αναδημοσίευση από το neostrategy
Του Τάσου Σιδέρη
Στις μέσα σελίδες εξειδικευμένων ιστοσελίδων πέρασε μια από τις πιο σημαντικές δημόσιες διαβουλεύσεις των τελευταίων χρόνων. Η πρόταση της κυβέρνησης ΝΔ για το νέο τουριστικό Χωροταξικό σχέδιο της χώρας βρίσκεται σε διαβούλευση έως και τις 15 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα δεν καταγράφονται σοβαρές αντιδράσεις παρά τις αποκαλύψεις και προειδοποιήσεις πως πρόκειται για ένα project που ευνοεί αποκλειστικά την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και των επενδύσεων real estate. Αντιθέτως ήταν πολλοί αυτοί που επεσήμαναν τη δυσανάλογη δημοσιότητα και προώθηση στα όρια διαφημιστικού προϊόντος της μελέτης της διαΝΕΟσις για τα αναπτυξιακά “ωφέλη” τουριστικής εκμετάλλευσης των περιοχών Natura στη χώρα μας.
«Διαφημιστικό γραφείο» το κρατικό πρακτορείο
Η εν λόγω έρευνα έγινε εκτενές διαφημιστικό “ρεπορτάζ” από το Αθηναϊκό Πρακτορείοκαι από εκεί μεταφέρθηκε με εντυπωσιακούς τίτλους σε δεκάδες ιστοσελίδες που συνηθίζουν στην προώθηση και προβολή της κυβερνητικής πολιτικής σε κάθε τομέα. Παράλληλα το ίδιο διάστημα συνεχίζεται η σωρεία “ρεπορτάζ” για τις καταπληκτικές προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεων των κεφαλαίων ακινήτων, εταιρείες που διαθέτουν την αμέριστη στήριξη και δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Όταν είναι ήδη γνωστό πως αυτές βιάζονται να βγάλουν στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα.
Ενδεικτικό είναι πως ως το τέλος του έτους αναμένονται περί τους 10 χιλιάδες πλειστηριασμοί, εκ των οποίων το 40% είναι κατοικίες. Σε όλα τα παραπάνω η λέξη κλειδί στην πολιτική Μητσοτάκη είναι “τουριστική ανάπτυξη” ή όπως το έθεσε ο κυβερνητικός τηλεβόας Αρης Πορτοσάλτε “αν θέλουμε τουρίστες οι Έλληνες δεν πρέπει να παίρνουν άδεια Καλοκαίρι”.
Επιχείρηση σκούπα
Διαβάζοντας μόνο το δελτίο Τύπου των υπουργείων Περιβάλλοντος και Τουρισμού για το νέο τουριστικό Χωραταξικό γίνεται αμέσως κατανοητό γιατί πρέπει να εξαφανιστούν όλες οι προστατευτικές διατάξεις των περιοχών Natura της χώρα μας, περιοχές που σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο έχουν αυξημένη προστασία.
Η Ελλάδα λοιπόν χωρίζεται σε 5 κατηγορίες στις οποίες επιτρέπεται πλέον χωρίς σχεδόν κανέναν περιορισμό ή ακόμη και έλεγχο θεσμικών φορέων, η ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακές μονάδες, οικιστικά τουριστικά “χωριά”, πράσινες μονάδες, κ.λ.π. Με εξαίρεση τις βραχονησίδες η ανέγερση μεγάλων τουριστικών μονάδων κάθε είδους επιτρέπεται παντού, ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά, με μόνο διαχωρισμό το “ειδικό καθεστώς” που μπαίνει για τις περιοχές Natura, τους αρχαιολικούς χώρους, τις προστατευόμενες εθνικά περιοχές και τους εγκαταλειμμένους οικισμούς.
Παρά τον τουριστικό κορεσμό σε δεκάδες περιοχές της χώρας (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, κ.λ.π), το νέο Χωροταξικό φαίνεται πως ικανοποιεί απόλυτα το αίτημα του τουριστικού κεφαλαίου για ανάπτυξη επιπλέον ενός εκατομμυρίου κλινών βραχυχρόνιων μισθώσεων! Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν εξαφανιστεί οι ποσοστώσεις για τις μεγάλες τουριστικές μονάδες στα νησιά ενώ προβλέπονται και υψηλοί συντελεστές δόμησης.
Σχέδιο – οδοστρωτήρας
Η πρόταση του νέου Χωροταξικού για την τουριστική ανάπτυξη αποτελεί το νέο project της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά το μεγαλόπνοο σχέδιο να γίνει η Ελλάδα “η μπαταρία της Ευρώπης”, στόχος που επιτεύχθηκε με τις πολύ γνωστές καταστροφικές συνέπειες στο Περιβάλλον της χώρας. Η προετοιμασία για το νέο project ξεκίνησε εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια. Αρχικά με τη σύμπραξη τραπεζών και εταιρειών ακινήτων που “δεσμεύτηκαν” πως τα επόμενα χρόνια και έως το 2030 θα προωθήσουν “επενδύσεις” ακινήτων κάθε κατηγορίας άνω του 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το “όπλο” τους, σύμφωνα με τα άκρως διαφημιστικά ρεπορτάζ, είναι πως η σημερινή αξία χαρτοφυλακίου των εταιρειών ακινήτων ξεπερνά τα 4,6 δισεκ. ευρώ με προοπτική να φθάσει τα 7 δισεκ. έως το 2030. Η πολύ παλαιότερη δήλωση κυβερνητικού στελέχους σε συνέδριο real estate πως “οκτώ στις δέκα επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα προέρχονται από την τουριστική βιομηχανία” και πως “η ανάπτυξη τουρισμού παραμένει η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, χάρη και στο φιλοεπενδυτικό νομοθετικό έργο της παρούσας κυβέρνησης”, ήταν το αποφασιστικό μήνυμα στο τουριστικού κεφάλαιο ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο για την επέκταση τους.
Τα δυο υπουργεία εξάλλου το παραδέχονται στο δελτίο τύπου. Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στοχεύει ειδικότερα “στη στήριξη της αυξητικής δυναμικής του Ελληνικού τουρισμού με την προσφορά κατάλληλης γης και χωροθετικών όρων, που θα διευκολύνουν τις τουριστικές επενδύσεις” κάθε είδους.
Με βάση τα δισεκατομμύρια που παίζονται στην ανάπτυξη τουριστικών projects και την ανοικτή κάνουλα δανειοδότησης από τις τράπεζες στις αδηφάγες εταιρείες ακινήτων, το προστατευτικό πλαίσιο για τις περιοχές Natura γίνεται κατανοητό πως πρέπει να εξαλειφθεί. Για να συμβεί αυτό ξεκίνησε ήδη η επιχείρηση πειθούς και προπαγάνδισης για τα “σημαντικά οφέλη” που θα έχουν οι “τουριστικές επενδύσεις” στις τοπικές κοινωνίες περιοχών Natura που είναι “ιδανικές” για ένα διαφορετικό τουρισμό. Το τι είδους τουρισμός θα είναι αυτός το προσδιορίζουν οι διατάξεις του νέου Χωραταξικού σχεδίου και η παρασκηνιακή δέσμευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως μεγάλα διεθνή ξενοδοχειακά brands ετοιμάζονται για είσοδο στη χώρα μας!