Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταθέτουν για τρίτη φορά προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ισραήλ. Ζητούν από τον εισαγγελέα να διερευνήσει εγκλήματα κατά τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιων ρεπόρτερ μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 20 Μαΐου, καθώς και ευρύτερα, τους περισσότερους από 100 δημοσιογράφους που έχουν σκοτώσει οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα. Παράλληλα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου εντάχθηκε στις 8 ομάδες που υποστηρίζουν το επείγον αίτημα της Νότιας Αφρικής προς του Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Γάζα. Τη στιγμή που το σιωνιστικό κράτος “έσβησε” την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στη Ράφα και αμέσως μετά άρχισε τους βομβαρδισμούς σε έδαφος που είχε χαρακτηρίσει “ασφαλές”, σκοτώνοντας δεκάδες γυναικόπαιδα, η διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα ζητά άμεση παρέμβαση για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.
“Αυτοί που σκοτώνουν δημοσιογράφους επιτίθενται στο δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, το οποίο είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασία σε περιόδους συγκρούσεων”, επισήμανε ο Αντουάν Μπερνάρ, δικηγόρος της οργάνωσης. Η προσφυγή των RSF αφορά μεταξύ άλλων και δύο δημοσιογράφους του al Jazeera, τον Χάμζα Νταντούχ και τον Μουστάφα Θουράγια, που σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος πλήγματος στον νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι στη Γάζα «έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό» αναφέροντας πως «διαθέτει λογικά στοιχεία ότι κάποιοι από αυτούς τους δημοσιογράφους ήταν θύματα σκόπιμων φόνων και οι υπόλοιποι (θύματα) σκόπιμων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον αμάχων».
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έπληξε συγκρότημα όπου δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες», διαμηνύοντας πως είχε βάλει στο στόχαστρο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Ωστόσο η περιοχή ήταν προκαθορισμένη ζώνη ασφαλείας και ήταν γνωστό πως κατοικούν πρόσφυγες και εκτοπισμένες οικογένειες.Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο παλαιστινιακό έδαφος, χαρακτήρισε «φρικιαστική» την επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό. «Αυτή η σκληρότητα, μαζί με την κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, είναι απαράδεκτη», έγραψε σε ανάρτησή της στο X. Για «τερατώδη θηριωδία», έκανε λόγο ο Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση. «Το να επιτίθενται σε γυναίκες και παιδιά που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, είναι μια τερατώδης θηριωδία.
Ολόκληρη η δήλωση των 8 διεθνών οργανισμών προς το ΔΠΔ
- Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, τουλάχιστον 105 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 100 Παλαιστινίων από την έναρξη των εχθροπραξιών. Περίπου το ένα πέμπτο αυτών των δημοσιογράφων σκοτώθηκαν μετά από εντολή του ICJ. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς τους δημοσιογράφους έγιναν στόχος του Ισραηλινού Στρατού.
- Υπάρχει σχεδόν πλήρης απαγόρευση εισόδου διεθνών δημοσιογράφων στη Γάζα και ένα αίτημα προς τις στρατιωτικές αρχές να επιτρέψουν σε ξένους δημοσιογράφους να αναφέρουν μέσα στη Γάζα απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ τον Ιανουάριο του 2024.
- Συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος στις επικοινωνίες , συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικής υποδομής επικοινωνιών. Δεκάδες γραφεία μέσων ενημέρωσης και πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), που αποτελούν μη στρατιωτικές δομές βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου, φέρεται να έχουν καταστραφεί επίσης από επιδρομές των IDF.
- Στις 5 Μαΐου 2024, βάσει νόμου που εγκρίθηκε πρόσφατα , ο Ισραηλινός Υπουργός Επικοινωνίας διέταξε το κλείσιμο των εκπομπών του Al Jazeera τόσο στα αραβικά όσο και στα αγγλικά εντός του Ισραήλ και απέκλεισε τον ιστότοπό του στο Ισραήλ. Το Al Jazeera είναι ένα από τα λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης που παρέχουν εκτενή κάλυψη του πολέμου απευθείας από τη Γάζα. Στις 21 Μαΐου, οι αξιωματούχοι του Ισραηλινού Υπουργείου Επικοινωνιών κατέσχεσαν μια κάμερα και εξοπλισμό εκπομπής που ανήκε στο Associated Press ισχυριζόμενος ότι το πρακτορείο είχε παραβιάσει τον νέο νόμο ξένων ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων της χώρας παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera. Η ροή μετέδιδε μια γενική άποψη της βόρειας Γάζας.
- Οι ανεξάρτητοι ερευνητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διερευνητικές αποστολές ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στη Γάζα.
Παρά τις γενναίες προσπάθειες των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που συνεχίζουν να κάνουν ρεπορτάζ, οι λογοκριτικές ενέργειες του Ισραήλ καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ολοκληρωμένη, συνεχή και ανεξάρτητη τεκμηρίωση του τι συμβαίνει στο έδαφος στη Γάζα και κινδυνεύουν να παρεμποδίσουν σημαντικά τις μελλοντικές προσπάθειες λογοδοσίας. Οι δημοσιογράφοι διαδραμάτισαν ιστορικά κρίσιμο ρόλο στη σύγχρονη έρευνα και διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου σε γενοκτονίες και άλλες φρικαλεότητες. Όσο οδυνηρές κι αν είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τη Γάζα, είναι πιθανό να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου λόγω των στοιχείων που είναι θαμμένα κάτω από βουνά από ερείπια στις βομβαρδισμένες γειτονιές. Η ανάγκη για πρόσβαση σε διεθνείς παρατηρητές, διερευνητές και έναν ανεμπόδιστο τοπικό και διεθνή Τύπο γίνεται πιο κρίσιμη από ποτέ.
Ως εκ τούτου, οι οργανώσεις μας υποστηρίζουν σθεναρά το κάλεσμα της Νότιας Αφρικής. Προτρέπουμε με σεβασμό προς το ICJ να υποδείξει λεπτομερή, σαφή και ξεκάθαρα μέτρα που θα επιτρέψουν τη συλλογή και τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα θηριωδίας που μπορεί να έχουν διαπραχθεί στη Γάζα και να αποτραπεί η καταστροφή τέτοιων αποδεικτικών στοιχείων. Ειδικότερα, το ICJ θα πρέπει να διατάξει το Ισραήλ να:
- Αποφύγει την επιβολή οποιασδήποτε περαιτέρω διακοπής της επικοινωνίας ή στόχευσης τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη Γάζα.
- Προστατέψει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να αναφέρουν τις εχθροπραξίες, διασφαλίσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων, να διερευνήσει έγκαιρα και διεξοδικά όλες τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους,
- Να παραχωρήσει σε διεθνείς και τοπικούς δημοσιογράφους ανεξάρτητη πρόσβαση στη Γάζα.
- Να διασφαλίσει ότι όλα τα διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.
Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να μπορέσει το ICJ να εκτιμήσει πλήρως τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης. Είναι επίσης βασικό να διασφαλιστεί ότι οι παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς ανθρωπιστικού και του διεθνούς ποινικού δικαίου δεν θα περάσουν χωρίς καταγραφή και ότι μπορεί να υπάρξει μια οδός για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
Χωρίς τέτοια μέτρα, όχι μόνο πολλές από τις δυνητικά κατάφωρες καταχρήσεις του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου θα παραμείνουν άγνωστες και ατιμώρητες, αλλά η γνώση ότι το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι δημιουργεί κενό πληροφοριών που αφήνει Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς και τη διεθνή κοινή γνώμη έρμαιο στη χειραγώγηση πληροφοριών.
Υπογεγράφουν οι:
ΑΡΘΡΟ 19
Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων (CPJ)
Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI)
Ψηφιακή δράση
SMEX
Το Ινστιτούτο Ταχρίρ για την Πολιτική της Μέσης Ανατολής (TIMEP)
Πρόσβαση τώρα
Δωρεάν Τύπος Απεριόριστος
Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF)