Μετά το στρατό και ο όχλος στο Ισραήλ επιτίθεται σε δημοσιογράφους, καταγγελία από το IPI

Φωτογραφία της Μάγια Λέβιν

Το παγκόσμιο δίκτυο IPI κατήγγειλε με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν την ετήσια πορεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στις 5 Ιουνίου. Σε στιγμιότυπα που κατέγραψαν δημοσιογράφοι απεικονίζονται παιδιά που ούρλιαζαν “Θάνατος στους Άραβες”. Όρμησαν να λιντσάρουν δημοσιογράφο παλαιστίνιο το οποίο έσωσε συνάδελφος του ισραηλινός δημοσιογράφος της Haaretz. Η φωτογραφία της Μάγια Λέβιν δείχνει τον Ισραηλινό δημοσιογράφο να γίνεται ασπίδα προστασίας για τον συνάδελφο του. Μετά τα βίαια αυτά επεισόδια το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου με ανακοίνωση του καταδίκασε την επίθεση εναντίον Παλαιστίνιων δημοσιογράφων και ζήτησε για μια ακόμη φορά “έρευνα και τιμωρία” από την ισραηλινή κυβέρνηση. Όπως γράφει το IPI πριν ξεκινήσει επίσημα η πορεία, μια ομάδα νέων μπήκε στη μουσουλμανική συνοικία και επιθέτηκε σε Παλαιστίνιους και δημοσιογράφους . Μεταξύ αυτών που δέχθηκαν επίθεση ήταν η ανταποκρίτρια της Αυστραλιανής Ραδιοφωνικής Εταιρείας (ABC) Άλισον Χορν και το συνεργείο της. Η Χορν ανέφερε ότι χτυπήθηκε στο πρόσωπο , την έσπρωξαν και την έβρισαν.

Ο Saif Kwasmi, ένας ανεξάρτητος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος δέχθηκε επίσης επίθεση. Φωτογραφική και βίντεο τεκμηρίωση της επίθεσης δείχνουν μια ομάδα να τον αρπάζει από το γιλέκο τύπου του και να τον κλωτσάει. Ο δημοσιογράφος της Haaretz Nir Hasson σπρώχτηκε στο έδαφος και κλωτσήθηκε μέχρι να φτάσει η αστυνομία. Ο Hasson αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας άλλος φωτορεπόρτερ χτυπήθηκε στο κεφάλι από μπουκάλια που πέταξαν από τον όχλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της πορείας.

«Το IPI ανησυχεί βαθύτατα από τις αναφορές ότι πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση ενώ κάλυπταν μια δημόσια πορεία στην Ιερουσαλήμ. Οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να αναφέρουν ελεύθερα και χωρίς φόβο επίθεσης ή παρενόχλησης», δήλωσε η διευθύντρια του IPI Advocacy Amy Brouillette.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε και το ψήφισμα που εγκρίθηκε στην 73η ετήσια Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου IPI. 

Στο Ψήφισμα καλείται το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας όλων των δημοσιογράφων στη Γάζα. Καλεί επίσης το Ισραήλ να παράσχει άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Γάζα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Όπως σημειώνεται: Η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα ανταλλαγής και πρόσβασης σε πληροφορίες είναι καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρωμένα σε όλους, ανεξαρτήτως συνόρων. Αυτά τα δικαιώματα ισχύουν για τους δημοσιογράφους στη Γάζα όπως και για τους δημοσιογράφους παντού στον κόσμο. Αυτά τα δικαιώματα ισχύουν σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, όταν οι δημοσιογράφοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στα μέτωπα για να μοιραστούν με το κοινό βασικές ειδήσεις της σύγκρουσης και των επιπτώσεών της. Όλα τα εμπόλεμα μέρη δεσμεύονται επίσης νομικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ως αμάχων, σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων.

Τουλάχιστον 105 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023 – 100 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι – ο μεγαλύτερος αριθμός δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα σε οποιοδήποτε σύγχρονο πόλεμο ή σύγκρουση έχει καταγραφεί. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές ή βομβαρδισμούς των IDF, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα συγκλονιστικές και απαράδεκτες απώλειες αμάχων και ευρείας κλίμακας καταστροφές .

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι IDF βομβάρδισαν επίσης γραφεία μέσων ενημέρωσης , συνέλαβαν δημοσιογράφους και έκοψαν την πρόσβαση σε βασικές επικοινωνίες . Αυτός ο αποκλεισμός πληροφοριών που επιβλήθηκε από το Ισραήλ περιλαμβάνει περιορισμούς στην είσοδο διεθνών δημοσιογράφων και στην αναφορά από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει δραματικά περιορισμένες πληροφορίες για τον πόλεμο από το εσωτερικό της Γάζας.

Ως εκ τούτου, προτρέπουμε όλα τα κράτη, ιδιαίτερα τους συμμάχους του Ισραήλ, να χρησιμοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα για να αναγκάσουν το Ισραήλ να σεβαστεί τους κανόνες του πολέμου. Η στοχευμένη και αδιάκριτη δολοφονία δημοσιογράφων στη Γάζα από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) πρέπει να σταματήσει και οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως για τυχόν παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης και άλλων διεθνών συνθηκών και υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ολόκληρο το ψήφισμα το διαβάζετε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *