προβλήματα

Λήγει τυπικά η πενταετής θητεία του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Ζούλα στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ ολοκληρώνεται. Μια περίοδος μάλλον αμφισημίας για την κρατική ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση. Αναμφισβήτητα η ΕΡΤ στο διάστημα αυτό από την περιφέρεια του τηλεοπτικού κάδρου,  μετατοπίστηκε στο κέντρο του. Για πρώτη φορά έπειτα από περίπου μια 20ετία η ΕΡΤ1 είχε στο πρόγραμμα της όχι μία, αλλά πάνω από τέσσερις ελληνικές σειρές μυθοπλασίας ανα σεζόν, αξιόλογες, αξιοσημείωτες: «Έρημη χώρα», «Απαγορευμένη αγάπη», «Τα καλύτερα μας χρόνια», «Η παραλία», «Ηλέκτρα», «Η Μαρία που έγινε Κάλλας», «Κάνε ότι κοιμάσαι», «Όρκος» κ.ά..

Οι απλήρωτοι στα ΜΜΕ ΣΥΡΙΖΑ διαδηλώνουν έξω από την Κεντρική Επιτροπή

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης καλούν οι εργαζόμενοι στα δυο Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, “Αυγή” και “Στο Κόκκινο” έξω από τα γραφεία όπου θα πραγματοποιηθεί αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και έχουν να αντιμετωπίσουν την πλήρη απαξίωση και αδιαφορία της ηγεσίας του κόμματος. Η συλλογή υπογραφών στο μεταξύ στο κείμενο του ραδιοφωνικού σταθμού συνεχίζονται από ανθρώπους των κινημάτων και του αγώνα, ενώ η ΕΣΗΕΑ με απόφαση της στηρίζει τους απεργούς δημοσιογράφους με έκτακτο επίδομα 400 ευρώ.
Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων στην “Αυγή” καταγγέλλει εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δόλιες διαρροές για πτώχευση της εταιρείας. Για αύριο οι εργαζόμενοι απεργούν ενώ το Σάββατο θα προκηρυχθεί στάση εργασίας.

Αντιδρούν οι γονείς στην προβολή του “Μαμά έρχομαι” στο Netflix

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της πολυαναμενόμενης δίκης για το έγκλημα των Τεμπών, στο Netflix θα μεταδοθεί στις 10 του μήνα το ντοκιμαντέρ του Mega “Μαμά έρχομαι”. Μια συναισθηματική διαδρομή παραγωγής Alter ego από την Άνθη Βούλγαρη, η οποία συνομίλησε με επιζώντες του μοιραίου τρένου, αλλά και με συγγενείς θυμάτων. Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Mega στο τέλος Φεβρουαρίου και επανήλθε στο προσκήνιο με την προσθήκη της παραγωγής στη βιβλιοθήκη του Netflix. Οι γονείς ωστόσο των αδικοχαμένων παιδιών που δίνουν ενάμιση χρόνο τώρα έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην πολιτική συγκάλυψη, έχουν διαφοπρετική γνώμη. ” Η προβολή του ντοκιμαντέρ από το Mega :Μαμα έρχομαι ,στην ψηφιακή πλατφόρμα του @NetflixGR με βρίσκει εντελώς αντίθετο”, έγραψε στο Χ ο Νίκος Πλακιάς.

Υπογράφουν, ζητάνε να συνεχίσει “Στο Κόκκινο” την ενημέρωση για να μην κυριεύσει το μαύρο

Δεκάδες άνθρωποι των κινημάτων, της εργασίας, ανθρώπων που πόνεσαν και αγωνίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στον φασισμό, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας και της Παιδείας, που πάλεψαν για πολιτισμό και δικαιοσύνη και βρήκαν φωνή και αέρα στον αέρα του Κόκκινου δείχνουν έμπρακτα την υποστήριξη τους στον αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι είναι δυο πια μήνες απλήρωτοι αλλά συνεχίζουν την ενημέρωση. Στο κείμενο στήριξης τους παρακάτω, έχουν υπογράφει ήδη 341 άνθρωποι. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται …
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
Για να μην κυριεύσει το μαύρο 

Διασπορά ψευδών ειδήσεων και ρατσιστική στοχοποίηση από το “Πρώτο Θέμα”

Την “Καραμπινάτη διασπορά ψευδών ειδήσεων με ρατσιστική στοχοποίηση των Ρομά από το Πρώτο Θέμα” καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση δικηγόρων και καλεί την εισαγγελείς και την ΕΣΗΕΑ να παρέμβουν άμεσα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εφημερίδα παρουσιάζει στρεβλά και αποσπασματικά στοιχεία με στόχο να στηρίξει το ρατσιστικό αφήγημα που έχει ως κύρια δημοσιογραφική της κατεύθυνση. Οι Ρομά βρίσκονται στο στόχαστρο αυτή τη φορά. Η ανάλυση που κάνει η “Εναλλακτική παρέμβαση-Δικηγορική ανατροπή”  στα στοιχεία που χρησιμοποίησε η εφημερίδα, δείχνουν πως είτε το δημοσίευμα έγινε στο πόδι χωρίς στοιχειώδη ανάγνωση των ποσοστών είτε υπήρχε συγκεκριμένος σκοπός να στοχοποιηθούν οι Ρομά συμπολίτες μας. 
Αναλυτικά η καταγγελία της Εναλλακτικής παρέμβασης που ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα και της ΕΣΗΕΑ