Τι μας έμεινε από την προεκλογική περίοδο στην TV

Ευρωεκλογές: Τηλεοπτική ανασκευή εναντίον πραγματικότητας

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Στη χώρα μας η προεκλογική περίοδος διήρκησε μόλις 15 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο εξαφανίστηκε το πραγματικό διακύβευμα, καθώς και τα γεγονότα σε αυτή την εκλογική μάχη που αφορούν τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη. Κατασκευάστηκε ένα σκηνοθετημένο πολιτικό σόου από εταιρείες επικοινωνίας, δημοσιογράφους και μίντια, με πρωταγωνιστές του θιάσου τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τις τελευταίες μέρες, στα ελληνικά ΜΜΕ κορυφώθηκε η σύγκρουση επικοινωνιολόγων Μητσοτάκη -Κασσελάκη με επίκεντρο το «πόθεν έσχες» τους. Πρώτο ή δεύτερο θέμα επί τρεις ημέρες στα κεντρικά δελτία των καναλιών με διάρκεια από 8,5 λεπτά (Star) έως και 5 λεπτά.

Εκλογικό θέμα επίσης αποτέλεσε η ακρίβεια, με την ΕΡΤ να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στα non paper του Μαξίμου, προβάλλοντας τον πρωθυπουργό να «ανοίγει μέτωπο με την ακρίβεια» το επόμενο διάστημα, τις «μειωμένες τιμές στα ράφια», τους «φορολογικούς ελέγχους» που αποδίδουν, τον έλεγχο σε μεγαλοοφειλέτες. Θέμα με την ακρίβεια έπαιζε και στο Mega, το οποίο εστίαζε κυρίως στις δραματικές αυξήσεις.

Καμία σχεδόν αναφορά δεν υπήρξε στα κανάλια για τις αιτίες των αυξήσεων-μαμούθ στο ρεύμα και την ακτοπλοϊα, που αντιμετωπίζονται περίπου ως φυσικό φαινόμενο – όταν κι αν υπάρξει ρεπορτάζ, αυτό αφορά σε διαφήμιση εκπτώσεων ή προσφορών των ληστρικών παρόχων.

Η προεκλογική κάλυψη γίνεται μέσω των συνεντεύξεων, κυρίως των πολιτικών αρχηγών, με προβολή των σταρ υποψηφίων ευρωβουλευτών και τέλος. Στα δελτία ειδήσεων η τηλεοπτική πραγματικότητα αφορά φόνους, δολοφονίες, καύσωνα με τα απαραίτητα πλάνα από παραλίες με «ζουμ» σε οπίσθια, πανελλαδικές εξετάσεις, φωτιές και ολίγον, 30 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, για τη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, στα ευρωπαϊκά μίντια διαβάζουμε και παρακολουθούμε την (άλλη) ατζέντα της ευρωπαϊκής εκλογικής σύγκρουσης. Υποσχέσεις υποψηφίων για την προεδρία της ΕΕ περί κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, αποστολή πυραύλων, σενάρια «περιορισμένης» χρήσης πυρηνικών όπλων, μετατόπιση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην πολεμική βιομηχανία, άνοδος της Ακροδεξιάς με επίκεντρο τη μετανάστευση, προσφυγικές ροές, κλιματική κρίση, περιβάλλον και πράσινη ενέργεια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *