Συμβαίνουν στα media μπροστά και πίσω από τις κάμερες*

** Μικρά των media με σημαντικές προεκτάσεις…  

> Η έξοδος της δημοσιογράφου Βούλας Κεχαγιά από τη διεύθυνση της “Αυγής” για να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ζήτημα για πιθανό λουκέτο στην ημερήσια έκδοση της εφημερίδας. Πρόθεση που είχε εκφραστεί από τον πρόεδρο του κόμματος για να συζητηθεί στο πρόσφατο συνέδριο. Οι εξελίξεις ωστόσο στο συνέδριο απέτρεψαν τη συζήτηση για την τύχη και το μέλλον των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση νέας διεύθυνσης στην Αυγή θα δείξει και τις προθέσεις της ηγεσίας. 

Μια σημαντική είδηση γράφει η στήλη “Τυπολογίες” (typologies.gr). H Deutsche Telekom  ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Netflix για όλες τις χώρες της Ευρώπης! Η παροχή των υπηρεσιών του Netflix θα γίνεται όπου υπάρχει θυγατρική εταιρεία του γερμανικού ομίλου ξεκινώντας  από την Κροατία και την Ουγγαρία δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στην streaming υπηρεσία. Όπως γράφει η στήλη “το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία μέσα της Cosmote TV”.

> Οι “Αττικές εκδόσεις” του Θ. Φιλιππόπουλου ανακοίνωσαν την πώληση του περιοδικού “Τηλέραμα” στην S-Media IKE που ανήκει στη Νίκη Εκδοτική. Εκφράζονται φόβοι ότι η πώληση αυτή σημαίνει και το τέλος έκδοσης του τηλεοπτικού περιοδικού.

Και με τη βούλα Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραση το τηλεοπτικό Action 24 ανήκει πλέον στο επιχειρηματικό σχήμα Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου. Η μεταβίβαση εγκρίθηκε από τη ραδιοτηλεοοπτική αρχή 15 μήνες μετά την εξαγορά του καναλιού, στις εταιρείες ED Scenery Ltd και PLD Plus προς την Κυπριακή Intelext ltd. Θυμίζουμε ότι το παραπάνω σχήμα κατέχει και μέρος προγράμματος στο Attica TV.

> Επιβεβαιώνεται το “πωλητήριο” στη συνδρομητική πλατφόρμα της Nova με τίμημα σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ. Όπως γράφει ο διεθνής Τύπος την αξιολόγηση ανέλαβαν οι Morgan Stanley και JP Morgan. Θυμίζουμε πως BC Partners κατέχει το 55% των μετοχών της United, οι οποίες αγοράστηκαν από το επενδυτικό ταμείο KKR τον Μάρτιο του 2019 έναντι 2,6 δισ. ευρώ.

Άδοξο τέλος για τη συνδρομητική πλατφόρμα του ΑΝΤ1 “ant+”. Όπως λένε πληφορορίες ο όμιλος του Θ. Κυριακού εγκαταλείπει το σχέδιο ανάπτυξης συνδρομητικής πλατφόρμας δυο χρόνια μετά το λανσάρισμα της σε Ελλάδα και Κύπρο. Η υπηρεσία θα υπάρχει συμπληρωματικά της ελεύθερης τηλεόρασης χωρίς νέες τηλεοπτικές παραγωγές. Το εγχείρημα δεν είχε επιτυχία καθώς η πλατφόρμα είχε περιορισμένο αριθμό συνδρομητών.

Μια ακόμη “έντονη” διαμαρτυρία από την ΕΣΗΕΑ που θα μένει στα χαρτιά, όπως έμεινε και η αμέσως προηγούμενη “έντονη” διαμαρτυρία για απόλυση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Αυτή τη φορά η ανακοίνωση χωρίς αντίκρισμα αφορά στις απολύσεις των ανταποκριτών του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM. H ΕΣΗΕΑ ζητά την ανάκληση των απολύσεων και θα σταθεί δίπλα στους δημοπσιογράφους για “κάθε νόμιμη διεκδίκησή τους”, αν δηλαδή καταφύγουν στα δικαστήρια.

Σταθερά θα συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση. Ο Παύλος Μαρινάκης έχει αρχίσει κύκλο επαφών με εκδότες και ιδιοκτήτες μίντια, υποσχόμενος πως μετά το μπαξίσι σε πρακτορεία διακίνησης έντυπων Μέσων, τα οποία θα λάβουν έως 300 χιλιάδες ευρώ, θα επανέλθει η κάλυψη της ασφαλιστικής εισφοράς του 2% για τον ασφαλιστικό οργανισμό του ΕΔΟΕΑΠ. Ενώ, εξετάζεται επιδότηση για το κόστος του δημοσιογραφικού χαρτιού. 

> Οι παραπάνω άμεσες επιδοτήσεις, κυρίως για τα έντυπα Μέσα, συμπληρώνουν την κύρια τακτική ελέγχου των μίντια από το Μαξίμου, που είναι η κρατική διαφήμιση. Πρόκειται για κονδύλια που μοιράζονται με άγνωστα κριτήρια και όρους από τους κρατικούς φορείς, οι οποίοι, με διανομή κατά το δοκούν, χρηματοδοτούν την προβολή υπουργών, διοικητών, στελεχών και εξασφαλίζουν τη φίμωση για τα πεπραγμένα τους. 

Η κρατική διαφήμιση τους δυο πρώτους μήνες του 2024 ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ, με τα υπουργεία να κάνουν… πρωταθλητισμό. Για πρώτη φορά, δε, εμφανίστηκε πρόγραμμα με κάλυψη κόστους από κονδύλι δημοσίων επενδύσεων! Πρόκειται για το υπουργείο Οικονομικών, που θα «διαφημίσει» δράσεις για τους «ευάλωτους δανειολήπτες», συνολικού κόστους 4.588.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.588.000 θα καλυφθούν από τέτοια κονδύλια…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *