Ισραηλινοί πολιτικοί ζητούν τη δολοφονία δημοσιογράφων στη Γάζα

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταδικάζουν τις εκκλήσεις Ισραηλινών πολιτικών τις τελευταίες 24 ώρες για δολοφονία δημοσιογράφων στη Γάζα. Υποκινούμενοι από αβάσιμες εικασίες σχετικά με την ακεραιότητα των δημοσιογράφων, οι κλήσεις συμπίπτουν με μια ανησυχητική τροποποίηση του νόμου περί τρομοκρατίας του Ισραήλ. Η στόχευση δημοσιογράφων είναι έγκλημα πολέμου, τονίζει η RSF.

Αυτό τη στιγμή που γερουσιαστής των ΗΠΑ κατηγορεί τους New York Times ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς για να εισπράξει την απάντηση της εφημερίδας ότι απλά κάνει τη δουλειά της.

Η νέα παρέμβαση των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα, γίνεται μετά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Όπως σημειώνει ο διεθνής οργανισμός:

Μια ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση δημοσίευσε μια φωτογραφία χωρίς ημερομηνία στις 9 Νοεμβρίου που δείχνει έναν ανεξάρτητο φωτογράφο με έναν ηγέτη της Χαμάς και συνόδευε τη φωτογραφία με ένα άρθρο που αμφισβητεί την ακεραιότητα του φωτογράφου και την ακεραιότητα πέντε άλλων ρεπόρτερ που εργάζονται για το Reuters , το Associated Press το The New York Times και CNN . Το άρθρο υπονοούσε ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονταν στη Γάζα γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αφού πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτές τις εικασίες, για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία έρευνα ή τεκμηρίωση, η ιστορία έγινε γνωστή διεθνώς και ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι άρχισαν να αντιδρούν. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ  ένα tweet επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες και δημοσίευσε φωτογραφίες των εμπλεκομένων δημοσιογράφων, θέτοντας τους ανοιχτά σε κίνδυνο.

Η Εθνική Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του γραφείου του πρωθυπουργού περιέγραψε τους δημοσιογράφους ως «συνεργούς σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και απαίτησε «να ληφθούν άμεσα μέτρα», ενώ ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz, σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), είπε ότι εάν Οι δημοσιογράφοι γνώριζαν εκ των προτέρων για τη σφαγή, «δεν διέφεραν από τους τρομοκράτες και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι».

Μια πιο ρητή έκκληση για τη δολοφονία δημοσιογράφων στη Γάζα ήρθε λίγες ώρες αργότερα από τον Danny Danon, μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο οποίος –σε ανάρτησή του στο X–  την «εξάλειψη» των φωτορεπόρτερ «που συμμετείχαν στην κάλυψη. η σφαγή».

Σε μεταγενέστερες δηλώσεις στις 9 Νοεμβρίου , κορυφαία δημόσια πρόσωπα του Ισραήλ στη συνέχεια τροφοδότησαν μια αφήγηση που παρομοιάζει τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο από τη Γάζα με τρομοκράτες. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν εν μέσω διαδικτυακής καμπάνιας που εγείρει υποψίες για την ένταξη των ρεπόρτερ της Γάζας στη Χαμάς ή που περιγράφει ευθέως τους δημοσιογράφους ως «φερέφωνο της τρομοκρατικής οργάνωσης » .

Το Reuters και το Associated Press αρνήθηκαν ότι γνώριζαν τις επιθέσεις της Χαμάς πριν πραγματοποιηθούν, ενώ η διοίκηση του CNN διέκοψε τους δεσμούς της με τον ενδιαφερόμενο ανεξάρτητο φωτογράφο, ενώ τόνισε ότι δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει την ακεραιότητα του έργου του ως δημοσιογράφου.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο ισχυρισμός ότι κάποιο από το προσωπικό τους είχε εκ των προτέρων γνώση για τις επιθέσεις της Χαμάς ή συνόδευε τρομοκράτες της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ήταν «αναληθής και εξωφρενικός» και ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία» για τους «υπαινιγμούς» της ισραηλινής ΜΚΟ σχετικά με τον ελεύθερο επαγγελματία φωτογράφο που χρησιμοποιεί η εφημερίδα.

Από την έναρξη του πολέμου που προκλήθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι δεν στοχεύει δημοσιογράφους. Όμως 36 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, δέκα εκ των οποίων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Ο ισραηλινός στρατός είπε πρόσφατα σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ρεπόρτερ τους στη Λωρίδα της Γάζας» – μια παραδοχή που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις αρχές για την προστασία των αμάχων όπως ορίζονται στο διεθνές δίκαιο.

«Οι ισραηλινές αρχές έχουν περάσει από τους ισχυρισμούς ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την προστασία των δημοσιογράφων στη Γάζα σε απειλές θανάτου εναντίον δημοσιογράφων που καλύπτουν τη σύγκρουση με βάση υποψίες που μέχρι στιγμής δεν υποστηρίζονται από επιχειρήματα ή στοιχεία. Δηλώσεις που δυσφημούν την ακεραιότητα ενός ολόκληρου επαγγέλματος σε αυτή τη βάση είναι απαράδεκτες. Συγχωρούν και υποκινούν τη δίωξη όσων ρισκάρουν τη ζωή τους για να αναφέρουν την είδηση. Καταδικάζουμε αυτές τις δηλώσεις και επαναλαμβάνουμε ότι η στόχευση δημοσιογράφων που καλύπτουν συγκρούσεις είναι έγκλημα πολέμου.

Γραφείο RSF για τη Μέση Ανατολή

Ενισχύθηκε ο νόμος για την τρομοκρατία

Εν τω μεταξύ, το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του νόμου περί τρομοκρατίας στις 7 Νοεμβρίου, βάσει της οποίας μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους σε όποιον « καταναλώνει συστηματικά και συνεχώς τρομοκρατικές εκδόσεις», οι οποίες ορίζονται ως «άμεση κλήση προς διαπράξει μια τρομοκρατική πράξη» ή «λόγια επαίνου, συμπάθειας ή ενθάρρυνσης για μια τρομοκρατική πράξη».

Ακόμη και αν αποκλείονται ρητά οι δημοσιεύσεις που «παρέχουν πληροφορίες στο κοινό» , η χαλαρή διατύπωση της τροπολογίας επιδέχεται ευρεία ερμηνεία και ως εκ τούτου αποτελεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου.

Λίγες ημέρες πριν από την έγκριση της τροπολογίας, ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών περιέγραψε το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera του Κατάρ ως μέσο «προπαγάνδας» για «τρομοκρατικές οργανώσεις». Εάν αυτή η περιγραφή γίνει επίσημη, όχι μόνο θα μπορούσε να απαγορευτεί το Al Jazeera αλλά και όποιος το δει θα μπορούσε να διωχθεί σύμφωνα με τη νέα τροπολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *