Στη ρωσική «μαύρη λίστα» ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης

αναδημοσίευση από το neostrategy

Στη «μαύρη λίστα» έβαλε η Ρωσία δεκάδες Μέσα Ενημέρωσης από 24 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και ελληνικά. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti, «εισάγονται αντίμετρα και περιορίζεται η μετάδοση και πρόσβασή τους στη ρωσική επικράτεια και στο Διαδίκτυο», στην ΕΡΤ, τον Σκάϊ (Skai.gr), τον τηλεοπτικό σταθμό, Mega TV, και την εφημερίδα – site, «Πρώτο Θέμα».

Η ρωσική «μαύρη λίστα» έρχεται ως απάντηση («αντίμετρα») στην -ουσιαστικά- πλήρη απαγόρευση κάθε λογής ηλεκτρονικών ρωσικών ΜΜΕ, η οποία επιβλήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Τώρα, η ρωσική πλευρά, με διαφορά άνω των δύο ετών από τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ, αποφάσισε και αυτή να δημιουργήσει τη δική της «μαύρη λίστα». Σε αυτήν, η Μόσχα περιέλαβε και πανευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπως το Agence Europe, Euobserver, Politico.

Με τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η δουλειά των Ρώσων δημοσιογράφων στις χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και Δυτικών δημοσιογράφων στη Ρωσία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προ μηνών στην Κύπρο, ανταποκριτής ρωσικής εφημερίδας απελάθηκε, αφού προηγουμένως συνελήφθη και οδηγήθηκε με χειροπέδες στο αεροπλάνο.

Ολα αυτά τα «μέτρα» και «αντίμετρα» δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό λογοκρισίας και «αυτολογοκρισίας», με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ενημέρωση της κοινής γνώμης εκατέρωθεν.

Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην δημοσιογραφική κάλυψη αυτού καθεαυτού του πολέμου στην Ουκρανία, αφού δεκάδες δημοσιογράφοι (οι περισσότεροι Ρώσοι) έχουν γίνει στόχος και έχουν σκοτωθεί. Υπάρχει, μάλιστα, έντονη η υποψία ότι πολεμικοί ανταποκριτές που κινούνται στην πρώτη γραμμή ή κοντά σε αυτήν εσκεμμένα γίνονται στόχος κυρίως από drones.

Τα ΜΜΕ που βρέθηκαν στη ρωσική «μαύρη λίστα» είναι από τις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο (εφημερίδα «Πολίτης», site Cyprus Times, site Cyprus mail), Λιθουανία, Λεττονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Γαλλία, Τσεχία, Ελβετία, Εσθονία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *