Υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Οδηγία ενάντια στις Slapps αγωγές

Η Οδηγία ενάντια στα SLAPPs σε βάρος δημοσιογράφων που παρουσιάστηκε το 2022 και συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κοινοβούλιο, εγκίρθηκε σήμερα με 546 ψήφους «υπέρ», 47 «κατά» και 31 αποχές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να προστατεύσει εκτός από δημοσιογράφους τους ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς και οργανισμούς από τις καταχρηστικές αγωγές που αποσκοπούν στη φίμωσή τους, μέσω της οικονομικής εξόντωσής τους. Οι αγωγές Slapps χρησιμοποιούνται κυρίως από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα για τη φίμωση όσων υψώνουν τη φωνή τους για την υπεράσπσιτη θεμάτων δημόσιου συμφέροντος.

Η Οδηγία προβλέπει την προστασία με διασυνοριακό χαρακτήρα, θα τεθεί σε ισχύ σε 20 ημέρες και μέσα σε δυο χρόνια θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή οδηγία antislapp καθιερώνει δύο μέτρα: την απόρριψη αβάσιμων υποθέσεων σε προκαταρκτικό στάδιο και τη δυνατότητα να ζητείται από τον ενάγοντα να καλύπτει τα δικαστικά έξοδα, μεταξύ άλλων για τη νομική εκπροσώπηση του εναγομένου, καθώς και να καταβάλει αποζημίωση στο θύμα. Εάν ο εναγόμενος ζητήσει να απορριφθεί η υπόθεση σε προκαταρκτικό στάδιο, εναπόκειται στον ενάγοντα να αποδείξει ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί η διαδικασία.Το δικαστήριο μπορεί επίσης να επιβάλει κι άλλες κυρώσεις στους ενάγοντες.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Τέεμο Βέλκεν από το κόμμα των Σοσιαλιστών Γερμανίας δήλωσε: «Οι αγωγές SLAPP αποτελούν απειλή για το κράτος δικαίου και υπονομεύουν σοβαρά τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, της πληροφόρησης και του συνεταιρίζεσθαι. Είναι μια μορφή νομικής παρενόχλησης και κατάχρησης του δικαστικού συστήματος, που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ισχυρά άτομα και οργανισμούς για να αποφεύγουν τον δημόσιο έλεγχο. Τα δικαστήρια της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο για προσωπικό όφελος. Η οδηγία αυτή θα συμβάλλει στην καταπολέμηση των SLAPPs, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα δικαστήρια για να εκφοβίζουν και να αποτρέπουν δημοσιογράφους και ακτιβιστές από το να δημοσιοποιούν πληροφορίες και να επιβάλλουν ένα είδος αυτολογοκρισίας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *