Το φαινόμενο της εξαφάνισης των εφημερίδων από τα περίπτερα σχεδόν σε όλη την Αττική είναι μια ακόμη εικόνα που πιστοποιεί την σταδιακή εξαφάνιση των εντύπων. Η καλή, αν και καθυστερημένη, πρωτοβουλία της Εφημερίδας των Συντακτών, κατατέθηκε σε όλες τις ενώσεις καλώντας τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον έντυπο Τύπο να συνασπιστούν πριν χαθεί οριστικά πια, ο έντυπος Τύπος.
Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ από τη σελίδα harddog-sport
Η Εφημερίδα των Συντακτών με την επιστολή προς τις Ενώσεις, κάνει προτάσεις και παρέχει στοιχεία που προβληματίζουν – Μόνο το 1% των Ελλήνων αγοράζει εφημερίδες, όταν στη Γερμανία το ποσοστό φτάνει το 14%, στο Βέλγιο το 10% και στη Πορτογαλία το 5%
Η πρωτοβουλία της Εφημερίδας των Συντακτών να παρακινήσει τις Ενώσεις που έχουν σχέση με την Ενημέρωση –συντακτών, τεχνικών, ιδιοκτητών διανομής κ.ά. – να επεξεργαστούν μια κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση προς όφελος του γραπτού Τύπου, αποτελεί εξαιρετική κίνηση, αντίστοιχη με τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα που έχει ως επιτυχημένη συνεταιριστική έκδοση η εφημερίδα. Η επιστολή δίνει πλήθος πληροφοριών, που είναι άγνωστες ακόμα και για ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων της Ενημέρωσης και υποβάλλει προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα βοηθήσει την αύξηση των αριθμών κυκλοφορίας των εντύπων.
Ανάμεσα στα στοιχεία που βρίσκουμε είναι και η αποκαρδιωτική διαπίστωση ότι στην Ελλάδα οι κυκλοφορίες έχουν πέσει κάτω από τα 50.000 φύλλα ημερησίως, αριθμός που αντιστοιχεί το 0,5% του πληθυσμού της χώρας, ενώ αθροίσουμε στις κυκλοφορίες και εκείνες των φύλλων του Σαββατοκύριακου το ποσοστό «μετά βίας αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού».
Οι συγκρίσεις με άλλες χώρες είναι συντριπτικές αφού:
■ Στη Γερμανία, από τα 25 εκατ. φύλλα της δεκαετίας του 1990, η κυκλοφορία έχει πέσει στα 11 εκατομμύρια, αλλά και πάλι αντιστοιχεί σχεδόν στο 14% του συνολικού πληθυσμού.
■ Στην Πορτογαλία, με πληθυσμό 10,3 εκατομμύρια, οι δέκα μεγαλύτερες καθημερινές εφημερίδες πωλούσαν πέρσι πάνω από 500.000 φύλλα που αντιστοιχούν στο 5% του πληθυσμού.
■ Στο Βέλγιο, με παρόμοιο πληθυσμό, πωλούνται περίπου 1 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως, που αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού της χώρας.
Πόσα σούπερ μάρκετ διαθέτουν εφημερίδες
Ξέραμε ότι μια από τις «παραχωρήσεις» στον Τύπο ήταν να μπουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά στα σούπερ μάρκετ. Αλλά σε κανένα δεν βλέπαμε έντυπα (προσωπικά έχουμε συναντήσει τον Τύπο σε μια γωνιά ενός μόνο σούπερ μάρκετ, αλλά από εκείνο το σημείο ελάχιστος κόσμος περνούσε). Η επιστολή της Εφημερίδας των Συντακτών λύνει το «μυστήριο». Από τα 2.700 καταστήματα που διαθέτουν οι 53 αλυσίδες σε όλη τη χώρα., μόλις σε 167 σούπερ μάρκετ πωλούνται εφημερίδες.
Περιορισμένη είναι και η αλυσίδα διανομής του Τύπου. Διαβάζουμε σχετικά:
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του μοναδικού πρακτορείου διανομής Τύπου στη χώρα, σε όλη την επικράτεια τυπικά υπάρχουν 4.100 σημεία πώλησης εφημερίδων και περιοδικών, που τροφοδοτούνται από 20 διανομείς στην Αττική και 50 υποπρακτορεία στην υπόλοιπη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 30 σε νησιά, χωρίς να είναι σαφές και βέβαιο πόσα από αυτά λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι».
Ωστόσο, σήμερα τα υπαρκτά σημεία πώλησης εφημερίδων και περιοδικών «έχουν συρρικνωθεί στο 1/3 όσων λειτουργούσαν πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Μεγάλα τμήματα της επικράτειας, κωμοπόλεις και χωριά, δεν έχουν ούτε ένα σημείο πώλησης ή απαιτούν ακόμη και από τους αφοσιωμένους αναγνώστες και αγοραστές εφημερίδων να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα».
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η πολιτεία «δεν παίζει τον ρόλο της στην εξασφάλιση πρόσβασης των πολιτών όλης της επικράτειας στην έντυπη ενημέρωση, με τον ίδιο τρόπο που μεριμνά για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη ή για την πρόσβαση στο διαδίκτυο και του πιο απομακρυσμένου χωριού»
Πενιχρές θεωρεί η Εφημερίδα των Συντακτών στην επιστολή της τις έκτακτες επιδοτήσεις (μεταφορικού κόστους και χαρτιού) της τελευταίας διετίας, όταν για παράδειγμα η βελγική κυβέρνηση επιδοτεί με 125 με εκατομμύρια τον χρόνο την ταχυδρόμηση 600.000 εντύπων κάθε μέρα σε πολίτες που μένουν και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.
H επιστολή της Εφ Συν εδώ