Γιατί δεν είναι ποινικό διωκόμενο αδίκημα το “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι”

Για το θέμα που απασχόλησε πολύ χώρο και χρόνο στα media μετά τις δηλώσεις του Θ. Πλεύρη γράφει ο Θανάσης Καμπάγιαννης στη σελίδα του στο fb

Το “Μητσοτάκη γαμιέσαι” και το “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι” δεν συνιστούν αυτεπάγγελτα διωκόμενα ποινικά αδικήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα δεκαετιών νομικο-πολιτικής συζήτησης και το αποτύπωμα ενός κοινωνικού συσχετισμού, όσο και αν ενοχλείται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ που αναβαθμίστηκε σε υπουργικά γραφεία επί Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η περιύβριση αρχής υπήρχε στο άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα του 1951 και αφορούσε αρχικά αρχηγούς κομμάτων και στελέχη της αυτοδιοίκησης. Το 1987, η διάταξη εμπλουτίστηκε με συμπερίληψη της δημόσιας περιύβρισης του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης, της Βουλής, του Προέδρου της και των δικαστικών αρχών. Ιδίως το τελευταίο, έδωσε αφορμή για αυθαιρεσίες σε βάρος δικηγόρων και πολιτών μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Το 1993, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της νέας κυβέρνησης του Α. Παπανδρεου Γ. Κουβελάκης κατήργησε τη διάταξη. Τελικά, το παλιό 181 καταργήθηκε συνολικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν τόλμησε να το επαναφέρει παρά τις διαρκείς τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα προς το αυταρχικότερο.

Όσον δε αφορά την εξύβριση των αστυνομικών, η αυτεπάγγελτη δίωξη προβλέφθηκε το 2009, μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, με Υπουργό Δικαιοσύνης τον Νίκο Δένδια, με την τροποποίηση του άρθρου 368 του Ποινικού Κώδικα: “Αν ο παθών είναι αστυνομικός, λιμενικός, πυροσβεστικός και υγειονομικός υπάλληλος και η πράξη συνέβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του από πρόσωπο που ενήργησε με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά αυτού, η ποινική δίωξη στην περίπτωση του άρθρου 361 ασκείται αυτεπάγγελτα”. Η διάταξη αυτή, που αποτελούσε προέκταση του κουκουλονόμου, καταργήθηκε το 2019 με τον νέο Ποινικό Κώδικα, χωρίς και πάλι να τροποποιηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρόταση Πλεύρη για ποινικοποίηση της λέξης “μπάτσος” αποτυπώνει περισσότερο την ιδιότητά του ως δικηγόρου σωματείων αστυνομικών, δείχνει όμως και την απόλυτη άγνοια βασικών νομικών εννοιών. Γι’ αυτό και στη δήλωσή του συγχέει το “αυτόφωρο” (δλδ τη σύλληψη εν τω πράττεσθαι που αφορά κάθε αδίκημα) με την απαιτούμενη έγκληση στα αδικήματα προσβολής της τιμής. Ψιλά γράμματα θα πει κανείς… Οι ίδιοι που αρνούνται τη νομοθέτηση της έννοιας της γυναικοκτονίας με κάθε είδους πρόσχημα μιλώντας για “δικαιωματισμό” και “πολιτική ορθότητα”, φτάνουν να ζητάνε την ποινικοποίηση λέξεων (!!!) που απηχούν βέβαια την πλειοψηφική συνείδηση της κοινωνίας για την αυθαιρεσία και την ατιμωρησία των σωμάτων ασφαλείας. Μήπως θα φτάσουν να ποινικοποιήσουν και τραγούδια και τις σχετικές ομώνυμες ταινίες; Ή μήπως ζήλεψαν τις διατάξεις του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, με τις οποίες χιλιάδες πολίτες καταδικάζονται κάθε χρόνο στη γειτονική χώρα για προσβολή του Προέδρου Ερντογάν; Τέτοια φαντάζονται; Πέραν της προφανούς φαιδρότητας, ας είμαστε σε επιφυλακή για νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα από την “φιλελεύθερη” κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *