BBC: “Δολοφονίες στη Μεσόγειο” οι επαναπροωθήσεις προσφύφων στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση αντέδρασε στην αποκάλυψη του βρετανικού δικτύου BBC για τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Το θέμα παίζει πρωτοσέλιδο στη σελίδα του βρετανικού δικτύου. Το ερευνητικό ντοκιμαντέρ με θέμα τις παράνομες υπό το διεθνές δίκαιο επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο που διεξάγει το ελληνικό κράτος, πρόκειται να προβληθεί απόψε στο βράδυ στο BBC με τίτλο «Dead Calm: Killing in the Med?» (Νεκρή Ηρεμία: Δολοφονίες στη Μεσόγειο;).

Πριν καν προβληθεί το ντοκιμαντέρ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να δηλώσει πως αυτά που “δείχνει” δεν αποδεικνύονται από στοιχεία. Εντύπωση επίσης προκαλεί πως ενώ σήμερα το πρωί το θέμα του ΒΒC δημοσιεύονταν πρωτοσέλιδα σχεδόν στο σύνολο των ειδησεογραφικών σελίδων, έστω και ως “απάντηση της κυβέρνησης”, μετά το μεσημέρι το θέμα “εξαφανίστηκε” στις πίσω σελίδες. Όπως διαβάζουμε στο info-war που έχει εκτεταμμένο ρεπορτάζ για το ντοκιμαντέρ, εξετάζεται “ένα μικρό μόνο κομμάτι των επαναπροωθήσεων, 15 περιστατικά από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023. Οι 15 αυτές περιπτώσεις επαναπροώθησης είχαν σαν άμεσο αποτέλεσμα τον θάνατο 43 ανθρώπων”.

Όπως τονίζουν οι δημοσιογράφοι του BBC, σε πέντε από αυτά τα περιστατικά οι αιτούντες άσυλο δήλωσαν πως στελέχη των ελληνικών αρχών τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα. Στα υπόλοιπα περιστατικά, εφαρμόστηκε η τακτική της «φουσκωτής λέμβου», όπου οι ελληνικές αρχές φορτώνουν τους αιτούντες άσυλο σε φουσκωτή λέμβο χωρίς μηχανή κι έπειτα τους παρατούν μεσοπέλαγα, συχνά με τη λέμβο να ξεφουσκώνει ή να δείχνει σημάδια πως τρυπήθηκε.

Οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε το BBC, μιλούν συχνά για απαγωγές τους από τις ελληνικές αρχές αφότου έχουν ήδη φτάσει σε ελληνικό έδαφος. Ένας άνδρας από το Καμερούν περιγράφει πώς κυνηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές αφότου έφτασε στη Σάμο τον Σεπτέμβριο του 2021 με σκοπό να καταθέσει αίτηση ασύλου.

Ένα από τα περιστατικά που περιγράφονται στο ντοκιμαντέρ αφορά πλοίο με 85 αιτούντες άσυλο, που σταμάτησε η μηχανή του ανοικτά της Ρόδου τον Σεπτέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, Σύριο που επέβαινε στο πλοίο, οι επιβαίνοντες επικοινώνησαν με την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία τους φόρτωσε σε ένα πλοίο, τους μετέφερε πίσω στα τουρκικά ύδατα και τους παράτησε μεσοπέλαγα σε σωστικές λέμβους. Ο Μοχάμεντ λέει πως η λέμβος στην οποία τοποθετήθηκε αυτός και η οικογένειά του, δεν είχε τη βαλβίδα της καλά κλειστή.

Το ντοκιμαντέρ περιέχει και συνέντευξη με τον Δημήτρη Μπαλτάκο, πρώην επικεφαλής ειδικών επιχειρήσεων του ελληνικού λιμενικού. Οι δημοσιογράφοι του δείχνουν βίντεο που τράβηξε ακτιβιστής (και είχε δημοσιοποιηθεί από τους New York Times) στο νησί της Λέσβου τον Απρίλιο του 2023 και το οποίο δείχνει σχεδόν ολόκληρη την επιχείρηση επαναπροώθησης 12 αιτούντων άσυλο από τη Σομαλία, μεταξύ των οποίων παιδιά και ένα βρέφος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, γράφουν οι δημοσιογράφοι του BBC, το πρώην στέλεχος του λιμενικού αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με το τι έδειχναν τα πλάνα — νωρίτερα, είχε αρνηθεί πως το ελληνικό λιμενικό θα δεχόταν ποτέ εντολές να κάνει κάτι παράνομο. Όμως, κατά τη διάρκεια διαλείμματος, ο Μπαλτάκος βιντεοσκοπήθηκε να λέει στα ελληνικά σε κάποιον εκτός πλάνου: «Δεν τους έχω πει πολλά, σωστά; Είναι πολύ ξεκάθαρο, δεν είναι; Δεν είναι πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν μέρα μεσημέρι… Είναι… προφανώς παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα».

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται πως λαμβάνουν χώρα οι πολλαπλά επιβεβαιωμένες επαναπροωθήσεις — ταυτόχρονα, βέβαια, συνεχίζει να υπερηφανεύεται στο εγχώριο (και όχι μόνο) φασιστικό ακροατήριό της για τις ίδιες επαναπροωθήσεις που αρνείται πως διαπράττει. Και αρνείται επισήμως ακριβώς για τον λόγο που εξέφρασε ο πρώην λιμενικός νομίζοντας ότι δεν τον ακούνε: διότι είναι απολύτως παράνομο υπό το διεθνές δίκαιο.

Oλόκληρο το ρεπορτάζ του info-war το διαβάζεται εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *