Τώρα που έπεσαν οι τόνοι για την πρόσφατη Eurovision αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην παραγωγή του υπερθεάματος και τις τεχνικές παραμέτρους τους. Ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ δημοσίευσε η ιστοσελίδα radiotvlink.com/el με τίτλο “Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2024: Ένα Άρτιο Τεχνολογικώς Θέαμα!”.
Οι αριθμοί που αναφέρονται για την παραγωγή του σόου είναι πράγματι εντυπωσιακοί. Στην απευθείας μετάδοση του μουσικού show διάρκειας τεσσάρων και πλέον ωρών, χρησιμοποιήθηκαν Ολογραμμάτα, LED Σκηνικά, εκατοντάδες μονάδες ήχου, ρομποτικές κάμερες αλλά και πολλές ακόμη τεχνολογογικές καινοτομίες. Η κάλυψη του τραγουδιού της Γαλλίας με τον Slimane Nebchi στη σκηνή σε μαύρο φόντο μόνο με τον κάμεραμεν να “ακολουθεί” τους ήχους με την κάμερα του, αποθεώθηκε δίνοντας του τον τίτλο του “Ήρωα της Eurovsion, το τέρας της εικονοληψίας”. Τη δημοσιότητα να κέρδισε αυτός ο καμεραμέν, αλλά αξίζουν και τα άλλα στοιχεία στην live παραγωγή του θεάματος.
Όπως διαβάζουμε: Πάνω, αλλά και πίσω από τη σκηνή υπήρχαν 26 κάμερες τοποθετημένες σε σημαντικά σημεία συμπεριλαμβανομένων των εναέριων views από καινοτόμα 2D και Drop συστήματα κάμερας. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 400 ασύρματες λύσεις και 200 panels ενδοεπικοινωνίας και περισσότερα από 60 radio κανάλια, αναλογικά και ψηφιακά.
Χρησιμοποιήθηκαν 196 ανυψωτικά συστήματα (hoists) μεταβλητής ταχύτητας να χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση και τη μετακίνηση των μονάδων φωτισμού καθώς και των LED στοιχείων. Συνολικά 204 τόνοι τεχνικού εξοπλισμού αναρτήθηκαν στην οροφή της αρένας, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τράσσες μήκους 3,5 χιλιομέτρων.
Στο φωτισμό εγκαταστάθηκαν περισσότερες από 2.000 μονάδες φωτισμού, έκαστη με LED, ή laser πηγές, να φωτίζουν τη σκηνή. Απαιτήθηκε εργασία τεσσάρων εβδομάδων για τον προ-προγραμματισμό (pre-programming), αξιοποιήθηκαν περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα LED οθονών για να περιβάλλουν το σκηνικό, από το πάτωμα της σκηνής έως τους LED video cubes.
Για τον ήχο τοποθετήθηκαν 68 ηχεία, 56 μικρόφωνα και 9 κονσόλες ήχου.
Τέλος υπήρχαν περί τους 1.000 διαπιστευμένοι εκπρόσωποι από 60 χώρες.
Ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο το διαβάζεται εδώ στην ιστοσελίδα