Πουθενά σε ΕΡΤ- ΑΠΕ η είδηση για τον ένα χρόνο από το ναυάγιο στην Πύλο

πηγή: wearesolomon

600 άνθρωποι χάθηκαν σε ελληνική θάλασσα, 600 άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά, άνδρες βυθίστηκαν, πνίγηκαν με το ελληνικό αρμόδιο Λιμενικό να παρακολουθεί τον πνιγμό τους. Ένα χρόνο μετά κι ενώ σήμερα γίνονται διαδηλώσεις, ενώ κατατέθηκε μήνυση, ενώ υπήρξαν διεθνείς αντιδράσεις, ενώ αποδίδονται ευθύνες σε Frontex και λιμενικό, η είδηση δεν υπάρχει στην ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Δυο Μέσα υποτίθεται δημόσια που εξυπηρετούν την πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών. Αλλά πρόκειται για απλές υπηρεσίες στο μέγαρο Μαξίμου, στο πρωθυπουργικό γραφείο. Γι αυτό κι αν ανοίξεις τις πρώτες σελίδες τους η είδηση του ενός έτους από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο δεν υπάρχει πουθενά. Αλλά στην ΕΡΤ κόπηκε η συνέντευξη Τύπου του “Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών” από την ΕΡΤ, αποσιωπήθηκε ένα σημαντικό γεγονός που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, το έγκλημα στην Πύλο δεν θα αποσιωπούσε;

Στην πλειονότητα πάντως των διαδικτυακών Μέσων η είδηση του ενός έτους υπάρχει στα “πρωτοσέλιδα” των σελίδων τους. Με εξαίρεση τα απόλυτα σιτιζόμενα από το Μαξίμου διαδικτυακά μίντια.

Στην ιστοσελίδα του news247 μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο-ρεπορτάζ “Πύλος: Ένας χρόνος χωρίς δικαιοσύνη”, σε σενάριο και έρευνα της Μαρίας Λούκα, μια συμπαραγωγή του NEWS 24/7 με την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) . 

Όπως γράφει η σελίδα

Το ναυάγιο της Πύλου ήταν το πιο πολύνεκρο που έχει συμβεί σε περιοχή ελληνικής ευθύνης έρευνας και διάσωσης και ένα από τα πιο πολύνεκρα στη Μεσόγειο. Ένα συνταρακτικό οδυνηρό γεγονός που δεν άνηκε όμως στη σφαίρα του αναπόφευκτου. Έναν χρόνο μετά υπάρχουν διαθέσιμα αντικειμενικά στοιχεία και πλήθος μαρτυριών με κοινό παρανομαστή τις ευθύνες των ελληνικών αρχών για όσα δεν έπραξαν αλλά και για όσα έπραξαν. Με βεβαιότητα πλέον προκύπτει πως παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Λιμενικό γνώριζε για 15 ώρες ότι το υπερφορτωμένο αλιευτικό με εκατοντάδες ανθρώπους πάνω βρισκόταν σε κατάσταση κινδύνου και ζητούσε βοήθεια, δεν ενεργοποίησε επιχείρηση διάσωσης όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και την ελληνική νομοθεσία.  Επιπλέον, οι μαρτυρίες επιζώντων αναφέρουν ότι το Λιμενικό επιδίωξε να ρυμουλκήσει το Adriana με αποτέλεσμα τη βύθιση του. Το ελληνικό κράτος με αλγεινή παράδοση στην πολιτική αποτροπής και στις επαναπροωθήσεις, διαμόρφωσε μια συνθήκη σιωπής και λησμονιάς γύρω από το ναυάγιο της Πύλου.

 

Τον Σεπτέμβρη του 2023, οι πρώτοι 40 επιζώντες -που πλέον είναι 53- κατέθεσαν μήνυση στο Ναυτοδικείο Πειραιά κατά παντός υπευθύνου του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Σήμερα, η ποινική διερεύνηση βρίσκεται στο στάδιο  προκαταρκτικής εξέτασης. Πολλοί μάρτυρες-επιζώντες έχουν καταθέσει ενώπιον του Εισαγγελέα. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα και αποφασίστηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των μελών του Λιμενικού Σώματος. Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαρές ανησυχίες ως προς την αναζήτηση, διατήρηση και αξιοποίηση όλων των πιθανών στοιχείων και αποδείξεων που σχετίζονται με το ναυάγιο, καθώς, ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι οφειλόμενες απαντήσεις και τα στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα. Επιπλέον, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα σχετικά με τη χρήση ως αποδεικτικών στοιχείων, των κινητών τηλεφώνων των επιζώντων που «βρέθηκαν» σε αποθήκη στα Κύθηρα μετά την αφαίρεσή τους από τα μέλη του ΠΠΛΣ 920

Έναν χρόνο μετά οι επιζώντες δεν έχουν λάβει την αναγκαία φροντίδα και προστασία, οι οικογένειες των νεκρών και των αγνοουμένων πενθούν για τους ανθρώπους τους χωρίς υποστήριξη και το αίτημα για δικαιοσύνη παραμένει ανεκπλήρωτο. Για τα άτομα που χάθηκαν, για όσα επέζησαν κουβαλώντας βαριά τραύματα, για την ίδια την έννοια του κράτους δικαίου, η απόδοση ευθυνών για το ναυάγιο ήταν και παραμένει μια επιτακτική υπόθεση στην καρδιά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η νομική συνδρομή των 53 επιζώντων που έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά, ζητώντας την ενδελεχή και αξιόπιστη διερεύνηση και τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών για τις πράξεις και παραλείψεις των ελληνικών αρχών για το ναυάγιο της Πύλου, παρέχεται από τις οργανώσεις και συλλογικότητες: Δίκτυο για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

1 comment for “Πουθενά σε ΕΡΤ- ΑΠΕ η είδηση για τον ένα χρόνο από το ναυάγιο στην Πύλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *