ΠΟΕΣΥ: “άτυπο καθεστώς τρομοκρατίας για τους δημοσιογράφους…”

Με μεγάλη καθυστέρηση οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας και η Ομοσπονδία δημοσιογράφων παρεμβαίνουν στις ρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο νόμο Φλωρίδη για τον Ποινικό Κώδικα. Οι αλλαγές είναι σαρωτικές και όπως γράφει ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης (εδώ όλη η παρέμβαση του), πρόκειται για “μετωπική επιδρομή”. Οι ενώσεις δημοσιογράφων εκφράζουν κι αυτές την  ανησυχία τους σε επιστολή τους προς τουςυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας  Δημήτρη Γαλαμάτη, για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, οι όποιες-όπως σημειώνουν- “απειλούν να διαμορφώσουν καθεστώς τρομοκρατίας για τους δημοσιογράφους”.

Ολόκληρη η επιστολή:

“Με την πρόσφατη πολιτική συμφωνία για έκδοση Οδηγίας που θα προστατεύει τους δημοσιογράφους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες (SLAPP) με στόχο τη φίμωση της Ενημέρωσης και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, η Ε.Ε. έκανε ένα σημαντικό βήμα για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας.
Όπως επεσήμανε ο Felix Bolaños, Υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου, «οι δημοκρατίες μας κινδυνεύουν όταν οι πλούσιοι και ισχυροί μπορούν να φιμώνουν δικαστικά τους επικριτές τους απλώς και μόνο διότι υψώνουν τη φωνή τους σε θέματα δημοσίου συμφέροντος».
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τους αγώνες της ΠΟΕΣΥ, των Ενώσεων Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ), οι οποίες συντάχθηκαν με τις προσπάθειες της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Για τους λόγους αυτούς μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου σας, οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με την πολιτική που προωθείται για το θέμα σε επίπεδο Ε.Ε.. Κινδυνεύουν, μάλιστα, να διαμορφώσουν ένα άτυπο καθεστώς τρομοκρατίας για τους δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Νόμου «Παρεμβάσεις στον ΠΚ και τον ΚΠΔ για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία», αυστηροποιούνται, μεταξύ άλλων, οι προϋποθέσεις αναστολής της ποινής, με αποτέλεσμα εφόσον κάποιος έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη καταδίκη για οποιοδήποτε αδίκημα, ακόμα και πλημμέλημα, σε στερητική της ελευθερίας ποινή άνω του ενός (1) έτους και η ποινή, που θα επιβληθεί υπερβαίνει το ένα έτος, να βρίσκεται πλέον ενώπιον του ορατού κινδύνου να εκτίσει την ποινή.
Επομένως, ζητάμε η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής των επιβαλλόμενων ποινών να μην ισχύσει για τους δημοσιογράφους που, ενώ ενεργούν εντός του πλαισίου του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, υπόκεινται στο κύμα των Slapps, δηλαδή των μηνύσεων ή αγωγών, που συνήθως ασκούνται από εταιρείες ή ιδιώτες με σκοπό τον εκφοβισμό, την οικονομική ή ψυχολογική εξάντληση των εκπροσώπων του Τύπου, αξιοποιώντας δυνατότητες τις οποίες παρέχει το νομικό μας σύστημα.

Είμαστε βέβαιοι, ότι κατανοείτε την σημασία της ελευθερίας του Τύπου, ως πυλώνα της Δημοκρατίας και την αξία της άσκησης κριτικής ως μέσο για την προάσπιση μίας δημοκρατικής κοινωνίας και στο πλαίσιο αυτό ζητάμε την έγκαιρη παρέμβαση σας για την επίλυση του θέματος.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *