Δικάζονται τα θύματα στο Ναυάγιο της Πύλου

πηγή: wearwesolomon

Τον Οκτώβριο του 2023 απονεμήθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο “Daphne Caruana Galizia” στη συνεργατική έρευνα των Solomon, Forensis, The Guardian και STRG_F/ARD για το ναυάγιο της Πύλου. Αύριο 21 Μαΐου εκδικάζεται η υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δεν θα κάτσουν οι υπαίτιοι του ναυαγίου αλλά τα εξιλαστήρια θύματα, εννιά Αιγύπτιοι επιζώντες που με fast track διαδικασίες ενοχοποιήθηκαν. Συνελήφθησαν ενώ τα ρούχα τους ήταν ακόμη βρεγμένα, προφυλακίστηκαν τους φόρτωσαν κακουργηματικές κατηγορίες που συνιστούν ποινές κάθειρξης χιλιάδων ετών. Μεταξύ αυτών και της κατηγορίας της πρόκλησης ναυαγίου, παρά τις συνεχείς δημοσιογραφικές και ερευνητικές αποκαλύψεις για τη δράση του Λιμενικού που φέρεται να ρυμούλκησε το αλιευτικό σκάφος των προσφύγων με αποτέλεσμα την ανατροπή του και τον πνιγμό εκατοντάδων ψυχών. Την περασμένη Πέμπτη δόθηκε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ με ομιλητές τους δικηγόρους υπεράσπισης των εννιά. Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του το thepressproject “Το ναυάγιο της Πύλου αποτελεί την πιο εμβληματική υπόθεση, την περίπτωση – σύμβολο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής Ελλάδας και ΕΕ με μέσο την ποινικοποίηση αλλά και την απάνθρωπη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στα ευρωπαϊκά εδάφη”. Ανακοίνωση για την αυριανή δίκη εξέδωσε και η ΚΕΔΔΑ. Όπως υπογραμμίζει: “Πρόκειται για μια δίωξη που έχει καθαρά εκδικητική και παραδειγματικά εκφοβιστική σκοπιμότητα και κινείται με βάση τις αντιπροσφυγικές διατάξεις που έχουν θεσπίσει. Ενώ, Ε.Ε. και κυβερνήσεις με τα παλιά και νέα Σύμφωνα Μετανάστευσης και τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ευθύνονται για την πρόκληση συρράξεων και τη δημιουργία προσφυγιάς, κλείνουν τα σύνορα μη επιτρέποντας την κατάθεση αιτήσεων ασύλου και προχωρούν σε δολοφονικές απωθήσεις, επαναπροωθήσεις και επιστροφές. Μετακυλύουν τις κρατικές ευθύνες τους για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, βαφτίζοντας διακινητές πρόσφυγες, αλληλέγγυους, φορείς υποστήριξης των προσφύγων.”. Ολόκληρη η ανακοίνωση τη διαβάζεται παρακάτω.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αναφέρθηκε η ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα. (εδώ η βραβευμένη έρευνα των ΜΜΕ για το ναυάγιο).

Καμία από αυτές τις πληροφορίες ή τα στοιχεία δεν συμπεριλήφθηκαν στην δικογραφία. Ούτε καν στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία απέδωσε την πρόκληση ναυαγίου στην ευστάθεια του πλοιαρίου και στην εσωτερική μετακίνηση των επιβαινόντων. Η μήνυση δε 45 εκ των επιζώντων σε βάρος του ελληνικού λιμενικού είναι ακόμη στο Ναυτοδικείο. 11 μήνες μετά, χιλιάδες σελίδες δημοσιογραφικών αποκαλύψεων μετά, δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις έρευνες.

Το αρχικό αίτημα δε των δικηγόρων υπεράσπισης για τη μη διεξαγωγή της δίκης λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, αφού το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα, απορρίφθηκε με ένα βούλευμα το οποίο ανέφερε ότι φυσικά και είναι ελληνική υπόθεση, αφού οι πρόσφυγες στο ταξίδι τους Λιβύη – Ιταλία είχαν πλήρη επίγνωση για την κακή κατάσταση του πλοιαρίου τους το οποίο ήταν μη αξιόπλοο και άρα πλήρη επίγνωση της πιθανότητας ότι μπορεί και να καταλήξουν στη χώρα μας. Έτσι λοιπόν, με ένα βούλευμα που ποινικοποιεί τη σκέψη και τη φαντασία, με την ελληνική Δικαιοσύνη να δηλώνει ότι η υπόθεση προχωράει σε ακροαματική διαδικασία για να διεξαχθεί μία δίκη προθέσεων, το ναυάγιο της Πύλου εκδικάζεται την Τρίτη 21 Μαΐου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας όπου αναμένεται οι δικηγόροι να υποβάλλουν ξανά αίτημα για την έλλειψη δικαιοδοσίας αφού πλέον υπάρχει σχετική νομολογία, με το δικαστήριο της Ρόδου, της Μυκόνου, των Χανίων και του Ηρακλείου να έχουν αποδεχθεί σχετικές ενστάσεις μέσα σε ένα χρόνο.

«Ποτέ δεν ήταν στόχος η διάσωση, εξ αρχής ήταν η επαναπροώθηση»

Η δικηγόρος υπεράσπισης Βίκυ Αγγελίδου, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 16/05/2024 στην ΕΣΗΕΑ, θύμισε ότι το ελληνικό λιμενικό, όχι μόνο επιχείρησε να βγάλει από το ελληνικό SAR το αλιευτικό Αντριάνα, αλλά όταν το σχέδιό τους ναυάγησε, οι λιμενικές αρχές φυλάκισαν 9 ανθρώπους με fast track διαδικασίες, όπως άλλωστε συνηθίζεται.

«Εννιά άνθρωποι είναι στη φυλακή χωρίς να γνωρίζουν γιατί είναι στη φυλακή», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Χούλης, θυμίζοντας ωστόσο ότι εκτός από αυτούς τους εννιά, άλλοι δυο χιλιάδες άνθρωποι σαπίζουν στις ελληνικές φυλακές με τις ίδιες τακτικές. « Το ναυάγιο της Πυλου ήταν μεγάλη ευκαιρία να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις. Ήταν μεγάλη ευκαιρία να βρούμε νόμιμες οδούς για να σταματήσουμε τα κυκλώματα διακίνησης, αντί να την αρπάξουμε έχουμε εννιά ανθρώπους στη φυλακή», αναφέρει, ενώ θύμισε ότι επί εννιά ώρες η ελληνική ακτοφυλακή παρακολουθούσε το Αντριάνα. Από αυτή την παρακολούθηση δεν προέκυψε ούτε μία φωτογραφία η οποία να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο ότι οι εννιά κατηγορούμενοι προβαίνουν έστω και σε μία ενέργεια από αυτές που τους καταλογίζουν.

«Το ελληνικό λιμενικό είχε βέβαια κλειστές τις κάμερες, διότι από την αρχή ήθελε να επαναπροωθήσει. Αντί να στείλουν διασωστικό σκάφος, έστειλαν το περιπολικό 920 με πέντε ειδικοδυναμίτες. Ακόμη και μετά την ρυμούλκηση έμειναν από 30 λεπτά ως δύο ώρες μακριά χωρίς να κάνουν καμία κίνηση για να διασώσουν. Αυτοί οι 9, είναι αυτοί που επιβίωσαν. Αυτοί που ήξεραν μπάνιο. Και βρήκαμε και άλλους εννιά κακομοίρηδες να καταθέσουν ότι τους είδαν να δίνουν ένα νερό και ένα χουρμά. Αντιμετωπίζουν 172 καθείρξεις και χιλιάδες ευρώ. Αυτοί θα κουβαλήσουν όλο το βάρος της Ευρώπης. Πρέπει να απαιτήσουμε μία δίκαιη δίκη για αυτούς και τους άλλους δυο χιλιάδες», κατέληξε.

Κατηγορούνται για την πρόκληση ναυαγίου, αλλά η δικογραφία κατά των εννιά ξεχνά κάτι: τα αίτια της βύθισης

Η συνήγορος υπεράσπισης Έφη Δούση θύμισε, ότι εκτός από τις τρεις βασικές κατηγορίες, δηλαδή τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης μεταναστών και παράνομης εισόδου, κατηγορούνται και για πρόκληση ναυαγίου με το αποδεικτικό υλικό να μην υπάρχει, να είναι έωλο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ το διαβάζεται στην ιστοσελίδα εδώ

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΔΑ

Να αθωωθούν οι 9 διωκόμενοι επιζώντες πρόσφυγες της Πύλου

Εκφοβιστικές και εκδικητικές διώξεις σε επιζώντες από το ναυάγιο στην Πύλο-Αθώωση των 9 προσφύγων-στήριξη όλων των επιζώντων

Θα ήταν πολύ βολικό για την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και όλες τις δυνάμεις, που με μισαλλοδοξία και ρατσισμό επιτίθενται στους πρόσφυγες, να μην είχε μείνει κανένας ζωντανός από το ναυάγιο πλοιάριου που προξένησε το ελληνικό λιμενικό στην Πύλο στις 14/6/2021 με τη ρυμούλκησή του με σκοινί και επικίνδυνους ελιγμούς, προκειμένου να το απομακρύνουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Έπνιξαν πάνω από 600 πρόσφυγες και άφησαν αβοήθητους χωρίς σωσίβια όσους κατάφεραν να μείνουν στην επιφάνεια. Αποτέλεσμα να κρατηθούν ζωντανοί μόνο 104 άνθρωποι. Υπήρξαν μάρτυρες μιας ακόμα δολοφονικής επιχείρησης της Ευρώπης-φρούριο, που καθοδηγείται από την Ε.Ε., δρομολογείται από όλες τις κυβερνήσεις με τη συναίνεση όλων των συστημικών πολιτικών δυνάμεων, υλοποιείται από τη Frontex, λιμενικό, στρατό, αστυνομία και στηρίζεται προπαγανδιστικά από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Οι διασωθέντες πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή κρατήθηκαν απομονωμένοι και φυλακισμένοι σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης για την απόκρυψη των στοιχείων του πιο μαζικού εγκλήματος στη χώρα με το μαζικό πνιγμό των εκατοντάδων προσφύγων.

Στις 21 Μάη στην Καλαμάτα 9 εκ των επιζώντων παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου, διακίνησης μεταναστών και εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αρνούνται κάθε κατηγορία και είναι γνωστό ότι και ο καπετάνιος του πλοίου το είχε εγκαταλείψει. Πρόκειται για μια δίωξη που έχει καθαρά εκδικητική και παραδειγματικά εκφοβιστική σκοπιμότητα και κινείται με βάση τις αντιπροσφυγικές διατάξεις που έχουν θεσπίσει. Ενώ, Ε.Ε. και κυβερνήσεις με τα παλιά και νέα Σύμφωνα Μετανάστευσης και τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ευθύνονται για την πρόκληση συρράξεων και τη δημιουργία προσφυγιάς, κλείνουν τα σύνορα μη επιτρέποντας την κατάθεση αιτήσεων ασύλου και προχωρούν σε δολοφονικές απωθήσεις, επαναπροωθήσεις και επιστροφές. Μετακυλύουν τις κρατικές ευθύνες τους για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, βαφτίζοντας διακινητές πρόσφυγες, αλληλέγγυους, φορείς υποστήριξης των προσφύγων.

Αποτέλεσμα αυτής της αντιπροσφυγικής πολιτικής πάνω από 2.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές ως διακινητές, χιλιάδες άλλοι αφήνονται αβοήθητοι και χωρίς δικαιώματα, εγκλωβισμένοι σε στρατόπεδα-γκέτο ή χωρίς στέγαση και η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε θαλάσσιο νεκροταφείο.

Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στις 14/6/2021.

Υποχρέωση όλων μας η αλληλεγγύη και στήριξη των προσφύγων και μεταναστών.

Απαιτούμε να αποσυρθούν οι κατηγορίες στους 9 διασωθέντες.

Καλούμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης των σωματείων και αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών συλλογικοτήτων στις 9 π.μ. την Τρίτη 21/5 στα Δικαστήρια Καλαμάτας.

 

Κ.Ε.Δ.Δ.Α. – Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *