“Υπόθεση Ασάνζ” και στην Αυστραλία

Ο 60χρονος Αυστραλός Ντέιβιντ Μακ Μπράιντ, (David Mc Bride) προφυλακίστηκε στην Αυστραλία με την κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας του. Το “έγκλημα” του ήταν ότι διέρρευσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC το 2017, στοιχεία που αποκάλυπταν εγκλήματα πολέμου των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού στο Αφγανιστάν. Όπως και ο Τζούλιαν Ασάνζ ή ο Σνόουντεν ο 60χρονος πρώην στρατιωτικός έγινε στόχος των κρατικών μηχανισμών, κατηγορήθηκε και τελικά δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών και 8 μηνών.

Παρ’ όλο που εξαιτίας αυτών των στοιχείων η έρευνα “The Afghan Files” κατέδειξε ότι οι στρατιώτες δολοφόνησαν παράνομα 39 Αφγανούς μεταξύ αυτών κι ένα παιδί και ακολούθησε εσωτερική έρευνα στο στρατό, ο “πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος”, όπως και ο Ασάνζ βρέθηκε στο στόχαστρο, του ασκήθηκε ποινική δίωξη ως επικίνδυνο της “εθνικής ασφάλειας”. Η καταδίκη του είναι σαφές πως είναι η τρομοκράτηση για οποιοδήποτε τολμήσει να αποκαλύψει εγκλήματα που γίνονται στο όνομα της “ελευθερίας της Δύσης”.

Όπως έγραψε το BBC στο ρεπορτάζ του η υπόθεση ΜακΜπράιντ πυροδότησε σάλο στην Αυστραλία φέρνοντας στο προσκήνιο τις ευθύνες κρατικών, κυβερνητικών και στρατιωτικών μηχανισμών για το καθεστώς ατιμωρησίας σε όσους δολοφονούν κάτω από “εθνική σημαία”. Ο ΜακΜπράιντ υπηρέτησε ως νομικός στις επίλεκτες δυνάμεις της Ασυτραλίας στο Αφγανιστάν το 2011 και το 2013 και όπως δήλωσε σύντομα κατάλαβε πως οι διοικητές είχαν περάσει την “κόκκινη γραμμή”. Αρχικά έκανε εσωτερική καταγγελία η οποία θάφτηκε, στη συνε΄χεια έκανε καταγγελία στην αστυνομία και στον υπουργό Άμυνας. Όταν βρήκε παντού κλειστές τις πόρτες, ήρθε σε επαφή με το ABC. Ο δημοσιογράφος του δικτύου διαπίστωσε από τα στοιχεία πως οι οι αυστραλιανές δυνάμεις είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και είπαν ψέματα για να τα αποκρύψουν..

Τα αρχεία του Αφγανιστάν περιελάμβαναν αποκαλύψεις και λεπτομέρειες για το πώς οι στρατιώτες κάλυπταν τις παράνομες δολοφονίες άοπλων ανδρών και παιδιών – συμπεριλαμβανομένου ενός εξάχρονου αγοριού που φέρεται να πυροβολήθηκε στον ύπνο του το 2013.

**Με πληροφορίες από το prin.gr και το bbc.com/news

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *