Μήνας: Ιούνιος 2024

H ΕΕ ετοιμάζεται να καταργήσει την κρυπτογράφηση επικοινωνιών

αναδημοσίευση από το info-war.gr

Με πρόσχημα την επιθυμία «πρόληψης της διαδικτυακής διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να υπερψηφίσει την ουσιαστική κατάργηση της διατερματικής κρυπτογράφησης ηλεκτρονικών επικοινωνιών (end-to-end encryption), που διασφαλίζει ότι οι επικοινωνίες μέσω των ψηφιακών σας συσκευών είναι απόρρητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ψηφίσει σήμερα νομοθετική πρόταση για την «προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο», η οποία ουσιαστικά θα απαγορεύσει την απόρρητη ψηφιακή επικοινωνία.

Η πρόταση, που από τους επικριτές της έχει ονομαστεί «Chat Control», θα επιβάλλει στους παρόχους ίντερνετ να ερευνούν όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες, τα μηνύματα και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για ύποπτο περιεχόμενο — γενικά και αδιακρίτως, για όλους. τους χρήστες.

Όλες οι σειρές της TV για την επόμενη σεζόν

Ο χάρτης της μυθοπλασίας στην TV για τη νέα σεζόν

Γράφει η Βίκυ Διαμάντη στο intronews.gr

Η σεζόν ολοκληρώνεται, οι επικεφαλής των καναλιών όμως ετοιμάζουν το πρόγραμμα της νέας σεζόν και οι σειρές μυθοπλασίας έχουν τον πρώτο ρόλο. Η φετινή σεζόν ολοκληρώνεται και τα κανάλια κάνουν τον απολογισμό τους, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν το πρόγραμμα της νέας σεζόν. Σαφώς οι πληρωμές του ΕΚΟΜΕ περιόρισαν σε κάποιο βαθμό τα μεγαλόπνοα σχέδια, ειδικά σε σειρές που είναι παλιότερες και πήραν το «οκ» για νέο κύκλο. Παρόλα αυτά, το ρεπερτόριο είναι πλούσιο και τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει για κάποιες από τις νέες σειρές.
Η νέα σεζόν φέρνει υπερπαραγωγές εποχής, κοινωνικές και δραματικές σειρές, αλλά και κωμωδίες που τόσο έλειψαν στην σεζόν που τώρα ολοκληρώνεται. Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον… Το όχι και τόσο μακρινό…

Στην ERTNews ανακυκλώνεται η προπαγάνδα του Μαξίμου

Στο Ραδιομέγαρο εργάζονται περί τους 600 δημοσιογράφους, με κάθε είδους εργασιακή σχέση. Η διοίκηση της ΕΡΤ κομπάζει για την μεγάλη της επιτυχία, τη δημιουργία του 24ωρου ειδησεογραφικού καναλιού ERT News. Γι’ αυτό αναδιαρθρώθηκε ο μηχανισμός ενημέρωσης σε μια ενιαία παραγωγή, όπου συγκεντρώνονται όλες οι ειδήσεις και η επιλογή γίνεται από τους  επικεφαλής αρχισυντάκτες για κάθε ξεχωριστό ΜΜΕ (δελτία σε ΕΡΤ 1, ΕΡΤ 3, Διαδίκτυο, ΕΡΤ Νews). Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πολύ ευχαριστημένος από τις «επιτυχίες» αυτές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση και διεύθυνσή της. Τα έσοδα, άλλωστε, για τη λειτουργία της ΕΡΤ, που εντάχθηκε το 2019 στις υπηρεσίες του πρωθυπουργικού γραφείου, προέρχονται αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος. 

Ποιος, λοιπόν, ιεραρχεί τις ειδήσεις στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό οργανισμό της χώρας; Ποιοί είναι αυτοί που επιλέγουν τι αφορά και ενδιαφέρει την κοινωνία;

Μόλις το 23% εμπιστεύεται τις ειδήσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συγκέντρωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία (23%) σε σύνολο 47 χωρών του κόσμου μαζί με την Ουγγαρία του Όρμπαν. Το συμπέρασμα συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια αναφορά του Ινστιτούτου Ρώϋτερς για τις “ψηφιακές ειδήσεις 2024”. Όπως γράφει ο Νίκ Νιούμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου στην εισαγωγή <<Η φετινή έκθεση έρχεται σε μια στιγμή που περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει πάει στις κάλπες σε εθνικές και περιφερειακές εκλογές, και καθώς οι πόλεμοι συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία και τη Γάζα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η παροχή ακριβούς, ανεξάρτητης δημοσιογραφίας παραμένει πιο σημαντική από ποτέ, και όμως σε πολλές από τις χώρες που καλύπτονται στην έρευνά μας βρίσκουμε τα μέσα ενημέρωσης να αμφισβητούνται ολοένα και περισσότερο από την αυξανόμενη παραπληροφόρηση, τη χαμηλή εμπιστοσύνη, τις επιθέσεις από πολιτικούς, και ένα αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον>>. 

Για την Ελλάδα την αναφορά υπογράφει ο δρ Αντώνης Καλογερόπουλος. Τα σημαντικά ευρήματα για τα ελληνικά ΜΜΕ είναι:

Έρευνα του Assiociated Press αποκαλύπτει πως το Ισραήλ σκοτώνει στοχευμένα ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία από την έρευνα του AP για τις παλαιστινιακές οικογένειες που αποδεκατίστηκαν ως σήμερα στη Γάζα από το στρατό του Ισραήλ/ «Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί», αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας. Στην ιστοσελίδα των ειδήσεων του πρακτορείου η Sarah El Deeb γράφει από τη Βηρυτό, το ρεπορτάζ για τις στοχευμένες δολοφονίες. ( Πηγή της φωτογραφίας apnews). <<Σε βαθμό που δεν έχει ξαναδεί, η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα σκοτώνει ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων . Μερικές φορές τέσσερις γενιές από την ίδια οικογένεια, έχουν χαθεί σε μεμονωμένες αεροπορικές επιδρομές ή σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών με στόχο τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Συχνά δεν υπάρχει προειδοποίηση. Η έρευνα του Associated Press εντόπισε τουλάχιστον 60 παλαιστινιακές οικογένειες όπου 25 άτομα ή περισσότερα σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου>>. 

Μεταπολίτευση, αυτό το “βολικό τέρας”, το νέο βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου

”Μεταπολίτευση: Ένα βολικό «τέρας»”, είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Διονύση Ελευθεράτου, από τις εκδόσεις “Τόπος”, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στις 7.00μ.μ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Όπως σημειώνει ο εκδοτικός οίκος “Η γεννηµένη προ πεντηκονταετίας Μεταπολίτευση φαντάζει γρίφος. ∆ηµοσιολόγοι διαφωνούν για το πότε εξέπνευσε, αλλά και για το πόσο ζωντανά παραµένουν τα «καταπιστεύµατά» της. Πολιτικοί των δύο κοµµάτων (ΠΑΣΟΚ, Ν∆) τα οποία γεννήθηκαν µαζί της και κυριάρχησαν σε όλη –ή σχεδόν– τη διάρκειά της τη στηλιτεύουν, ως συνολικά επιζήµια περίοδο. Κάποτε αυτό το έκανε µόνον η Ακροδεξιά. Στην πραγµατικότητα αφορίζουν τον ριζοσπαστισµό που αναπτύχθηκε στην κοινωνία κατά τη Μεταπολίτευση (κυρίως την πρώιµη) κι άσκησε πολλαπλές επιδράσεις.

Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού, το νέο βιβλίο του Νάσου Μπράτσου

Εκδοτική «σέντρα» σε έναν αγώνα χωρίς λήξη, αυτόν της διατήρησης της ιστορικής μνήμης στο χώρο του αθλητισμού από το Μεσοπόλεμο έως την Κατοχή, από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Έρχονται στο φως άγνωστες πτυχές της Ιστορίας, που ο αθλητισμός αποτέλεσε πεδίο αντίστασης. Τίτλος του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική», υπότιτλος «Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αντίστασης» και συγγραφέας ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος, με το βιβλίο να είναι προϊόν πολύχρονης έρευνας. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 7μμ στο χώρο παρουσιάσεων της Σύγχρονης Εποχής (Mαυροκορδάτου 3 και Ακαδημίας)

ΜΜΕ στην Κύπρο θέλει ο Μαρινάκης, πανελλαδικό κανάλι ο Μελισσανίδης, προβλήματα με Open o Σαββίδης**

**Οι μικρές αλλά σημαντικές ειδήσεις στα ΜΜΕ

Πολλά σενάρια εξαγορών μικρών καναλιών αλλά και ενδιαφέρον για απόκτηση νέων μίντια από τους ολιγάρχες της ενημέρωσης στη χώρα μας. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας “Ναυτεμπορική” Δημήτρης Μελισσανίδης μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΚ, εντείνει τις προσπάθειες να βγάλει με ελεύθερο σήμα το ιντερνετικό κανάλι Naftemporiki TV που διαθέτει ήδη αξιόλογες εκπομπές. Μια συζήτηση στο ΕΣΡ για αλλαγή φυσιογνωμίας περιφερειακού καναλιού φαίνεται πως σχετίζεται με αυτή την πρόθεση.
Το Smile ζήτησε από το ΕΣΡ αλλαγή φυσιογνωμίας σε “ενημερωτικό κανάλι”, η αλλαγή φυσιογνωμίας του είναι απαραίτητο βήμα για να μετεγκατασταθεί στη συχνότητα του το Naftemporiki TV. Ο ιδιοκτήτης της Alter ego Βαγγέλης Μαρινάκης δείχνει ενδιαφέρον να αγοράσει μεγάλη κυπριακή εφημερίδα! Το πανελλαδικό κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, το Open φαίνεται πως έχει προβλήματα χρηματοδότησης. Στο σταθμό “παράγεται” με επιτυχία μόνο το ενημερωτικό πρόγραμμα, ειδήσεις και εκπομπές, η ψυχαγωγία έχει ανατεθεί στην εταιρεία του Νίκου Κοκλώνη Barkingwell Media.

BBC: “Δολοφονίες στη Μεσόγειο” οι επαναπροωθήσεις προσφύφων στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση αντέδρασε στην αποκάλυψη του βρετανικού δικτύου BBC για τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Το θέμα παίζει πρωτοσέλιδο στη σελίδα του βρετανβικού δικτύου. Το ερευνητικό ντοκιμαντέρ με θέμα τις παράνομες υπό το διεθνές δίκαιο επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο που διεξάγει το ελληνικό κράτος, πρόκειται να προβληθεί απόψε στο βράδυ στο BBC με τίτλο «Dead Calm: Killing in the Med?» (Νεκρή Ηρεμία: Δολοφονίες στη Μεσόγειο;).

Πριν καν προβληθεί το ντοκιμαντέρ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να δηλώσει πως αυτά που “δείχνει” δεν αποδεικνύονται από στοιχεία. Εντύπωση επίσης προκαλεί πως ενώ σήμερα το πρωί το θέμα του ΒΒC δημοσιεύονταν πρωτοσέλιδα σχεδόν στο σύνολο των ειδησεογραφικών σελίδων, έστω και ως “απάντηση της κυβέρνησης”, μετά το μεσημέρι το θέμα “εξαφανίστηκε” στις πίσω σελίδες.

Η Ακροδεξιά αποκτά κανάλι με πανελλαδική παρουσία!

Οργανώνεται εκ νέου το τηλεοπτικό δικτυο Βελόπουλου μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Όπως γράφει η Άγγελα Νταρζάνου στην ΑυγήΑυγή στο τηλεοπτικό περιφερειακό κανάλι Alert TV όπου ο Κυριάκος Βελόπουλος παρουσιάζει διάφορες εκπομπές, τοποθετήθηκε διευθυντής ειδήσεων ο Στεφανος Χίος του «Μακελειού». Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για αυτόν και τις ακροδεξιές, ρατσιστικές απόψεις που διακινεί.

Η εκλογική επιτυχία Βελόπουλου στηρίζεται τηλεοπτικά από το δίκτυο τουλάχιστον 25 τηλεοπτικών σταθμών

Να γιατί το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία!

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός διέπραξαν συστηματικά «εγκλήματα κατά τηςανθρωπότητας»,συμπεριλαμβανομένης της «εξόντωσης», κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, διαπίστωσε ερευνητική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένηΤετάρτη.

Η έκθεση είναι η πρώτη σε βάθος έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τα γεγονότα που συνέβησαν από τις 7 Οκτωβρίου κι έπειτα, και βασίζεται σε λεπτομερείς συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες.

Πουθενά σε ΕΡΤ- ΑΠΕ η είδηση για τον ένα χρόνο από το ναυάγιο στην Πύλο

600 άνθρωποι χάθηκαν σε ελληνική θάλασσα, 600 άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά, άνδρες βυθίστηκαν, πνίγηκαν με το ελληνικό αρμόδιο Λιμενικό να παρακολουθεί τον πνιγμό τους. Ένα χρόνο μετά κι ενώ σήμερα γίνονται διαδηλώσεις, ενώ κατατέθηκε μήνυση, ενώ υπήρξαν διεθνείς αντιδράσεις, ενώ αποδίδονται ευθύνες σε Frontex και λιμενικό, η είδηση δεν υπάρχει στην ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Δυο Μέσα υποτίθεται δημόσια που εξυπηρετούν την πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών. Αλλά πρόκειται για απλές υπηρεσίες στο μέγαρο Μαξίμου, στο πρωθυπουργικό γραφείο. Γι αυτό κι αν ανοίξεις τις πρώτες σελίδες τους η είδηση του ενός έτους από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο δεν υπάρχει πουθενά. Αλλά στην ΕΡΤ κόπηκε η συνέντευξη Τύπου του “Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών” από την ΕΡΤ, αποσιωπήθηκε ένα σημαντικό γεγονός που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, το έγκλημα στην Πύλο δεν θα αποσιωπούσε; 

H ΠΟΕΣΥ καταδικάζει την αποσιώπηση της εκδήλωση για τα Τέμπη

Μετά την ΠΟΣΠΕΡΤ και η Ομοσπονδία δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ)διαμαρτύρεται για την αποσιώπηση της εκδήλωσης του Συλλόγου συγγενών θυμάτων «Τέμπη 28-2-2023» την περασμένη εβδομάδα. Τη φίμωση κατήγγειλε ο Σύλλογος,  ΠΟΣΠΕΡΤ έκανε λόγο για “ημέρα ντροπής” και  ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης της ΕΡΤ ενώ η ΠΟΕΣΥ αναφέρει πως “η εκ των υστέρων αναφορά κι αυτή σε βίντεο για την προεκλογική δραστηριότητα των πολιτικών αρχηγών, μόλις μερικών δευτερολέπτων, η οποία όπως τονίζεται έγινε έπειτα από διαμαρτυρία του Συλλόγου, «επιβεβαιώνει το ατόπημα κατά της πολυφωνίας», σημειώνει η Πανελλήνια ομοσπονδία δημοσιογράφων.

Ένας χρόνος από το έγκλημα στην Πύλο, συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, διαδήλωση την Παρασκευή

Ένα χρόνο μετά το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που καταγράφηκε στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, νεκροί, αγνοούμενοι/ες, συγγενείς και επιζώντες αναζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη. Περιμένουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης μιας τραγωδίας, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Οι αιτιάσεις της μήνυσης των 53 -μέχρι τώρα- επιζώντων για τις ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών τελούν υπό διερεύνηση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασηςτης Εισαγγελέως του Ναυτοδικείου Πειραιά.Οι μηνυτές εγκαλούν τις ελληνικές λιμενικές αρχές για εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση με αποτέλεσμα τον χαμό εκατοντάδων ανθρώπων ανοιχτά της Πύλου:

Διεθνές συνέδριο για τις Slapps αγωγές στην Τεχνόπολη

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηνα΄λιων τιο διεθνές συνέδριο για τις καταχρηστικές αγωγές, τις Slapps, την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και τις επιπτώσεις αυτών των αγωγών. Το συνέδριο διοργανλωνουν οι: Liberty Of Speech Greece & Workplace Promise Institute και λαμβάνουν μέρος διεθνείς οργανώσεις  και ΜΜΕ.

Σαν σήμερα 11 χρόνια πριν έκλεισαν την ΕΡΤ

Επέτειος 11 ετών από το λουκέτο στην ΕΡΤ με ένα μόνο άρθρο στην Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου-Κουβέλη. Γράφαμε τότε στο greektv.com

Η τροικανή δικτατορία κλείνει τη δημόσια ΕΡΤ-το ραδιομέγαρο τελεί υπό έλεγχο των εργαζομένων!

Τη περίοδο της χούντας με νομοθετικά διατάγματα έμπαινε λουκέτο σε αντιπολιτευόμενες ή απλά ουδέτερες εφημερίδες. Σήμερα η τροϊκανή χούντα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θέλει να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ του δημοσίου συμφέροντος. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων το ραδιομεγάρο πέρασε στα χέρια τους.

Μετά το στρατό και ο όχλος στο Ισραήλ επιτίθεται σε δημοσιογράφους, καταγγελία από το IPI

Το παγκόσμιο δίκτυο IPI κατήγγειλε με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν την ετήσια πορεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στις 5 Ιουνίου. Σε στιγμιότυπα που κατέγραψαν δημοσιογράφοι απεικονίζονται παιδιά που ούρλιαζαν “Θάνατος στους Άραβες”. Όρμησαν να λιντσάρουν δημοσιογράφο παλαιστίνιο το οποίο έσωσε συνάδελφος του ισραηλινός δημοσιογράφος της Haaretz. Η φωτογραφία της Μάγια Λέβιν δείχνει τον Ισραηλινό δημοσιογράφο να γίνεται ασπίδα προστασίας για τον συνάδελφο του. Μετά τα βίαια αυτά επεισόδια το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου με ανακοίνωση του καταδίκασε την επίθεση εναντίον Παλαιστίνιων δημοσιογράφων και ζήτησε για μια ακόμη φορά “έρευνα

Η Le Monde τα κατάφερε, πήρε πνευματικά δικαιώματα από τη google

Μια συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, με την οποία διασφαλίζεται ότι το 25% των πνευματικών/συγγενικών δικαιωμάτων θα καταβληθεί στους δημοσιογράφους για τη χρήση του περιεχομένου τους από τους κολοσσούς του διαδικτύου και την OpenAI, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα και η διεύθυνση της εφημερίδας.

Τι μας έμεινε από την προεκλογική περίοδο στην TV

Στη χώρα μας η προεκλογική περίοδος διήρκησε μόλις 15 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο εξαφανίστηκε το πραγματικό διακύβευμα, καθώς και τα γεγονότα σε αυτή την εκλογική μάχη που αφορούν τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη. Κατασκευάστηκε ένα σκηνοθετημένο πολιτικό σόου από εταιρείες επικοινωνίας, δημοσιογράφους και μίντια, με πρωταγωνιστές του θιάσου τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς. 
Η προεκλογική κάλυψη γίνεται μέσω των συνεντεύξεων, κυρίως των πολιτικών αρχηγών, με προβολή των σταρ υποψηφίων ευρωβουλευτών και τέλος. Στα δελτία ειδήσεων η τηλεοπτική πραγματικότητα αφορά φόνους, δολοφονίες, καύσωνα με τα απαραίτητα πλάνα από παραλίες με «ζουμ» σε οπίσθια, πανελλαδικές εξετάσεις, φωτιές και ολίγον, 30 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, για τη Γάζα.