Μια λειψή λίστα για τα δώρα σε μέλη της κυβέρνησης στο vouliwatch

Η ιστοσελίδα vouliwatch.gr που πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση διαφάνειας, δημοσιότητας και λογοδοσίας για τη “λίστα Πέτσα” και τα κριτήρια διανομής κρατικού χρήματος, κατάφερε να “δημοσιευτεί” η Λίστα με τα αντικείμενα -δώρα προς τα μέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς. Θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για νίκη, μόνο που όπως αναφέρει εξαρχής το vouliwatch πρόκειται για “ανεπίσημο έγγραφο”, χωρίς υπογραφή το οποίο προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα:” Χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια από την ψήφιση του ν. 4829/2021, δύο αιτήματα χορήγησης εγγράφων, μια προσφυγή στην ΕΑΔ από το Vouliwatch και μία απόφαση δικαίωσης, για να δημοσιευθεί τον Μάιο του 2024 ο «κατάλογος αντικειμένων που προσφέρθηκαν ως δώρα στα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς κατά τα έτη 2022-23». Προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι είναι «ανεπίσημος», πολύ συνοπτικός για το διάστημα και τα πρόσωπα που καλύπτει και χωρίς κάποια εμφανή λογική κατάταξης.

Θυμίζουμε ότι, σε συνέχεια των –αναπάντητων αιτήσεών μας περί χορήγησης των καταλόγων των δώρων προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους/τις Υφυπουργούς για τα έτη 2022 και 2023, καταθέσαμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.  Την Τετάρτη, 10 Απριλίου, λάβαμε απόφαση της ΕΑΔ η οποία δικαίωσε το αίτημά μας και μας ενημέρωνε ότι τα ζητούμενα έγγραφα θα μας χορηγούνταν – μέσω της δημοσίευσής τους από τη Γ.Γ. Πρωθυπουργού- εντός του μήνα Απριλίου. Τελικά, δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου και πέραν της τεράστιας αργοπορίας με την οποία έλαβε χώρα η δημοσίευση καθώς και του δυσεύρετου σημείου στο οποίο επιλέχθηκε να αναρτηθεί, η ίδια η μορφή και το περιεχόμενοτου  εγγράφου μάς δημιουργούν περαιτέρω προβληματισμούς!

Αναλυτικά

α. Ξεκινάμε από το ότι για να βρεθεί ο δημοσιευμένος κατάλογος των δώρων, χρειάζεται μία κάποια προσπάθεια. 

Ο κατάλογος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «https://www.primeminister.gr/», διαδικτυακός τόπος ο οποίος, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ενότητα «Όροι Χρήσης και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων» ανήκει στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Μπαίνοντας στην ως άνω ιστοσελίδα και κλικάροντας αρχικά στην ενότητα «Πρωθυπουργός» και εν συνεχεία στην υποενότητα «Προεδρία της Κυβέρνησης», βρίσκουμε πληροφορίες σχετικά με την δομή και την αποστολή της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Παρότι το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ενότητας δεν μας προϊδεάζει με κάποιον τρόπο για αυτό, πηγαίνοντας στο τέλος της εν λόγω σελίδας, βρίσκουμε τον σύνδεσμο για τον κατάλογο των δώρων.

β. Ανεπίσημη μορφή εγγράφου

Ανοίγοντας το εν λόγω αρχείο παρατηρούμε αρχικά ότι πρόκειται για ένα έγγραφο που δε φέρει ημερομηνία ούτε και υπογραφή ή κάποιο άλλο στοιχείο που να υποδεικνύει τον εκδότη του συγκεκριμένου εγγράφου ή την υπηρεσία από την οποία προέρχεται.

Όλη την ενδιαφέρουσα ιστορία εδώ στην ιστοσελίδα 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *