Ένα ποίημα λίγο πριν γίνει κομμάτια από τους βομβαρδισμούς

Μερικές ημέρες μετά την έκκληση από Παλαιστινιακά Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης με τίτλο “Μη μένετε σιωπηλοί ενώ το Ισραήλ διεξάγει γενοκτονία” ένας ακόμη ακαδημαϊκός, συγγραφέας,  ο Ρεφάατ Αλαρίρ δημιορυργός της πρωτοβουλίας «We are not numbers» δολοφονήθηκε με τους στοχευμένους βομβαρδισμούς από το στρατό του Ισραήλ στο σπίτι του.Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δολοφονίες δημοσιογράφων. Στη φωτογραφία (πηγλη twitter) δημοσιεύνονται τα ονόματα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ τα τελευταία 23 χρόνια. Με κόκκινο οι δολοφονημένοι από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ρεφάατ Αλαρίρ λίγες ώρες πριν κομματιαστεί από τις βόμβες του Ισραήλ, έγραψε το παρακάτω ποίημα (το αναρτούμε όπως το βρήκαμε μεταφρασμένο στο Facebook στο λογαριασμό του Antonis Sigalas):

Αν πρέπει να πεθάνω ας είναι μια ιστορία
Αν πρέπει να πεθάνω,
Εσύ πρέπει να ζήσεις
Για να πεις την ιστορία μου
Να πουλήσεις τα πράγματά μου
Να αγοράσεις ένα κομμάτι πανί
Και λίγο σπάγγο
( ας είναι λευκός με μακριά ουρά )
Έτσι που ένα παιδί, κάπου στη Γάζα
Ενώ θα κοιτάζει τον ουρανό κατάματα
Περιμένοντας τον μπαμπά του που έφυγε σε μια έκρηξη επάνω-
Και δεν είπε αντίο σε κανέναν
Ούτε καν στη σάρκα του
Ούτε καν στον εαυτό του
Θα δει τον χαρταετό, τον δικό μου χαρταετό που εσύ έφτιαξες, να πετάει ψηλά
Και θα σκεφτεί για μια στιγμή ότι ένας άγγελος είναι εκεί
Που θα φέρει πίσω την αγάπη
Αν είναι να πεθάνω
Ας είναι να φέρει ελπίδα
Ας είναι μια ιστορία.
Η έκκληση των Ανώτατων Ιδρυμάτων Εκπαίδευσης της Παλαιστίνης απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, καλώντας την ακαδημαϊκή κοινότητα να απαιτήσει την άμεση κατάπαυση πυρός του σιωνιστικού κράτους.
Σήματα των Παλαιστιναικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης

Εμείς, τα υπογράφοντα παλαιστινιακά ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης από την κατεχόμενη Παλαιστίνη ενωνόμαστε σε μια έκκληση για δικαιοσύνη, ανθρωπιά και τερματισμό του 75χρονου καθεστώτος αποικιοκρατικής καταπίεσης και απαρτχάιντ. Στεκόμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε και να  σταματήσουμε την αδυσώπητη βιαιότητα που έχει χαρακώσει βαθιά την πατρίδα μας καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Γάζας και οι επιθέσεις από τον στρατό  και τους εποίκους στον λαό μας, τα σπίτια μας και τους θεσμούς μας σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ πάνω στους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πολίτες στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται σε αποκλεισμό από το Ισραήλ εδώ και 16 χρόνια, σε συνδυασμό με την απαγόρευση να εισέλθει νερό, φαγητό, φάρμακα και καύσιμα, έχουν προκαλέσει ανείπωτο πόνο και απώλειες χιλιάδων ζωών, το ένα τρίτο παιδιών.

Η σκόπιμη στόχευση από το Ισραήλ ολόκληρων γειτονιών, νοσοκομείωνσχολείωνκαταφυγίων του ΟΗΕ και Πανεπιστημίων συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μόνο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον UNOCHA, οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί χτύπησαν 219 εκπαιδευτικές δομές, ανάμεσά σε αυτές τουλάχιστον 29 σχολεία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες UNRWA.

Επιπλέον, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο «μη στρατιωτικά αντικείμενα» όπως εκπαιδευτικές δομές δεν πρέπει να αποτελούν στόχο. Το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα αποτέλεσε στόχο των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, όπως και το Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ και άλλα πανεπιστήμια.

Με τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες παραβιάσεις κατοχής στη Δυτική Όχθη και λόγω της ανησυχίας για επιθέσεις εποίκων και με περισσότερες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων, τα περισσότερα Παλαιστινιακά Πανεπιστήμια πραγματοποιούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τις 9 Οκτωβρίου. Ωστόσο τα πανεπιστήμια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν παραλύσει εντελώς, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ηλεκτρικού, σύνδεσης στο διαδίκτυο και της προτεραιότητας του προσωπικού και των φοιτητών για επιβίωση.

Το σωρευτικό αποτέλεσμα του βομβαρδισμού είναι η μαζική και συνεχιζόμενη δολοφονία ανθρώπων πολλοί από τους οποίους είναι σπουδαστές, καθηγητές και προσωπικό των πανεπιστημίων. Επίσης προκάλεσε εκτοπισμό και καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο, ακόμη και τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση για γενιές παιδιών και φοιτητών της Γάζας στο μέλλον, για απροσδιόριστο διάστημα.

Το Ισραήλ διεξάγει έναν γενοκτονικό πόλεμο στον λαό μας, όπως καταγράφουν οι σημαντικότερες παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτωνπερισσότεροι από 800 διεθνείς ακαδημαϊκοίτο Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα των ΗΠΑΕβραϊκές ομάδες της κοινωνίας των πολιτώνερευνητές για το Ολοκαύτωμα και τις Σπουδές για θέματα Γενοκτονίας, και άλλοι, οι οποίοι είχαν ήδη προειδοποιήσει για επικείμενη γενοκτονία ενάντια στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας.

Ενώ ο Ισραηλινός στρατός διεξάγει μια σειρά από εγκλήματα εναντίον των Παλαιστίνιων που εμπίπτουν στον ορισμό των «εγκλημάτων πολέμου», της «γενοκτονίας», του «απαρτχάιντ», για να αναφέρουμε μόνο ορισμένα, επαναλαμβάνουμε ότι είναι κρίσιμο να θέσουμε αυτά τα μέτρα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κατοχής της Παλαιστίνης και του αποκλεισμού της Γάζας. Τα παλαιστινιακά εθνικά δικαιώματα δεν αποδίδονται, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ύπαρξη, την αντίσταση, την επιστροφή και κυρίως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) έχει επιβεβαιώσει με σαφήνεια το δικαίωμα των Παλαιστίνιων να αντιστέκονται στη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό το δικαίωμα επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο του δικαιώματος για αυτοδιάθεση όλων των λαών που βρίσκονται κάτω από ξένη και αποικιοκρατική εξουσία. Μερικές από τις πιο συναφείς διακηρύξεις του ΟΗΕ για αυτό το θέμα περιλαμβάνουν τη Διακήρυξη της ΓΣΗΕ 3314 (1974) και τη Διακήρυξη της ΓΣΗΕ  37/43 (1982).

Επίσης τα ισραηλινά πανεπιστήμια καθίστανται υπόλογα, καθώς εξυπηρετούν το καθεστώς της αποικιοκρατικής καταπίεσης και του απαρτχάιντ, και συνένοχα στις σφοδρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως με την ανάπτυξη όπλων, στρατιωτικών δογμάτων και νομικής αιτιολόγησης για τη μαζική, αδιάκριτη στόχευση των Παλαιστινίων.

Υπό το φως της τρέχουσας επίθεσης στη Γάζα καλούμε τα διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα να λάβουν τις παρακάτω δράσεις για να σταματήσει ο γενοκτονικός πόλεμος και η ισραηλινή αποικιοκρατία.

Ζητούμε από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα να εκπληρώσει το πνευματικό και ακαδημαϊκό καθήκον και να επιδιώξει την αλήθεια ώστε να λογοδοτήσουν αυτοί που διεξάγουν τη γενοκτονία. Τα ισραηλινά πανεπιστήμια είναι συνένοχα στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να έχουν διεθνή απομόνωση.

Ζητήστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, με τη διασφάλιση του ΟΗΕ.

Απαιτήστε άμεση είσοδο στη Γάζα επαρκούς ποσότητας απαραίτητων ειδών (νερό, τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα) που θα διαμοιραστούν αναλογικά σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Απαιτήστε προστασία από τον ΟΗΕ για τους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πολίτες που βρίσκονται σε αποκλεισμό στη Γάζα.

Δημοσιεύστε καθαρές τοποθετήσεις που καταδικάζουν την εθνοκάθαρση.

Υποστηρίξτε τη διάλυση του συστήματος αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ και την επίτευξη δίκαιης, συνεκτικής και μακροχρόνιας ειρήνης

Με ενότητα και με αδιάσειστη αποφασιστικότητα δηλώνουμε ότι η δικαιοσύνη θα νικήσει. Δεν θα σιωπήσουμε, θα αντισταθούμε, θα θυμόμαστε και θα καταγράφουμε. Ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει τον Σιωνισμό για αυτό που είναι, ένα γενοκτονικό αποικιοκρατικό σχέδιο βασισμένο σε ψεύτικη μυθολογία και συντηρούμενο με διαρκή βία ενάντια στους γηγενείς Παλαιστίνιους.

Πηγή: Birzeit University μέσω BDS Greece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *