Ημέρα: 10 Ιουλίου 2024

Η φίμωση δημοσιογράφων σε δίκες είναι επίθεση στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας

Την κατάργηση της κυβερνητικής απαγόρευσης της δημοσιογραφικής κάλυψης-παρατήρησης των δικών ζητά με παρέμβαση της η “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, δηλώνοντας πως η νέα ρύθμιση έρχεται ενάντια στη συνταγματική αρχή της δημοσιότητας

Η κυβερνητική τροποποίηση της διάταξης για τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση δικών με τρόπο που να “απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο” αποτελεί ευθεία επίθεση στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας της δίκης και θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
Η διατύπωση της νέας διάταξης του άρ. 8 παρ. 1 του ν. 3090/2002, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 του ν. 5119/2024 (ΦΕΚ 103/Α/5-7-2024), είναι τόσο ευρεία και αόριστη που δύναται να ερμηνευτεί ακόμα και ως συλλήβδην απαγόρευση της παρουσίας δημοσιογράφων και παρατηρητών και της αναμετάδοσης πληροφοριών από το ακροατήριο μιας υπό εξέλιξη δίκης.

“Αυγή” και “Στο Κόκκινο” διαδηλώνουν έξω από την Κουμουνδούρου και παραδίδουν τις δικές τους προτάσεις στην ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη για τους εργαζόμενους στην “Αυγή” και στάσεις εργασίας για τους δημοσιογράφους στο ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο”. Οι εργαζόμενοι απαντάνε στον “εκβιασμό” της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν καταβάλει τα δεδουλευμένα του Ιουνίου σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει “οικονομική και ψυχολογική ασφυξία” με στόχο να αποδεχθούν τα σχέδια συρρίκνωσης των δυο κομματικών Μέσων. Η απόφαση για συρρίκνωση του ημερήσιου προγράμματος “Στο Κόκκινο” προκάλεσε την αντίδραση των εργαζόμενων. Μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση εγκρίθηκε Ψήφισμα στο οποίο σημειώνεται πως αυτό “συνιστά περιορισμό και υποτίμηση του παραγόμενου έργου μας, αποτελεί μία ακόμα κίνηση που στοχεύει αποκλειστικά στη μείωση του κόστους, χωρίς να δίνει την παραμικρή προοπτική ανάπτυξης και βιωσιμότητας του ραδιοφώνου”. 
Οι εργαζόμενοι της”Αυγής” στο μεταξύ κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για την ανάπτυξη των Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που η ηγεσία ακόμη δεν έχει δώσει το δικό της σχέδιο.