Μέθοδοι στη μετάδοση της “πετσωμένης” πληροφόρησης στα ΜΜΕ

Ματίνα Παπαχριστούδη στο prin.gr

Τα μέσα ενημέρωσης έπαψαν προ πολλού να λειτουργούν ως πλατφόρμες διακίνησης ειδήσεων, πληροφοριών, ιδεών, προσώπων και δράσεων. Έπαψε επίσης να διεξάγεται στα μίντια, ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα σε δημοσιογράφους-γραφιάδες- σχολιαστές για τα «τι, πού, πώς, ποιος και γιατί» των πραγματικών γεγονότων. Η ενημέρωση μετατράπηκε σε καθαρά ελεγχόμενη προπαγάνδα και τα συστημικά ΜΜΕ λειτουργούν ως όργανα επιβολής της μοναδικής και επιλεκτικά φιλτραρισμένης ή και κατασκευασμένης πληροφόρησης από την κάθε είδους εξουσία.

Καταγράφουμε ορισμένους μόνο τρόπους που κυριαρχούν στη μετάδοση. Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, για δηλώσεις-απαντήσεις πολιτικών προσώπων, κυρίως από την κυβέρνηση αλλά και από κάθε είδους «παράγοντες», για γεγονότα που ποτέ δεν έχουν ακουστεί, χωρίς καμία αναφορά στο τι προκάλεσε αυτές τις «αναγκαίες απαντήσεις». Το πλέον πρόσφατο είναι η απάντηση από τη σιωνιστική κυβέρνηση του Ισραήλ στην προσφυγή της Νοτίου Αφρικής στο Διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, χωρίς καν να έχει μεταδοθεί η είδηση του περιεχομένου της προσφυγής.

Στα τηλεοπτικά στούντιο και sτη ροή ειδήσεων στο Διαδίκτυο παράγεται, διακινείται και αναπαράγεται από δεκάδες πρόσωπα, σχολιαστές, καλεσμένους, δημοσιολόγους η μία και μοναδική «αλήθεια» και «άποψη» για τα γεγονότα ή τις πολιτικές αποφάσεις. Έτσι, μαθαίνουμε από δεκάδες «πραιτωριανούς» τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όμως δεν πρόκειται να δούμε ή να ακούσουμε για τις αντιδράσεις, τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, τις απόψεις των πανεπιστημιακών.

Τα μικρόφωνα και οι κάμερες, τα ρεπορτάζ των κρατικών μίντια βρίσκουν πάντα «μάρτυρες» που να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Όταν αποδεικνύεται πως αυτοί είναι μέλη, κομπάρσοι ή και στελέχη της (εκάστοτε) κυβέρνησης, ούτε το Μέσο, ούτε ο δημοσιογράφος θα δώσουν εξηγήσεις.

Σε μια πιθανή μετάδοση διαδηλώσεων, ο φακός βρίσκεται σχεδόν πάντα στις γραμμές των δυνάμεων καταστολής και «είδηση» είναι ότι οι διαδηλωτές προκαλούν. Στα ρεπορτάζ που αφορούν αποκλειστικά κυβερνητικές δράσεις, μεταδίδεται αυτούσια η πληροφόρηση γραφείων Τύπου, ενώ τα non-papers είναι οι μοναδικές ειδήσεις στα σοβαρά πολιτικά θέματα. Κάθε μεμονωμένο έγκλημα από το αστυνομικό δελτίο γίνεται υπερπαραγωγή σε ειδησεογραφικά σόου, όμως ποτέ δεν υπάρχει επαρκές ερευνητικό ρεπορτάζ για τα μαζικά κοινωνικά εγκλήματα ή για τις δολοφονίες που διαπράττουν οι ανεξέλεγκτοι αστυνομικοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *