Ο Julian Assange και οι διώξεις της ελευθερίας ΜΜΕ και δημοσιογράφων

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο
«Julian Assange: Η ελευθερία του τύπου στο εδώλιο», την  Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στις 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
 Ο Julian Assange βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από ποτέ στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Αναμένει άμεσα τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα και από την ολοκλήρωση της τελικής ακρόασής του στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2024. Παραμένει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου και κρατείται εδώ και πέντε χρόνια. Σε περίπτωση έκδοσής του, αντιμετωπίζει κάθειρξη έως και 175 χρόνια.
 Κατηγορείται για κατασκοπεία επειδή δημοσίευσε διαβαθμισμένα έγγραφα για φερόμενα εγκλήματα του στρατού των ΗΠΑ, ως τμήμα του έργου του με το Wikileaks. Η δημοσίευση πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Έτσι, στην υπόθεση αυτή διώκεται συνολικά η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, καθώς ποινικοποιούνται συνηθισμένες πρακτικές της ερευνητικής δημοσιογραφίας: επικοινωνία με εμπιστευτικές πηγές, λήψη και διάδοση επίσημων ή και διαβαθμισμένων πληροφοριών κ.ο.κ.
 Τι σημαίνει για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης μια τέτοια δίωξη, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη έκδοση στις ΗΠΑ; Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα της ελευθερίας του τύπου σε ένα τοπίο πολλαπλασιασμού των διώξεων SLAPP κατά δημοσιογράφων και ψηφιακής επιτήρησης;
Για όλα αυτά συζητάμε με ένα ευρύ πάνελ ομιλητριών και ομιλητών και αναζητούμε πώς μπορεί η κοινωνία των πολιτών να κινηθεί για να προστατέψει το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην ελευθερία της έκφρασης.
ΠΑΝΕΛ ΟΜΙΛΙΩΝ
Χρήστος Δημόπουλος, διευθυντής, Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα
Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος, Τhe Press Project, ανταποκρίτρια στις δίκες του Julian Assange
 Δανάη Μαραγκουδάκη, δημοσιογράφος, Solomon
 Τάσος Σαραντής, δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
 Πάνος Χαρίτος, δημοσιογράφος, Kontra Channel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *