Όπως σημειώνει στην αρχική δήλωση της η IFJ, η Μέση Ανατολή και ο αραβικός κόσμος είναι μακράν η πιο θανατηφόρα περιοχή στον κόσμο με 93 καταγεγραμμένους φόνους το 2023. Από αυτούς, 83 έγιναν στην Παλαιστίνη, τέσσερις στο Ισραήλ και τρεις στο Λίβανο, μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Τρεις ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν στη Συρία.
Παρά το τρομερό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των δημοσιογράφων στον πόλεμο της Γάζας, οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης συνεχίζουν να δολοφονούνται αλλού στον κόσμο. Το 2023, 12 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Ασία-Ειρηνικό, 11 στην Αμερική, 8 στην Αφρική, – συν ένας θάνατος από ατύχημα στη Ρουάντα – και τέσσερις θάνατοι στην Ευρώπη .
Η IFJ δημοσίευσε έναν αρχικό κατάλογο δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ενόψει της Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 8 Δεκεμβρίου και έναν τελικό κατάλογο στις 31 Δεκεμβρίου. Στο νέο επικαιροποιημένο κατάλογο καταγράφεται επιπλέον αύξηση στο σύνολο των δολοφονηθέντων δημοσιογράφων και επαγγελματιών λόγω της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.
Στις αρχές του 2024, η Ομοσπονδία μπόρεσε να επαληθεύσει οκτώ ακόμη περιπτώσεις ντόπιων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στο τέλος του 2023 και να τις προσθέσει στην ετήσια έκθεση.
Επιπλέον στα στοιχεία τηςσ έκθεσης από την IFJ, 427 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης κρατούνταν πίσω από τα κάγκελα το 2023. Η Κίνα (80) είναι η πρώτη χώρα φυλάκισης δημοσιογράφων στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Μιανμάρ (51), την Τουρκία (41), τη Ρωσική Ομοσπονδία (40) και τη Λευκορωσία (35).
Ο Γενικός Γραμματέας της IFJ, Anthony Bellanger, δήλωσε: «Ενώ πάντα υπενθυμίζουμε στους δημοσιογράφους ότι καμία ιστορία δεν αξίζει τη ζωή τους, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου στοχοποιούνται εσκεμμένα για να συγκαλύψουν ιστορίες και να περιορίσουν το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται διαρκώς. Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι προστατεύονται ώστε να εργάζονται απρόσκοπτα, πέρα από απειλές και πιέσεις. Τα θανατηφόρα στοιχεία του τρέχοντος έτους δείχνουν πόσο πολύ χρειαζόμαστε ένα διεθνές δεσμευτικό μέσο που θα αναγκάζει τα κράτη να υιοθετήσουν βασικούς μηχανισμούς για την προστασία της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων».
Η πλήρης έκθεση στα αγγλικά εδώ .
****Σημείωση: Η Παλαιστινιακή ένωση δημοσιογράφων και τα ΜΜΕ στον αραβικό κόσμο δηλώνουν πως οι νεκροί δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι από τις επιθέσεις του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ είναι πολύ περισσότεροι…