«Πλυντήριο» η Eurovision για τη σφαγή στη Γάζα;

διαδηλωτές έξω από το NRK στο Όσλο τον Ιανουάριο του 2024

Το τραγούδι με τίτλο October Rain κατατέθηκε από το Ισραήλ στον 68οδιαγωνισμό της Eurovision, λίγες ημέρες μετά την αποδοχή της συμμετοχής του από την EBU. Αποτελεί, δε, μια ακόμη «επίθεση» που έχει προφανή στόχο να γίνουν αποδεκτές οι φρικαλεότητες του ισραηλινού στρατού και η πολιτική γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού. 

Από τον Ιανουάριο, εκατοντάδες καλλιτέχνες και πολιτικοί ζητούσαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό εξαιτίας της σφαγής στη Γάζα και των επιθέσεων στη Δυτική Όχθη, με επιχείρημα το γεγονός ότι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο διεθνές δικαστήριο. Πολιτικοί από την Ισλανδία, εκπρόσωποι της μουσικής βιομηχανίας Δανίας και Ιρλανδίας, καλλιτέχνες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, «θύμισαν» στην EBU πως απέκλεισε τη Ρωσία πριν δυο χρόνια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η εκτελεστική επιτροπή της δήλωσε πως κατανοεί τις ανησυχίες για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, αλλά «δεν είναι διαγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων». Απέρριψε έτσι το αίτημα, λέγοντας ότι οι καταστάσεις σε Ουκρανία και Γάζα είναι διαφορετικές.

Μια εβδομάδα μετά, βρέθηκε σε ακόμη δυσκολότερη θέση, καθώς το Ισραήλ επιδιώκει να επιβάλει το October Rain, που αναφέρεται στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής ενός «πολιτικού τραγουδιού», κάτι που απαγορεύεται ρητά από τους κανονισμούς της Eurovision, θορύβησε την EBU. Το Ισραήλ πιέζει για να λάβει έγκριση, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΚΑΝ ξεκαθάρισε πως αν ζητηθεί να αλλάξει, το Ισραήλ θα αποσυρθεί, ο πρόεδρος της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ ανέφερε ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ να συμμετέχει στη Eurovision, ο υπουργός Πολιτισμού, Μίκι Ζοχάρ, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της EBU για να ζητήσει έγκριση.

Από την πλευρά της διοργανώτριας, δηλώνεται πως γίνονται διαπραγματεύσεις και πως η απόφαση θα ληφθεί μετά τις 11 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι τα προηγούμενα χρόνια η EBU ζήτησε από συμμετέχουσες χώρες να αλλάξουν τραγούδι, όπως το 2009 από τη Γεωργία, η οποία αποσύρθηκε, ενώ απέκλεισε τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Τυχόν αποδοχή του τραγουδιού του Ισραήλ σημαίνει και πράσινο φως από την ΕΒU για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *