Τι συμβαίνει στην ΕΡΤ Χανίων και οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν;

Προβλήματα, δυσλειτουργίες, υποβάθμιση, ανυπαρξία προγράμματος, επιλεκτική ενημέρωση που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο λειτουργίας του περιφερειακού σταθμού. επισημαίνουν δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ Χανίων που υπογράφουν την παρακάτω αποκαλυπτική επιστολή. Η επιστολή εστάλη πριν λίγες ημέρες σε όλους τους αρμόδιους, την προϊσταμένη της ΕΡΤ Χανίων Ευτυχία Πενταράκη, τη Διευθύντρια Περιφερειακών Σταθμών Δήμητρα Τζαγαδούρα, τον γ.δ Ενημέρωσης Φώτη Καφαράκη, την διευθύνουσα σύμβουλο Αικατερίνη Κασκανιώτη, τον πρόεδρο Ε.Ρ.Τ. Κωνσταντίνο Ζούλα αλλά και σε όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία. Έτσι κανείς αρμόδιος από την ΕΡΤ δεν μπορεί να υποστηρίξει πως δεν γνωρίζει όσα καταγγέλλονται.
Η επιστολή
Με την παρούσα επιστολή ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των συναδέλφων του Τεχνικού και Διοικητικού Τμήματος του Ρ/Σ Χανίων, προκειμένου να επισημάνουμε δυσλειτουργίες και άλλα σοβαρά θέματα που κυριαρχούν τα τρία τελευταία χρόνια.
Πιο αναλυτικά, και σε συνέχεια δύο επιστολών που έχουν σταλεί με αποδέκτη την Διευθύντρια Περιφερειακών σταθμών, στην οποία επισημαίναμε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ΕΡΤ Χανίων και για τα οποία η μέριμνα για την επίλυση τους ήταν επιφανειακή, επανερχόμαστε για μια σειρά από θέματα που υπονομεύουν την δυναμική και προοπτική του δημόσιου ραδιοφώνου στα Χανιά.
Ο Ρ/Σ Χανίων, έχει περιέλθει σε μια πτωτική τροχιά, με ένα πρόγραμμα που εν πολλοίς είναι ανύπαρκτο , χωρίς ειρμό και συνοχή, χωρίς σταθερό σημείο αναφοράς και ταυτότητα.
Όλες οι απόπειρες που έχουμε κάνει στην κατεύθυνση της λειτουργίας του ραδιοφώνου έχουν πέσει στο κενό. Η κα Πενταράκη πεισματικά επιμένει να μην ασχολείται με το πρόγραμμα με βάση τις τοπικές ανάγκες ενημέρωσης.
Επικαλούμενη «φόρτο εργασίας» και παρά την έλλειψη προσωπικού, δεν έχει κάνει ούτε μία ώρα εκπομπή μέχρι σήμερα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει ότι πιέζεται πολύ από την Δ/νση να κάνει εκπομπές και το σκέφτεται…
Στην προσπάθειά της να καταργήσει το πρόγραμμα, η κα Πενταράκη δεν δίστασε να μεταφέρει σε δημοσιογράφους την «κρίση» της Διευθύντριας των Περιφερειακών Σταθμών ότι έχει ακούσει τις εκπομπές μας και τις θεωρεί «βαρετές».
Ακόμη και στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ ακολουθεί επιλεκτική τακτική.
H EΡΤ Χανίων έχει αποκοπεί παντελώς από την τοπική κοινωνία, με εμφανή πλέον την έλλειψη πλουραλιστικού – συνεκτικού προγράμματος, που θα αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των ανθρώπων του τόπου, που θα υπηρετεί τον πολιτισμό και την παράδοση.
Με μια αλαζονική και απαξιωτική συμπεριφορά, επιλέγει, προτείνει, και εκείνη αποφασίζει εν τέλει.
Σε ότι δε αφορά στο ραδιοφωνικό μας πρόγραμμα, τα δύο πρώτα χρόνια δήλωνε άγνοια, αφού όπως έλεγε, δεν το είχε ακούσει.
Επίσης, επιδίδεται σε μια συνεχή προσπάθεια «απαγόρευσης πρόσβασης» και συνεργασίας των δημοσιογράφων του Ρ/Σ Χανίων με τους συναδέλφους μας στην Αθήνα.
Σε ότι αφορά σε άδειες και ρεπό, επικρατεί καθεστώς αδιαφάνειας, αφού η ίδια αρνείται την πρόσβαση στο compass ακόμα και στους κατά καιρούς αναπληρωτές της, ο αριθμός των οποίων μειώνεται σταθερά, εξαιτίας της συμπεριφοράς της.
Επί της παρούσης, το συγκεκριμένο διάστημα και από τις 5 μέχρι και τις 26 Αυγούστου η κα Πενταράκη απουσιάζει με κανονική άδεια, χωρίς να έχει ανακοινωθεί όπως προβλέπεται και επιβάλλεται ο/η αναπληρωτής – αναπληρώτριά της.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι η άρνηση των εργαζομένων από όλα τα τμήματα να την αναπληρώσουν. ‘Ένα είναι βέβαιο: Ότι η αιτία δεν είναι η «οκνηρία».
Παρά το γεγονός ότι πρόσβαση στον σταθμό έχουν με κλειδί όλοι οι συνάδελφοι τεχνικοί, αρνείται κατηγορηματικά να δώσει κλειδί στους δημοσιογράφους που κάνουν βάρδια τα Σαββατοκύριακα, χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση της άρνησής της και με αρνητικά συχνά αποτελέσματα, ως προς την αποστολή των ρεπορτάζ.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός υγιεινής προβλέπει να κλείνει περιοδικά ο κλιματισμός και να ανοίγουν πόρτες και παράθυρα για να αερίζεται το κτίριο, υπάρχει κάθετη απαγόρευση από την Προϊσταμένη με το επιχείρημα ότι το κτίριο κλιματίζεται και εξαερίζεται μηχανικά και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να μπαίνει καθαρός αέρας. Μας έχει απαγορεύσει μάλιστα να αφήνουμε ανοιχτή έστω για λίγο την πόρτα της κεντρικής εισόδου.
Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της Προϊσταμένης είναι τέτοια, που παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, αρνείται να μας δώσει το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της τζαμαρίας στο δημοσιογραφικό τμήμα.
Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ σύσκεψη για το ενημερωτικό, αφού ακυρώνονται όλες με προσχήματα και όχι με υπαιτιότητα δική μας.
Στη μία συνάντηση που επιχειρήθηκε πρόσφατα, λοιδόρησε δημοσιογράφο για το ενδιαφέρον της για την ενημέρωση του site σε τέτοιο βαθμό ώστε την οδήγησε σε αποχώρηση.
Μια συνάντηση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, είναι βέβαιο ότι πραγματοποιήθηκε μετά από το πολύ αρνητικό κλίμα και τις διαμαρτυρίες εργαζομένων, αλλά και τις πιέσεις των δημοσιογράφων, αφού γι άλλη μια φορά η ροή του προγράμματος του σταθμού μας, ήταν στον «αέρα».
Η «άναρχη» εικόνα του Ρ/Σ Χανίων, έχει γίνει αντιληπτή από θεσμικούς φορείς, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και όχι μόνον.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να συντάξουμε και να στείλουμε αυτή την επιστολή, προκειμένου να «βάλουμε την ενημέρωση στη θέση της» στη Δυτική Κρήτη. Η ΕΡΤ Χανίων αναντίρρητα βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας.
Ζητάμε την ουσιαστική σας παρέμβαση για να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα που συσσωρεύονται.
Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *