αναδημοσίευση από neostrategy.gr
Σοβαρές επισημάνσεις περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως παρότι έχει επιτευχθεί «κάποια περαιτέρω πρόοδος» σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να υφίστανται ζητήματα στη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία του Τύπου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, αλλά και τη μη επαρκή διαβούλευση νομοθετημάτων.
Η φράση όμως: «κάποια πρόοδος», δεν σημαίνει ούτε «σχετική πρόοδος» ούτε καν το βασικό ουσιαστικό «πρόοδος». Σκέτο. Αυτούσιο. Πρόοδος.
Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις αναφορικά με τη δίκη για την δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ και τις έρευνες για το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη, λέει ακόμη περισσότερα για την ποιότητα της δημοκρατίας που ζούμε…
Τι (ξανά) ανακαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν
Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κείμενό της αναφέρει πως η Ελλάδα, όσον αφορά τις συστάσεις της έκθεσης για το κράτος δικαίου του 2023:
- Εφάρμοσε τη σύσταση για την αντιμετώπιση της ανάγκης συμμετοχής της δικαστικής εξουσίας στο διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς δικαστικών λειτουργών.
- Πραγματοποίησε κάποια περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς υψηλού επιπέδου.
- Πραγματοποίησε κάποια περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την προώθηση της διαδικασίας θέσπισης μη νομοθετικών εγγυήσεων και σημαντική πρόοδος όσον αφορά την έναρξη της νομοθετικής διαδικασίας σε σχέση με την προστασία των δημοσιογράφων, με βάση τις δραστηριότητες που ξεκίνησαν από την ειδική ομάδα, ιδίως όσον αφορά τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και την ασφάλειά τους, σύμφωνα με το εγκεκριμένο μνημόνιο συμφωνίας και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.
- Πραγματοποίησε κάποια περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης στην πράξη με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τα σχέδια νομοθεσίας, μεταξύ άλλων με την παροχή επαρκούς χρόνου για δημόσια διαβούλευση.
- Πραγματοποίησε κάποια περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αξιολόγηση του ισχύοντος συστήματος καταχώρισης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚΠ), μεταξύ άλλων με την έναρξη δομημένου διαλόγου με τις ΟΚΠ, και την αξιολόγηση της ανάγκης τροποποίησής του.
Τι (ξανά) συνιστάται στην Ελλάδα
- Να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς υψηλού επιπέδου.
- Να προχωρήσει περαιτέρω τη διαδικασία θέσπισης νομοθετικών και μη νομοθετικών εγγυήσεων για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων, ιδίως όσον αφορά τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και την ασφάλειά τους, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Μνημόνιο Συνεννόησης και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.
- Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης στην πράξη με τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τα σχέδια νομοθεσίας, μεταξύ άλλων με την τήρηση του θεσμοθετημένου χρονοδιαγράμματος για τη δημόσια διαβούλευση.
- Ενίσχυση των προσπαθειών για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για το σύστημα εγγραφής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και αξιολόγηση του κατά πόσον υπάρχει ανάγκη τροποποίησής του, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε δομημένο διάλογο με τις ΟΚΠ.