“Πείτε την αλήθεια για τις ισραηλινές φρικαλεότητες”, έκκληση 1200 δημοσιογράφων προς συναδέλφους και ΜΜΕ

Περισσότεροι από 1.200 δημοσιογράφοι υπέγραψαν από τις 9 Νοεμβρίου έως και τις 13 την επιστολή έκκληση προς τα ΜΜΕ και τις δυτικές κυβερνήσεις για τις φρικαλεότητες των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Υπογράφουν για την καταστροφική βομβαρδιστική εκστρατεία του Ισραήλ και τον αποκλεισμό των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα που απειλούν τη συγκέντρωση ειδήσεων με πρωτοφανή τρόπο. “Μας τελειώνει ο χρόνος. Η δουλειά μας είναι  να βρισκόμαστε απέναντι από την εξουσία. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να γίνουμε αξεσουάρ για τη γενοκτονία”, γράφουν.

Η επιστολή από τη σελίδα protect-journalists.com

Καταδικάζουμε τη δολοφονία δημοσιογράφων από το Ισραήλ στη Γάζα και προτρέπουμε την ακεραιότητα στην κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης για τις θηριωδίες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκία τεσσάρων εβδομάδων του Ισραήλ. Στον αυξανόμενο απολογισμό των νεκρών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 36 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων , σε αυτό που η ομάδα αποκαλεί την πιο θανατηφόρα σύγκρουση για τους δημοσιογράφους από τότε που άρχισε να παρακολουθεί τους θανάτους το 1992.  Δεκάδες περισσότεροι έχουν τραυματιστεί, κρατηθεί, εξαφανιστεί ή δει σκοτώθηκαν μέλη της οικογένειάς τους.

Ως ρεπόρτερ, συντάκτες, φωτογράφοι, παραγωγοί και άλλοι εργαζόμενοι στα δημοσιογραφικά γραφεία σε όλο τον κόσμο, είμαστε τρομοκρατημένοι με τη σφαγή των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους από τον ισραηλινό στρατό και την κυβέρνηση.

Γράφουμε για να παροτρύνουμε να τερματιστεί η βία κατά των δημοσιογράφων στη Γάζα και να καλέσουμε τους δυτικούς ηγέτες των ειδησεογραφικών γραφείων να είναι ξεκάθαροι στην κάλυψη των επαναλαμβανόμενων θηριωδιών του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Οι δημοσιογράφοι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ελλείψεις τροφίμων και νερού και μια κατάρρευση του ιατρικού συστήματος. Σκοτώθηκαν ενώ εργάζονταν εμφανώς ως Τύπος , καθώς και τη νύχτα στα σπίτια τους. Μια έρευνα από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα δείχνει επίσης σκόπιμη στόχευση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια δύο ισραηλινών επιδρομών της 13ης Οκτωβρίου στο Νότιο Λίβανο, που σκότωσαν τον βιντεογράφο του Reuters Issam Abdallah και τραυμάτισαν άλλους έξι δημοσιογράφους.

Οι οικογένειες των δημοσιογράφων έχουν επίσης σκοτωθεί. Ο Wael Dahdouh, επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα και γνωστό όνομα στον αραβικό κόσμο, έμαθε on-air στις 25 Οκτωβρίου ότι η γυναίκα του, τα παιδιά και άλλοι συγγενείς του είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή . Ένα χτύπημα στις 5 Νοεμβρίου στο σπίτι του δημοσιογράφου Mohammad Abu Hassir του ειδησεογραφικού πρακτορείου Wafa σκότωσε αυτόν και 42 μέλη της οικογένειάς του .

Το Ισραήλ έχει εμποδίσει την είσοδο ξένου Τύπου, έχει περιορίσει σοβαρά τις τηλεπικοινωνίες και βομβάρδισε γραφεία τύπου. Περίπου 50 κεντρικά μέσα ενημέρωσης στη Γάζα χτυπήθηκαν τον περασμένο μήνα. Οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν ρητά τα δημοσιογραφικά γραφεία ότι «δεν μπορούν να εγγυηθούν» την ασφάλεια των υπαλλήλων τους από αεροπορικές επιδρομές. Λαμβάνοντας υπόψη ένα μοτίβο δεκαετιών θανατηφόρου στόχευσης δημοσιογράφων , οι ενέργειες του Ισραήλ δείχνουν ευρεία καταστολή του λόγου.

Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων προέτρεψε τους δυτικούς δημοσιογράφους να καταδικάσουν δημόσια τη στόχευση δημοσιογράφων. «[Καλούμε] τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τον φρικτό βομβαρδισμό του λαού μας στη Γάζα», ανέφερε η ομάδα στις 31 Οκτωβρίου σε μια δημοσιευμένη δήλωση.

Ακούμε αυτό το κάλεσμα.

Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στη Γάζα και προαναγγέλλουμε τις γενναίες προσπάθειές τους για ρεπορτάζ εν μέσω σφαγής και καταστροφής. Χωρίς αυτούς, πολλές από τις φρικαλεότητες στο έδαφος θα παρέμεναν αόρατες.

Συμμετέχουμε σε ενώσεις τύπου, συμπεριλαμβανομένων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα , της Ένωσης Αραβικών και Μέσης Ανατολής Δημοσιογράφων και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, απαιτώντας τη ρητή δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει τη βία κατά δημοσιογράφων και άλλων πολιτών. Τα δυτικά δημοσιογραφικά γραφεία επωφελούνται τρομερά από το έργο των δημοσιογράφων της Γάζας και πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να ζητήσουν την προστασία τους.

Θεωρούμε επίσης τις δυτικές αίθουσες σύνταξης υπεύθυνες για απανθρωπιστική ρητορική που έχει χρησιμεύσει για να δικαιολογήσει την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων. Τα διπλά πρότυπα, οι ανακρίβειες και οι πλάνες αφθονούν στις αμερικανικές εκδόσεις και έχουν τεκμηριωθεί καλά . Περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή το 2021, αναφέροντας τις ανησυχίες ότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αγνοούν την καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Ωστόσο, η έκκληση για δίκαιη κάλυψη έχει μείνει αναπάντητη.

Αντίθετα, οι αίθουσες σύνταξης υπονόμευσαν τις παλαιστινιακές, αραβικές και μουσουλμανικές προοπτικές, απορρίπτοντάς τις ως αναξιόπιστες και επικαλέστηκαν εμπρηστική γλώσσα που ενισχύει ισλαμοφοβικά και ρατσιστικά τροπάρια. Έχουν εκτυπώσει παραπληροφόρηση που διαδόθηκε από Ισραηλινούς αξιωματούχους και απέτυχαν να ελέγξουν εξονυχιστικά τις αδιάκριτες δολοφονίες αμάχων στη Γάζα — που διαπράχθηκαν με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων δημοσιογράφων, και περίπου 240 άλλοι συνελήφθησαν, τα ζητήματα αυτά έχουν επιδεινωθεί. Η ειδησεογραφική κάλυψη έχει τοποθετήσει την επίθεση ως το σημείο εκκίνησης της σύγκρουσης χωρίς να προσφέρει το απαραίτητο ιστορικό πλαίσιο — ότι η Γάζα είναι de facto φυλακή προσφύγων από την ιστορική Παλαιστίνη, ότι η κατοχή του Ισραήλ είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και ότι οι Παλαιστίνιοι βομβαρδίζονται και σφαγιάζονται τακτικά από η ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι είναι «πεπεισμένοι ότι ο παλαιστινιακός λαός διατρέχει σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας», ωστόσο τα δυτικά μέσα διστάζουν να αναφέρουν τους ειδικούς της γενοκτονίας και να περιγράψουν με ακρίβεια την υπαρξιακή απειλή που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Αυτή είναι η δουλειά μας: να βρισκόμαστε απέναντι από την εξουσία. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να γίνουμε αξεσουάρ για τη γενοκτονία.

Ανανεώνουμε το κάλεσμα προς τους δημοσιογράφους να πουν την πλήρη αλήθεια χωρίς φόβο και εύνοια. Για να χρησιμοποιήσετε ακριβείς όρους που είναι καλά καθορισμένοι από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των «απαρτχάιντ», «εθνοκάθαρση» και «γενοκτονία». Το να αναγνωρίσουμε ότι το να παραποιούμε τα λόγια μας για να κρύψουμε στοιχεία για εγκλήματα πολέμου ή την καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ είναι δημοσιογραφική αμέλεια και παραίτηση από ηθική σαφήνεια.

Ο επείγων χαρακτήρας αυτής της στιγμής δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε πορεία.

###

Οι συντάκτες της επιστολής είναι μια ομάδα ρεπόρτερ με έδρα τις ΗΠΑ σε τοπικά και εθνικά δελτία ειδήσεων. Ορισμένα μέλη της ομάδας συμμετείχαν επίσης σε μια ανοιχτή επιστολή του 2021 που περιέγραφε τις ανησυχίες σχετικά με την κάλυψη των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για την Παλαιστίνη.

** Όλες οι υπογραφές έχουν επαληθευτεί. Περίπου 600 σημερινοί και πρώην δημοσιογράφοι υπέγραψαν την επιστολή από τη δημοσίευσή της στις 9 Νοεμβρίου 2023. Περίπου 600 άλλοι έχουν υπογράψει έκτοτε, ανεβάζοντας το σύνολο σε περίπου 1200. Όλοι οι αριθμοί έχουν ενημερωθεί από τις 13 Νοεμβρίου 2023.

** Ένας δημοσιογράφος ζήτησε να αφαιρεθεί η υπογραφή του στις 10 Νοεμβρίου μετά από αίτημα του εργοδότη του, του Associated Press. Αυτή η υπογραφή έχει αφαιρεθεί.

 

Υπογραφές στο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *