Ημέρα: 14 Μαΐου 2024

Διεθνής Ομοσπονδία δημοσιογράφων: Το πιο θανατηφόρο έτος με 129 δολοφονίες, οι περισσότερες στη Γάζα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) δημοσίευσε σήμερα την 33η ετήσια έκθεσή της για δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ που σκοτώθηκαν το 2023. Η έκθεση καταγράφει 129 δολοφονίες επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων 14 γυναικών. Το περασμένο έτος ήταν από τα πιο θανατηφόρα για τους δημοσιογράφους από τότε που η IFJ ξεκίνησε τη λίστα με τους νεκρούς το 1990. Ο αριθμός των νεκρών εκτινάχθηκε στα ύψη από τις 7 Οκτωβρίου, με το 70% των θανάτων το 2023 να σημειώνονται στη Γάζα μετά την επίθεση του Ισραήλ. 

Κάλεσμα για την Παλαιστίνη από την ΕΣΠΗΤ

Η ΕΣΠΗΤ μετά από πρόταση τους συνδικαλιστικού σχήματος “Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” ενέκρινε ψήφισμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, στο οποίο καλεί για την αυριανή διαδήλωση ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστίνιων από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ. Καθώς όλα τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στη Ράφα, η ΕΣΠΗΤ δηλώνει πως “Η Παλαιστίνη χρειάζεται την αλληλεγγύη μας” και ζητά να εφαρμοστούν τώρα οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και οι αποφάσεις του ΟΗΕ. 

Η ΕΣΠΗΤ, με το βλέμμα στραμμένο στις καταιγιστικές εξελίξεις στη Γάζα και τη Ράφα και τον δραματικό απολογισμό των αμάχων αλλά και των συναδέλφων δημοσιογράφων που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά να αυξάνεται καθημερινά, ενώνει τη φωνή της με κάθε δημοκρατικό πολίτη, με κάθε δημοκρατική συλλογικότητα ανά τον κόσμο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των Ελλήνων δημοσιογράφων στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Μια λειψή λίστα για τα δώρα σε μέλη της κυβέρνησης στο vouliwatch

Η ιστοσελίδα vouliwatch.gr που πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση διαφάνειας, δημοσιότητας και λογοδοσίας για τη “λίστα Πέτσα” και τα κριτήρια διανομής κρατικού χρήματος, κατάφερε να δημοσιευτεί η Λίστα με τα αντικείμενα -δώρα προς τα μέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς. Θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για νίκη, μόνο που όπως αναφέρει εξαρχής το vouliwatch πρόκειται για “ανεπίσημο έγγραφο”, χωρίς υπογραφή το οποίο προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά καθώς τα δώρα είναι ελάχιστα. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα:” Χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια από την ψήφιση του ν. 4829/2021, δύο αιτήματα χορήγησης εγγράφων, μια προσφυγή στην ΕΑΔ από το Vouliwatch και μία απόφαση δικαίωσης, για να δημοσιευθεί τον Μάιο του 2024 ο «κατάλογος αντικειμένων που προσφέρθηκαν ως δώρα στα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς κατά τα έτη 2022-23». Προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι είναι «ανεπίσημος», πολύ συνοπτικός για το διάστημα και τα πρόσωπα που καλύπτει και χωρίς κάποια εμφανή λογική κατάταξης.

H “Μεταπολίτευση” με μια άλλη ματιά στο νέο βιβλίο του Δ. Ελευθερτάτου

Όλα όλα θα θέλατε να μάθετε για τη “μεταπολίτευση” και την επιρροή της στην κοινωνία υπάρχουν στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Διονύση Ελευθεράτου “Μεταπολίτευση ένα βολικό τέρας” το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από της εκδόσεις “Τόπος”.
Η γεννημένη προ πεντηκονταετίας Μεταπολίτευση φαντάζει «γρίφος». Δημοσιολόγοι διαφωνούν για το πότε «εξέπνευσε», αλλά και για το πόσο «ζωντανά» παραμένουν τα «καταπιστεύματά» της. Πολιτικοί των δυο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) τα οποία γεννήθηκαν μαζί της και κυριάρχησαν σε όλη – ή σχεδόν – τη διάρκειά της τη στηλιτεύουν,  ως συνολικά «επιζήμια» περίοδο. Κάποτε αυτό το έκανε μόνον η Ακροδεξιά.