<<Maha Hussaini: Μπορείτε να μου αφαιρέσετε το βραβείο αλλά δεν θα μου αφαιρέσετε τη φωνή>>
αναδημοσίευση από το infolibre
Διεθνής κατακραυγή από συνδικαλιστικά όργανα δημοσιογράφων και ανεξάρτητους ερευνητές από την οπισθοχώρηση του Διεθνούς Ιδρύματος Μέσων Ενημέρωσης Γυναικών (IWMF) να “πάρει πίσω” το Βραβείο Θάρρους στη Δημοσιογραφία (Courage in Journalism) από την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Maha Hussaini, η οποία όλο αυτό το διάστημα μετέφερε εικόνες και ιστορίες από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργώντας έναν ακόμη κίνδυνο για τη ζωή της.
“Οι απειλές και οι δολοφονίες χαρακτήρων στοχεύουν μόνο στην αφαίρεση βασικών φωνών και στη διαιώνιση της μακροχρόνιας προκατάληψης στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Δεν έχω δουλέψει ποτέ για να λάβω βραβεία, ούτε έχω υποβάλει ποτέ αίτηση γιαυποψηφιότητα. Δεν επέλεξα τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα. Έγινα δημοσιογράφος αφού αναγνώρισα τον βαθμό στον οποίο ο κόσμος παραβλέπει τα παλαιστινιακά δεινά και επιλέγει να συμμορφωθεί με τις ισραηλινές πιέσεις, ειδικά σε μια εποχή που το Ισραήλ απαγορεύει σε διεθνείς δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας για να αναφέρουν αντικειμενικά τον πόλεμο.” τονίζει η ίδια σε άρθρο της στο MEE.
“Δεν μετανιώνω για οποιεσδήποτε αναρτήσεις ή λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση αυτού του βραβείου και δεν θα σταματήσω να εκφράζω τις απόψεις μου. Πριν γίνω δημοσιογράφος, είμαι Παλαιστίνια που ζει υπό στρατιωτική κατοχή , σε ένα στραγγαλιστικό αποκλεισμό και γενοκτονία στη Γάζα”, προσθέτει.
Η Hussaini από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, δημοσίευσε δεκάδες ιστορίες στο Middle East Eye, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης που αποκαλύπτει ισραηλινές επιτόπιες εκτελέσεις Παλαιστινίων , η οποία χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο από τη Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) στην υπόθεσή κατηγορίας εναντίον του Ισραήλ για γενοκτονία.
Στις 10 Ιουνίου, η IWMF, η οποία χρηματοδοτείται από τη Bank of Ameica ανακοίνωνε ότι η Hussaini ήταν μία από τις τέσσερις δημοσιογράφους που θα παραλάμβαναν τα “Βραβεία Θάρρους στη Δημοσιογραφία”, με τα οποία, όπως σημείωνε, τιμά την αξιοσημείωτη γενναιότητα στην επιδίωξη του ρεπορτάζ.
Στις 18 Ιουνίου όμως, η συντηρητική – φιλοτραμπική εφημερίδα Washington Free Beacon ανέφερε ότι η Hussaini είχε “αναρτήσει αντισημιτικά καρτούν” όπως αυτό που ακολουθεί, το οποίο η Hussaini δημοσίευσε το 2017 στο Twitter και έδειχνε έναν στρατιώτη με εβραϊκό αστέρι στο κράνος του να κρύβεται πίσω από μια φωτογραφία των θυμάτων του Ολοκαυτώματος ενώ έσφαζε Άραβες με ένα τσεκούρι. Το σκίτσο του Derkaoui Abdellah είχε πάρει το πρώτο βραβείο σε κρατικό διαγωνισμό σκίτσων του Ολοκαυτώματος στο Ιράν το 2006.
Η Hussaini είχε γράψει δίπλα στο σκίτσο που δημοσίευσε: «Από το 1948, το #Israel δεν σταμάτησε ποτέ τα εγκλήματα εθνοκάθαρσης, αναγκαστικού εκτοπισμού, μαζικών δολοφονιών ή απαρτχάιντ».
Η εφημερίδα την κατηγορούσε ότι δημοσίευσε και ένα άλλο σκίτσο του Carlos Latuff, το 2018 που έδειχνε έναν κρατούμενο να κυματίζει μια παλαιστινιακή σημαία μέσα από ένα εβραϊκό κελί φυλακής σε σχήμα αστεριού, ενώ μια φωνητική φούσκα γράφει: “Η αντίσταση κατά της αποικιοκρατίας ΔΕΝ είναι έγκλημα! Είναι καθήκον!” Το σκίτσο αυτό κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό του 2006. Η δημοσιογράφος έγραφε δίπλα στο σκίτσο: «Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Χαμάς αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της παλαιστινιακής κοινωνίας»,. «Η καταδίκη δεν σημαίνει μόνο αντίθεση σε ένα πολιτικό κόμμα, αλλά ποινικοποίηση της επιλογής των ανθρώπων να αντισταθούν στην καταπίεση».
Επίσης,σύμφωνα με την συντηρητική αμερικανική εφημερίδα “η Ηussaini έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τις μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ως νόμιμη «αντίσταση». Παραθέτει δε δύο σχόλια της στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που έγραφε πως: «Σε όλα αυτά, μπορείτε μόνο να κατηγορήσετε την κατοχή, γιατί τελικά, η ένοπλη αντίσταση είναι άμεσο αποτέλεσμα της μακροχρόνιας στρατιωτικής κατοχής και του απαρτχάιντ», έγραψε τον Φεβρουάριο.
Σε άλλη ανάρτηση τον περασμένο Δεκέμβριο, έγραψε ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στις τρομοκρατικές επιθέσεις “δεν θα κάνει τους Παλαιστίνιους να κατηγορήσουν την αντίσταση. Η αντίσταση στην κατοχή είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που εγγυάται το διεθνές δίκαιο”.
Αρκετά για να της αφαιρέσει ο… ανεξάρτητος οργανισμός το βραβείο!
“Δεν μετανιώνω. Δεν θα σταματήσω να εκφράζω τις απόψεις μου”
“Εάν η κατάκτηση ενός βραβείου συνεπάγεται την αποδοχή και την παρακολούθηση εγκλημάτων πολέμου παραμένοντας σιωπηλή, δεν είναι τιμή μου να λάβω κανένα έπαθλο. Θα είμαι πάντα αντικειμενική στις αναφορές μου, αλλά ποτέ δεν μπορώ να είμαι ουδέτερη.Πάντα θα επισημαίνω τους δράστες και θα είμαι αλληλέγγυα στα θύματα. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα της δημοσιογραφίας”, σημείωνε σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο x η Maha Hussaini.
Ολόκληρη η ανάρτησή της:
Δεν θα είχα κερδίσει το “Βραβείο Θάρρους στη Δημοσιογραφία 2024” από το The International Women’s Media Foundation (@IWMF) αυτόν τον Ιούνιο, αν δεν είχα βρεθεί στο πεδίο καταγράφοντας γεγονότα και αποκαλύπτοντας κατάφωρες παραβιάσεις του Ισραήλ κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, ενώ δέχομαι συστηματικές επιθέσεις από υποστηρικτές των δραστών.
Το να κερδίσεις ένα βραβείο για το «θάρρος» σημαίνει ότι υποβάλλεσαι σε επιθέσεις και επιλέγεις να συνεχίσεις τη δουλειά σου ανεξάρτητα. Ωστόσο, με λύπη λέω ότι η ίδια η οργάνωση που αναγνώρισε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και μου απένειμε το βραβείο υπέκυψε στην πίεση και επέλεξε να ενεργήσει αντίθετα με το θάρρος. ακύρωσαν το βραβείο σε μια απόφαση που θα έθετε τη ζωή μου σε κίνδυνο.
Στην πραγματικότητα, χαίρομαι πολύ που τόσο η κατάκτηση του βραβείου όσο και η απόσυρσή του έδειξαν ξεκάθαρα τις συστηματικές σωματικές και ηθικές επιθέσεις που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι.
Κάθε χρόνο, οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι αναγνωρίζονται με διεθνή βραβεία για το γενναίο ρεπορτάζ τους υπό την ισραηλινή κατοχή και τις ανελέητες επιθέσεις. Αυτά τα βραβεία τιμούν το θάρρος και την αφοσίωσή τους στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Ωστόσο, κάθε ανακοίνωση βραβείου σε Παλαιστίνιο δημοσιογράφο ακολουθείται συστηματικά από εκτεταμένες εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης και έντονες πιέσεις στις οργανώσεις απονομής από υποστηρικτές της ισραηλινής κατοχής και του σιωνιστικού λόμπι. Ενώ ορισμένοι οργανισμοί τηρούν τις αρχές τους και διατηρούν την απόφασή τους να τιμήσουν αυτούς τους δημοσιογράφους, άλλοι, δυστυχώς, υποχωρούν στην πίεση και αποσύρουν τα βραβεία.
Αντί να αναγνωρίσουν τις απειλές που αντιμετωπίζουν και να συμβάλουν στην προστασία τους, μια απόφαση για απόσυρση ενός βραβείου από έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο στη Γάζα -όπου πάνω από 150 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή γενοκτονία- μπορεί να τους θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο και να αυξήσει τον κίνδυνο στόχευσης.
Δεν μετανιώνω για τυχόν δημοσιεύσεις ή λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση αυτού του βραβείου και δεν θα σταματήσω να εκφράζω τις απόψεις μου. Πριν γίνω δημοσιογράφος, είμαι Παλαιστίνιος που ζω κάτω από στρατιωτική κατοχή, τον στραγγαλιστικό αποκλεισμό και τη γενοκτονία στη Γάζα.
Οι παππούδες μου εκδιώχθηκαν από την Ιερουσαλήμ με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και εγώ εκδιώχθηκα από το σπίτι μου στη Γάζα κατά τη διάρκεια αυτής της γενοκτονίας.
Εάν η κατάκτηση ενός βραβείου συνεπάγεται την αποδοχή και την παρακολούθηση εγκλημάτων πολέμου ενώ παραμένω σιωπηλή, δεν είναι τιμή μου να λάβω κανένα έπαθλο. Θα είμαι πάντα αντικειμενική στις αναφορές μου, αλλά ποτέ δεν μπορώ να είμαι ουδέτερη. Πάντα θα επισημαίνω τους δράστες και θα είμαι αλληλέγγυος στα θύματα. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα της δημοσιογραφίας.
Εκστρατεία δυσφήμισης καταγγέλλει η NUJ
Για ξεκάθαρα συντονισμένη εκστρατεία δυσφήμισης και αμφισβήτησης της Maha Hussaini, κάνει λόγο η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων του Ηνωμένου Βασιλείου (NUJ) εκφράζοντας την ανησυχία της για την ασφάλειά της “σε μια εποχή που οι δημοσιογράφοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν αφάνταστες πιέσεις και προκλήσεις.
«Δεδομένων των ξεκάθαρων αποδεικτικών στοιχείων για τη στόχευση δημοσιογράφων που αυξάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, τέτοιες συκοφαντίες δεν είναι απλώς απαράδεκτες αλλά επικίνδυνες” σημειώνει και καλεί ” την IWMF να απαντήσει σε όλους εκείνους που εξέφρασαν ανησυχίες για αυτή την απόφαση”. “Το μήνυμα τη στιγμή που το έργο των δημοσιογράφων στη Γάζα – απουσία ξένων ρεπόρτερ να επιτραπεί να κάνουν τη δουλειά τους – είναι τόσο ζωτικής σημασίας”, καταλήγει.
Όπως σημειώνει και η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας: Το Διεθνές Ίδρυμα Μέσων Ενημέρωσης Γυναικών (IWMF) καταδικάστηκε επειδή απέσυρε το Βραβείο Θάρρους στη Δημοσιογραφία από την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Maha Hussaini, η οποία κάνει ρεπορτάζ μέσα στον πόλεμο από την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας.