H Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος καλεί την ΕΣΗΕΑ να πάρει θέση για τις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα

Με επιστολή της προς την ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Άκρα του Τάφου Σιωπή» για τις επιθέσεις δημοσιογράφων στη Γάζα η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος ζητά από την ένωση δημοσιογράφων να πάρει θέση για τις συνεχείς επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ ενάντια σε δημοσιογράφους στη Γάζα και να καταδικάσει τις δολοφονίες. Η επιστολή εστάλη μετά και τις πρόσφατες δολοφονίες των δημοσιογράφων αλ Γουλ και αρ Ρέφι του Al Jazeera στην Γάζα. Η συστηματική στοχοποίηση δημοσιογράφων και των οικογενειών τους έχει ήδη καταδειχθεί και καταγγελθεί από διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις. Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος  καλεί την ΕΣΗΕΑ να πάρει θέση και να καταδικάσει τις επιθέσεις και τα εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων.
Η επιστολή προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,
Με βαθιά ανησυχία και απογοήτευση, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος παρακολουθεί τις εξελίξεις στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, όπου συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, ασκώντας το καθήκον τους υπό εξαιρετικά αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Έως και σήμερα, έχουν αναφερθεί 165 θάνατοι δημοσιογράφων, ενώ δεκάδες άλλοι παραμένουν τραυματισμένοι, μαρτυρώντας την συστηματική στοχοποίηση δημοσιογράφων και των οικογενειών τους καθώς και την απόπειρα αποσιώπησης της φωνής των Παλαιστινίων.
Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης και με αφορμή την πρόσφατη απώλεια δημοσιογράφων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera στην Γάζα, η ΕΣΗΕΑ δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση ή διαμαρτυρία για τα τραγικά αυτά γεγονότα. Η «Άκρα του Τάφου Σιωπή» και συνεπώς η έλλειψη αντίδρασης από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ είναι ανησυχητική διότι υπονομεύει τον αγώνα για ελευθερία του Τύπου και αφήνει έκθετους τους συναδέλφους σας, οι οποίοι αναζητούν υποστήριξη σε μια εποχή όπου δέχονται σοβαρές απειλές.
Η ΕΣΗΕΑ, ως θεσμός που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους, επιτάσσεται να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους και να προασπίζει την ασφάλεια και την ελευθερία τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Σε χαλεπούς καιρούς, όπως αυτή που βιώνουμε, η στήριξη και η προστασία των δημοσιογράφων είναι πιο απαραίτητες από ποτέ και η σιωπή απέναντι σε επιθέσεις και απειλές όχι μόνο αποδυναμώνει την ηθική υπόσταση, αλλά και ενθαρρύνει εκείνους που επιδιώκουν να φιμώσουν την ελευθερία του Τύπου και να εμποδίσουν την αλήθεια να φτάσει στο κοινό.
Ζητούμε άμεσα την έκδοση επίσημης δήλωσης από την ΕΣΗΕΑ, που να καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων στη Γάζα και να εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στους συναδέλφους σας και στις οικογένειές τους. Επίσης, ζητούμε την ανάληψη δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμόδιων αρχών, καθώς και τη διεθνή συνεργασία για την προστασία των δημοσιογράφων που εργάζονται σε εμπόλεμες ζώνες.
Ευθύνη όλων μας είναι να υποστηρίζουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της πληροφόρησης και την ασφάλεια όσων την επιδιώκουν με θάρρος και αφοσίωση. Η ενεργή και δημόσια αντίδραση σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν είναι απλώς επιλογή, αλλά καθήκον προς όλους εκείνους που με θάρρος και αφοσίωση εργάζονται για την αλήθεια και την ενημέρωση του κοινού.
Εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος,
Ο Πρόεδρος
Μοχάμαντ Ελ Σαΐντ

Πηγή: The Press Project

Επίσης στην ίδια ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ για τη «Συστηματική στοχοποίηση δημοσιογράφων και των οικογενειών τους» εδώ 

Θυμίζουμε επιπλέον την έρευνα διεθνών οργανώσεων και ΜΜΕ για το Gaza project, τη στοχοποίηση δημοσιογράφων εδώ  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *