Μια μεγάλη αδικία για δημοσιογράφους της ΕΣΠΗΤ

Με επιστολή της προς τα ΔΣ των συνδικαλιστικών ενώσεων η “Επιτροπή συνταξιούχων δημοσιογράφων της ΕΣΠΗΤ” ενημερώνει για μια “αδικία” σε βάρος των παλιών συνταξιούχων μελών της ΕΣΠΗΤ. Κόπηκαν από την είσοδο τους στον ασφαλιστικό οργανισμό του ΕΔΟΕΑΠ κι ενώ ανέμεναν πως το θέμα θα λυνόταν δικαστικά, έμαθαν πως και αυτή η μάχη χάθηκε εξαιτίας της αδιαφορίας της ίδιας της συνδικαλιστικής τους ένωσης. Πρακτικά πρόκειται για περίπου 115 άτομα, δημοσιογράφοι που αποκλείστηκαν από τον ασφαλιστικό οργανισμό του ΕΔΟΕΑΠ όταν αυτός “άνοιξε” για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Η επιστολή δημοσιεύεται παρακάτω

Προς το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

κκ. Σταύρο Καπάκο,  Αγγελική Γυπάκη,  Δημήτρη Κουμπιά,  Ευάγγελο Τάτση,  Νίκο Μιχαλίτση,  Θέμη Μπερεδήμα,  Πάνο Σαμαρά, Σίμο Καταϊφτσή, Κυριάκο Θεοδωρακάκο, Εμμανουήλ Δραϊνάκη, Αγγελική Γυπάκη, Πάνο Σαμαρά,  Σίμο Καταϊφτσή, Αντώνη Ρεπανά, Κυριάκο Θεοδωρακάκο.

Από

Επιτροπή συνταξιούχων δημοσιογράφων της ΕΣΠΗΤ

 

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Συνάδελφοι,

όπως ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, τo 2016, ο ΕΔΟΕΑΠ, το τότε Ταμείο επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ και των υπαλλήλων Τύπου της ΕΠΗΕΑ και ΕΠΗΕΘ, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας! Προκειμένου να διασωθεί, το Υπουργείο Εργασίας  και η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισαν να εντάξουν στον ΕΔΟΕΑΠ  όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο Οργανισμός από τις εισφορές τους, αλλά να αποκλείσουν τους τότε άνεργους και συνταξιούχους των άλλων Ενώσεων των ΜΜΕ από την ένταξη. Μία από τις Ενώσεις αυτές ήταν και η ΕΣΠΗΤ ( Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), με πρόεδρο του Δ.Σ. τον κ. Θέμη Μπερεδήμα και γ.γ. τον κ. Θανάση Αλατά.

Αυτά που μάλλον οι περισσότεροι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ είναι τα παρακάτω:

Οι εν λόγω κύριοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, δεν μπήκαν στον κόπο να συγκαλέσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση για να ενημερώσουν τα μέλη τους και να διερευνήσουν όλοι μαζί τρόπους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εκείνων που αδικούνταν.

Στις έντονες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων μελών της ΕΣΠΗΤ, δικαιολογήθηκαν πως το Υπουργείο τους ασκούσε μεγάλη πίεση για να αποδεχτούν αυτή τη λύση, και πως ο ΕΔΟΕΑΠ τους διαβεβαίωνε ότι μόλις κατάφερνε να ορθοποδήσει θα δεχόταν και την ένταξη των αποκλεισμένων.

Οι κ.κ. Μπερεδήμας και Αλατάς μάλιστα προκειμένου να καταλαγιάσουν την αγανάκτηση των συνταξιούχων συναδέλφων τους, και να τους αποδείξουν ότι θα αγωνιστούν μαζί τους με στόχο την ένταξή τους στον ΕΔΟΕΑΠ, ανέθεσαν στον τότε νομικό σύμβουλο της ΕΣΠΗΤ, κ. Δημήτρη Περπατάρη, να κάνει αίτηση ακύρωσης  στο ΣτΕ, με αίτημα την κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που απέκλειαν τους συνταξιούχους από την ένταξη.

Τον Μάρτιο του 2018,   ο εν λόγω δικηγόρος υποβάλλει την αίτηση ακύρωσης  στο ΣτΕ, για λογαριασμό  115 συνταξιούχων δημοσιογράφων μελών της ΕΣΠΗΤ και της ΕΣΠΗΤ ως φορέα,  σε ένα ενιαίο δικόγραφο.

Η διαδικασία διαρκεί 4 έτη,  και στο διάστημα αυτό,  ο κύριος Μπερεδήμας που εκτός από πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ έχει γίνει πλέον και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ, διαβεβαίωνε τους συνταξιούχους που εύλογα αγωνιούσαν, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα κάνει ένσταση στη αίτηση ακύρωσής τους και δεν  θα αντιδικήσει μαζί τους , γιατί ηθικά είναι με το μέρος τους.

Τελικά το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή, με απόφαση του που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2022 και δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά κανείς,  ούτε η Διοίκηση της ΕΣΠΗΤ ούτε ο κύριος Περπατάρης,  ως όφειλαν, δεν ενημέρωσαν τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ούτε μια ανακοίνωση δεν αναρτήθηκε στο site της ΕΣΠΗΤ, ούτε μια νύξη για το θέμα δεν έγινε στην ετήσια Γενική συνέλευση του Σωματείου που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την απόφαση του ΣτΕ, τον Μάιο του 23.

Όταν τελικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το πληροφορήθηκαν ξεκίνησαν έναν νέο μαραθώνιο προκειμένου να μάθουν τους λόγους της απόρριψης του δίκαιου αιτήματός τους.

Και όταν, τον Απρίλιο του 2024,  κατάφεραν να πάρουν  στα χέρια τους την απόφαση, με έκπληξή τους,  διαπίστωσαν τα εξής:

  1. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μπερεδήμα ο ΕΔΟΕΑΠ υπέβαλλε ένσταση στο ΣτΕ ενάντια στην αίτηση των συνταξιούχων δημοσιογράφων της ΕΣΠΗΤ.
  1. Ενώ την αίτηση στο ΣτΕ υπέβαλλαν οι 115 συνταξιούχοι  δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΠΗΤ και η ΕΣΠΗΤ ως φορέας  νόμιμη εξουσιοδότηση στον δικηγόρο που ανέλαβε την υπόθεση για να τους εκπροσωπήσει στο ΣτΕ έκαναν μόνο οι συνταξιούχοι ατομικά.  Η ΕΣΠΗΤ δια των εκ του νόμου εκπροσώπων της, του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της,  ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕ ΠΟΤΕ! Δηλαδή η Διοίκηση της ΕΣΠΗΤ δεν αιτήθηκε ποτέ στο ΣτΕ την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που απέκλειαν τα συνταξιούχα μέλη της από τον ΕΔΟΕΑΠ.
  2. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των αιτούντων, όπως ακριβώς αναγράφεται στην απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, ΔΕΝ ΑΠΕΔΕΙΞΕ, στο δικαστήριο ΤΟ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ τους. ΔΕΝ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΕΟ: OTI ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ, μιας καθολικά αναγνωρισμένης ένωσης δημοσιογράφων, μέλους της ΠΟΕΣΥ της ΕΟΔ και της ΔΟΔ, και ότι επί 35 και πλέον έτη ως εργαζόμενοι, πλήρωναν εισφορές και μάλιστα μεγαλύτερες από αυτές που πλήρωναν και πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη.

Το αποτέλεσμα   όλων αυτών, είναι ότι οι συνταξιούχοι της ΕΣΠΗΤ δεν στερήθηκαν  μόνο το δικαίωμα υγειονομικής τους  περίθαλψης στον ΕΔΟΕΑΠ,  ΑΛΛΑ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,  αφού η μεν ΕΣΠΗΤ  δεν εξουσιοδότησε τον δικηγόρο και δεν παραστάθηκε στο Δικαστήριο  για να υποστηρίξει ως φορέας το δίκαιο  των συνταξιούχων μελών της, όπως είχε υποσχεθεί και όπως είχε υποχρέωση,  η δε αίτηση ακύρωσης των μελών απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ΕΠΕΙΔΗ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ , ΠΟΥ ΟΡΙΣΕ Η ΕΣΠΗΤ, ΔΕΝ ΑΠΕΔΕΙΞΕ την ιδιότητά τους ως μελών της ΕΣΠΗΤ!

Το  ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Ο καθένας, αναλογιζόμενος τα γεγονότα, μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση.

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *