Ημέρα: 20 Μαΐου 2024

Δικάζονται τα θύματα στο Ναυάγιο της Πύλου

Τον Οκτώβριο του 2023 απονεμήθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο “Daphne Caruana Galizia” στη συνεργατική έρευνα των Solomon, Forensis, The Guardian και STRG_F/ARD για το ναυάγιο της Πύλου. Αύριο 21 Μαΐου εκδικάζεται η υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δεν θα κάτσουν οι υπαίτιοι του ναυαγίου αλλά τα εξιλαστήρια θύματα, εννιά Αιγύπτιοι επιζώντες που με fast track διαδικασίες ενοχοποιήθηκαν. Συνελήφθησαν ενώ τα ρούχα τους ήταν ακόμη βρεγμένα, προφυλακίστηκαν τους φόρτωσαν κακουργηματικές κατηγορίες που συνιστούν ποινές κάθειρξης χιλιάδων ετών. Μεταξύ αυτών και της κατηγορίας της πρόκλησης ναυαγίου, παρά τις συνεχείς δημοσιογραφικές και ερευνητικές αποκαλύψεις για τη δράση του Λιμενικού που φέρεται να ρυμούλκησε το αλιευτικό σκάφος των προσφύγων με αποτέλεσμα την ανατροπή του και τον πνιγμό εκατοντάδων ψυχών. Την περασμένη Πέμπτη δόθηκε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ με ομιλητές τους δικηγόρους υπεράσπισης των εννιά.

Απορρίφθηκε η ένσταση καναλαρχών, ισχύει η σύμβαση για τεχνικούς της ΤV

Μια ακόμη ενέργεια των ιδιοκτητών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, της ΕΙΤΗΣΕΕ να τρενάρει την εφαρμογή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης εργασίας- μετά από αυτή του 2021- για τους τεχνικούς μέλη της ΕΤΙΤΑ, έπεσε στο κενό. Όπως ενημερώνει η ΕΙΤΑ η 5μελής επιτροπή του Ο.ΜΕ.Δ απέρριψε την ένσταση της ΕΙΤΗΣΕΕ και αποδέχθηκε το δικαίωμα των εργαζόμενων σε μονομερή προσφυγή προκειμένου να αποκτήσουν Σύμβαση.  Η αρχική προσφυγή είχε γίνει το Ιούνιο του 2021 και έκτοτε τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ με συνεχείς παρεμβάσεις προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη έκδοση απόφασης. Τον Φεβρουάριο του 2024 και αφού είχε εκδοθεί η Σ.Σ.Ε οι εργοδότες προσέφυγαν αμφισβητώντας το δικαίωμα προσφυγής στον ΟΜΕΔ για σύμβαση. 

Πίσω από το υπερθέαμα της Eurovision, οι αιρθμοί τεχνολογίας του σόου

Τώρα που έπεσαν οι τόνοι για την πρόσφατη Eurovision αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην παραγωγή του υπερθεάματος και τις τεχνικές παραμέτρους τους. Ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ δημοσίευσε η ιστοσελίδα radiotvlink.com/el με τίτλο “Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2024: Ένα Άρτιο Τεχνολογικώς Θέαμα!”.

Οι αριθμοί που αναφέρονται για την παραγωγή του σόου είναι πράγματι εντυπωσιακοί. Στην απευθείας μετάδοση του μουσικού show διάρκειας τεσσάρων και πλέον ωρών, χρησιμοποιήθηκαν  Ολογραμμάτα, LED Σκηνικά, εκατοντάδες μονάδες ήχου, ρομποτικές κάμερες αλλά και πολλές ακόμη τεχνολογογικές καινοτομίες. Η κάλυψη του τραγουδιού της Γαλλίας με τον Slimane Nebchi στη σκηνή σε μαύρο φόντο μόνο με τον κάμεραμεν να “ακολουθεί” τους ήχους με την κάμερα του, αποθεώθηκε δίνοντας του τον τίτλο του “Ήρωα της Eurovsion, το τέρας της εικονοληψίας”.

Συνέλαβαν ως “τρομοκράτη” μέλος του Ρουβίκωνα για μια ανάρτηση στο face book, μοίρασαν φωτογραφίες της σύλληψης στα ΜΜΕ

Συνελήφθη και οδηγήθηκε στην αντιτρομοκρατική για μια δημοσίευση του στα social media. Η αντιτρομοκρατική συνέλαβε το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, Γιώργο Καλαϊτζίδη με αφορμή μια ανάρτηση του στο Facebook μέσω της οποίας ζητούσε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τοποθετηθούν τα ΜΑΤ που βρίσκονται ακριβώς έξω από τον χώρο ΒΟΞ στα Εξάρχεια σε άλλο σημείο, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις της αναρχικής συλλογικότητας αν δεν αποχωρήσουν οι αστυνομικοί. Για αυτό το περιεχόμεν συνελήφθη, τον έδεσαν πισθάγκωνα ως τρομοκράτη, του φόρεσαν αλεηξίσφαιρο γιλέκο, όπως τους τρομοκράτες, μοίρασαν φωτογραφίες της σύλληψης στα ΜΜΕ. Κατηγορείται για παράβαση του Άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα, το κράτος στέλνει το μήνυμα πως και οι απόψεις πλέον αποτελούν ποινικό αδίκημα!
Τη σύλληψη του Γ. Καλαϊτζίδη καταδίκασε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία σημειώνει πως αυτή η σύλληψη “έρχεται να εμπεδώσει κλίμα τρομοκρατίας ενώ η οργάνωση αναφέρει πως είναι η πρώτη φορά που αυτό (η έκφραση γνώμης) θεωρείται «τρομοκρατία» και παράλληλα ισχύει ο νόμος Φλωρίδη.