Μια εξαφανισμένη είδηση στα media για τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν στην Ελλάδα, έρευνα στο Solomon

Οι μονάδες της ΔΕΗ, τα διυλιστήρια των ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και Ελληνικά Πετρέλαια, και εργοστάσια των ΤΙΤΑΝ, LAFARGE, και ΤΕΡΝΑ είναι οι κύριες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ρύπαναν την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα για τα έτη 2007-2022. Αυτή είναι η είδηση που βγαίνει από τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Είδηση που φυσικά δεν είδαμε και ούτε θα δούμε σε κανένα από τα συστημικά, μάινιστριμ αλλά και μεσαία-μικρότερα media της χώρας. Ο λόγος προφανής. Οι έξι βασικές ρυπογόνες βιομηχανίες είναι οι μεγάλοι διαφημιστικοί χρηματοδότες των ΜΜΕ αλλά και της “ανάπτυξης” πουτ υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας. Είναι ο “κορμός” της περίφημης ανάπτυξης που δεν έχει κανέναν απολύτως έλεγχο ούτε για τις ελάχιστες προϋποθέσεις νομιμότητας. Της δικής τους νομιμότητας. Την είδηση διαβάσαμε στην έρευνα του ευρωπαϊκού δικτύου δημοσιογραφίας Correctiv.Europe σε συνεργασία με το Solomon.

Στο Solomon δημοσιεύθηκε το πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Ευτυχία Σουφλέρη και Σταύρου Μαλιχούδη.

Στο ρεπορτάζ τους σημειώνεται πως “Το Correctiv.Europe εξασφάλισε και ανέλυσε για πρώτη φορά δεδομένα που υπέβαλαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) συνολικά 30.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 20.000 μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ, που υποχρεούνται -βάσει υπέρβασης συγκεκριμένων ορίων- να δηλώνουν τις εκπομπές αερίων που προκύπτουν από τη λειτουργία τους, και μοιράστηκε τα ευρήματα με ευρωπαϊκά Μέσα, ανάμεσα στα οποία και το Solomon.

Στην Ελλάδα, 15 από τους 30 κορυφαίους βιομηχανικούς ρυπαντές της ατμόσφαιρας αποτελούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που ανήκουν στη ΔΕΗ. Στη λίστα συναντάμε επίσης τα διυλιστήρια πετρελαίου των Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, τα εργοστάσια των τσιμεντοβιομηχανιών ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ/Lafarge, αλλά και εγκαταστάσεις των Elpedison, Protergia, ΛΑΡΚΟ, και ΤΕΡΝΑ.

Η έρευνα υπολογίζει και το ετήσιο συνολικό κόστος επιβάρυνσης των δημοσίων συστημάτων υγείας από τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων που εξετάζονται. Για το ελληνικό σύστημα υγείας, το συνολικό κόστος αγγίζει τα 5,3 δισ. ευρώ. Το 2021, στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποδόθηκαν 10.000 θάνατοι στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ πως στα ερωτήματά που τέθηκαν στις βιομηχανίες που αναφέρονται στην έρευνα αποκρίθηκαν μόνο ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και η ΤΕΡΝΑ.

Η συνέχεια και ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το διαβάζετε εδώ στην ιστοσελίδα του Solomon.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *