Προεκλογική περίοδος, ώρα για (νέες) επιδοτήσεις!

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Εν αρχή οι φρέσκιες ειδήσεις περί ενισχύσεων και επιδοτήσεων για Μέσα Ενημέρωσης – επειδή η επιβολή της μίας και μοναδικής κυβερνητικής ατζέντας πληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, 25 μέρες πριν τις ευρωεκλογές κι ενώ στα ΜΜΕ δεν υπάρχει καμία απολύτως σοβαρή συζήτηση για την ΕΕ, η προεδρία της κυβέρνησης υπογράφει πάλι την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των Μέσων –πλην των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας– στον ασφαλιστικό οργανισμό των εργαζομένων στα μίντια (ΕΔΟΕΑΠ) για το 2022, με το ποσό 6.500.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η χρηματοδότηση αυτή δικαιολογείται εξαιτίας της… «οικονομικής διαταραχής που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Αυτές τις μέρες αποφασίστηκε, επίσης, η ανάθεση για τη διακίνηση των περιφερειακών-τοπικών εφημερίδων για δύο έτη με κόστος 6.249.600 ευρώ. Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί η πληρωμή σε 19 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα μέρους των ενοικίων που χρωστάνε στην ψηφια- κή εταιρεία της Digea. Το συνολικό κόστος είναι μόλις 106.640 ευρώ, με τα κανάλια να λαμβάνουν από 2.500 έως 8.500 ευρώ, ανάλογα την εμβέλεια τους. Στο τέλος Απριλίου είχε υπογραφεί και η επιδότηση των πρακτορείων Τύπου για τη διανομή, ύψους 1.412.435,40 ευρώ. Στο τέλος του 2023 είχαν δοθεί σετις εφημερίδες ενισχύσεις συνολικού ύψους 3.470.500 ευρώ. Τέλος, σε διάστημα που θα καθορίσει η κυβέρνηση θα εγκριθεί και η επιδότηση αγοράς δημοσιογραφικού χαρτιού, όπως συνέβη και το 2022.

Τα παραπάνω ποσά είναι μικρά, φυσικά, αν συγκριθούν με τα αυτά που δίνονται για τη διαφήμιση (επικοινωνιακά προγράμματα) των κρατικών και δημόσιων φορέων και οργανισμών. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, προστέθηκε στη λίστα κρατική διαφήμισης το ποσό των 11 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια και τις ταμειακές μηχανές.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, στην περίπτωση της Ελλάδας οι μεγαλοϊδιοκτήτες των μίντια δεν διαπραγματεύονται την ισχύ της επιρροής και διάδοσης της προπαγάνδας με την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει (ακόμη) σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρέδωσαν τον μηχανισμό που διαθέτουν στον αντίστοιχο προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μαξίμου, υποβαθμίζουν τους δημοσιογράφους τους, αναμένοντας την τακτική κυβερνητική χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα των μέσων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *