Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου στην ΕΡΤ


Αποσπάσματα του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ με αφορμή τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο. Η διάρκεια των αποσπασμάτων είναι 9 λεπτών 40 δευτερολέπτων…Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΡΤ, η μετάδοση θα γίνει τουλάχιστον δύο φορές. Συγκεκριμένα η πρώτη το ξημέρωμα της Παρασκευής 17 Νοέμβρη 2023 μεταξύ 01.00 και 02.00 και η δεύτερη το μεσημέρι της ίδιας μέρας μεταξύ 12.00 και 13.00. Η μετάδοση θα γίνει από το πρώτο και ο δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ  καθώς και από όλους τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ, όπως και από την ΕΡΤ Θεσσαλονίκης.

Στη σελίδα του Αρχείου ΕΡΤ στο μεταξύ αναρτάται εκτενές αφιέρωμα για το Πολυτεχνείο με σημαντικά ντοκουμέντα.
Μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μεταξύ 14ης και 17ης Νοέμβριου του 1973, γεγονότα που σηματοδότησαν μια μαζική αντιδικτατορική διαμαρτυρία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατεστάλη βίαια από τη χούντα των συνταγματαρχών με την επίθεση του στρατού και της αστυνομίας και την είσοδο του άρματος στο χώρο του Πολυτεχνείου, τις δολοφονίες, τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις και βασανισμούς φοιτητών και πολιτών και την επιβολή στρατιωτικού νόμου για τη χώρα. Όμως το μήνυμα του Πολυτεχνείου, η συμμετοχή και η θυσία των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί κλόνισε συθέμελα το δικτατορικό καθεστώς και άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, ενώ το ίδιο το γεγονός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση αντιδικτατορικής δράσης.

Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της επετείου για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παρουσιάζει μια σειρά από αφιερώματα με το γενικό τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο, 1973-2023».
Περιλαμβάνονται αποσπάσματα από εκπομπές της ΕΡΤ και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τη δεκαετία του 2000 με σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών, σημαντικών μορφών των γραμμάτων και των τεχνών, συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν και θυσιάστηκαν, καθώς και μοναδικό φωτογραφικό και ραδιοφωνικό αρχειακό υλικό από τους θησαυρούς του Αρχείου της ΕΡΤ.

Τηλεοπτικό Αρχείο

Επετειακά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και εκπομπές λόγου, ειδικές τηλεοπτικές εκπομπές της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης με σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και αυτών που τα κατέγραψαν, όπως οι «Αφιέρωμα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πολυτεχνείου» (1984), «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα» (1994), «Ρεπόρτερς» (1983) «Ημέρες Πολυτεχνείου με το φακό των ξένων Και Ελλήνων Οπερατέρ» (1978), «Τ΄άλλα Πολυτεχνεία» (1982).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *