Απεργία και στάση εργασίας για Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία Συλλογική σύμβαση στα ΜΜΕ κάτι αρχίζει να κινείται στο χώρο των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των όρων εργασίας. Αύριο πραγματοποιείται στάση εργασίας των εργαζόμενων στην ΕΡΤ από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 3.00 με αίτημα τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και πενθήμερο εργασία για όλους. Η καθιέρωση 6ήμερης εργασίας στην ΕΡΤ “πάγωσε” προς το παρόν αλλά κανείς δεν διασφαλίζει ότι η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης θα επιδιώξει την εφαρμογή της. Αύριο επίσης πραγματοποιείται 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στα Πρακτορεία διανομής Τύπου. Η ανακοίνωση του σωματείου είναι αποκαλυπτική για τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για να μην υπογραφή Συλλογική σύμβαση.

Διαβάζουμε την ανακοίνωση των σωματείων της ΕΡΤ και της ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών

<< Οι ενώσεις εργαζομένων, καταρχάς των μηχανικών και των τεχνικών της ΕΡΤ (ΠΑΣΥΜΗΤΕ) και του προσωπικού της εταιρείας (ΠΣΥΠ ΕΡΤ), μεταφέρει μια εικόνα εντελώς διαφορετική από εκείνη που περιέγραψαν οι επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόραση στην παρουσίαση του τετραετούς στρατηγικού πλάνου, την περασμένη εβδομάδα.

Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας και Κατερίνα Κασκανιώτη, υποστήριξαν ότι αφενός δεν θα υπάρχει εξαήμερη εργασία για κανέναν, αλλά- ως οργανισμός ο οποίος λειτουργεί 24/7 η ΕΡΤ- θα πρέπει να υπάρχουν βάρδιες με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και αφετέρου πως οι συζητήσεις για την ΣΣΕ γίνονται σε καλό κλίμα.

Οι σύλλογοι των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις για την ΣΕΕ άρχισαν στις 13 Μαρτίου, τρείς μήνες μετά από την εξώδική πρόσκληση του ΠΑΣΥΜΗΤΕ για έναρξη διαλόγου. «Η μεθόδευση αυτή απέβλεπε στην εκπνοή του 3μήνου, ώστε να ασκούν πίεση για υπογραφή μιας ΣΣΕ που γράφτηκε από τη διοίκηση αγνοώντας όλα τα δίκαια και υλοποιήσιμα αιτήματα μας, που ποτέ δεν συζήτησαν ούτε ασχολήθηκαν», αναφέρουν ΠΑΣΥΜΗΤΕ και ΠΣΥΠΕΡΤ.

Οι δύο ενώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ καταγγέλουν πως «η Διοίκηση δεν έχει δεχτεί ούτε μία πρόταση της πλευράς των εργαζομένων και δεν έχει αλλάξει στάση από τις αρχικές της θέσεις, εκτός από την εξίσωση του τροφείου στα 6 €».

Στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι δια των ενώσεων τους, κάνουν λόγο για αδιαφορία και έλλειψη ενσυναίσθησης από την διοίκηση της ΕΡΤ: «Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης, καλοπληρωμένα στελέχη με τριπλάσιες αποδοχές από τους εργαζόμενους, για άλλη μια φορά αδιαφορούν για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης δυσβάσταχτης ακρίβειας, τους πετσοκομμένους μισθούς μας, για την τραγική υπηρεσιακή λειτουργία από τα κενά των θέσεων εργασίας που κάθε μέρα μεγαλώνουν, για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε όλες τις οργανικές μονάδες.

Αυταρχικά, μονομερώς, κόντρα σε κάθε λογική και νομιμότητα, αλλά και στην υποχρέωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης μας επιβάλουν επιπλέον έκτη ημέρα εργασίας. Ήδη από την πρώτη συνάντηση ενημερώσαμε την διοίκηση ότι δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή του χρόνου εργασίας, αφού όπως προβλέπει ο Ν.4173/13 και ο Ν.4324/15 – για την ΕΡΤ – αυτά τα ζητήματα καθορίζονται με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

 

 Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών

Χαρακτήρα μονόδρομου έχει πάρει πλέον η κλιμάκωση του αγώνα μας για να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι, αφού παρά τις προσπάθειές μας δεν φαίνεται να ιδρώνει το αφτί της εργοδοσίας στην ΑΡΓΟΣ!

Τι κι αν προχωρήσαμε σε στάσεις εργασίας και συνελεύσεις  στους χώρους δουλειάς και  με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στείλαμε το δικό μας αγωνιστικό μήνυμα!  Συνεχίζουν τις   ανέξοδες υποσχέσεις  για κάποια πρόταση που  δήθεν έρχεται  για τη ΣΣΕ, ενώ την ίδια στιγμή   δεν έχει γίνει  το παραμικρό και  για τα υπόλοιπα αιτήματά μας. Δεν έχει γίνει τίποτα για την πρόσληψη προσωπικού με προτεραιότητα στους πρώην  εργαζόμενους στην ΕΥΡΩΠΗ, ώστε να σταματήσει το καθεστώς των εργολαβικών! Δεν  σταμάτησαν  οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Για όλα αυτά   ακούμε λόγια,  μόνο λόγια!

Λέμε ως εδώ και παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Με τον αγώνα μας διεκδικούμε όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή. Γιατί  δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς ψίχουλα  που παραμένουν ίδιοι εδώ και  13 χρόνια  περιμένοντας τα διάφορα καλάθια  και τα pass  της κυβέρνησης τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή το καλοκαίρι. Δεν δεχόμαστε να αγκομαχούμε κάθε φορά  που έρχεται ο λογαριασμός στο ηλεκτρικό ρεύμα, που  πρέπει να πληρώσουμε, το νοίκι ή το φροντιστήριο του παιδιού μας,  για να  μη θιχτούν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ξέρουμε πως η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα και δεν περιμένουμε την κυβέρνηση ή άλλους όψιμους σωτήρες να μας  βρουν λύσεις ή να προασπίσουν τα δικαιώματά μας. Σε δεκάδες χώρους δουλειάς αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Υπάρχουν κατακτήσεις, υπογράφονται συμβάσεις σε εργοστάσια μετά από χρόνια, οργανώνεται μεγάλο μέρος των εργαζομένων στη βάση της διεκδίκησης  και όχι της μοιρολατρίας.

Αυτοί μας δείχνουν τον δρόμο!

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΠΕΡΓΟΥΝ! ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣ!

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ  ΠΡΟΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *