Τα 20 εκατομμύρια «αργύρια» της μιντιακής υποταγής

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Την περασμένη εβδομάδα έκανε πάταγο η είδηση πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε την πληρωμή προς 7 πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς χρημάτων που όφειλαν το 2022 για την εισφορά του 2% στον ασφαλιστικό οργανισμό των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΔΟΕΑΠ). Η πληρωμή 6,8 εκατ. στα συγκεκριμένα κανάλια, με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στήριξη των θέσεων εργασίας, ελήφθη τον Απρίλιο του 2023. Υλοποιείται έξι μήνες μετά, διάστημα στο οποίο τα εν λόγω κανάλια αλλά και η πλειονότητα των μίντια δήλωσαν και απέδειξαν την πλήρη υποταγή τους στην κυβέρνηση, με απόκρυψη όλων των σημαντικών γεγονότων (φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές) πριν την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτώβρη. 

H πληρωμή αυτή μοιάζει ορθά ως «αμοιβή» της παρεχόμενης μιντιακής στήριξης και πιστοποιεί την έμμεση κρατικοποίηση των ΜΜΕ. Πολύ περισσότερο καθώς, παράλληλα, υπογράφηκε απόφαση για διανομή ποσού 3.470.500 ευρώ σε 31 εφημερίδες, με ανώτατο όριο 200 χιλιάδες ευρώ ανά εφημερίδα, ενώ αναμένεται αντίστοιχη απόφαση και για περιφερειακές εφημερίδες και κανάλια. 

Ελάχιστοι θα θυμούνται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε το πράσινο φως της Κομισιόν το καλοκαίρι του 2021 για να «στηρίξει» τη λειτουργία των μίντια με 20 εκατ. ευρώ επιπλέον –χρήματα που προορίζονταν ειδικά για τα έντυπα Μέσα– εξαιτίας της πανδημικής κρίσης της Covid-19! Το πρόσχημα στην πορεία άλλαξε, έγινε «κρίση λόγω πολέμου στην Ουκρανία» και το Μαξίμου έχει στα χέρια του εκατομμύρια ευρώ για να «παίζει» με τα μέσα ενημέρωσης, υποσχόμενο ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Απρίλιο του 2023 υπεγράφησαν αποφάσεις για διανομή έως 9 εκατ. ευρώ στα πανελλαδικά κανάλια, 5 εκατ. ευρώ στις εφημερίδες, ενός εκατ. στις περιφερειακές εφημερίδες συν άλλου ενός εκατ. ευρώ για τα περιφερειακά κανάλια — συνολικά 16 εκατομμύρια. Από αυτά, τώρα δίνονται τα περί τα 10 εκατομμύρια, ενώ με τα υπόλοιπα το Μαξίμου θα συνεχίσει τις δωροθεσίες σε μίντια, αναλόγως του βαθμού υποταγής τους. Τα ποσά αυτά είναι συνέχεια της στήριξης από το 2020 με τις γνωστές «λίστες Πέτσα», ύψους 44 εκατ. ευρώ, καθώς και της δωρεάς 21,5 εκατ. στα κανάλια, με μείωση της δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες και κατά 50% του ενοικίου στη Digea.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Με το φαγοπότι που εξελίσσεται στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ασχολείται, όπως μαθαίνουμε, ειδική «ομάδα» εντός της ΝΔ. Η διοίκηση του
Κ. Ζούλα έχει δεσμεύσει δεκάδες εκατομμύρια έως και το 2029 (!) για τηλεοπτικό πρόγραμμα. Η αρμόδια εποπτεύουσα υπηρεσία του υπουργείου Προεδρίας, πάντως, υπέγραψε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2023, όπου προβλέπονται έσοδα 200.750.000 ευρώ και έξοδα 200.700.000 ευρώ. 

Παραμένει ακόμη άγνωστο αν η διοίκηση Ζούλα στην ΕΡΤ θα επιτύχει το σχέδιο της να μπει λουκέτο σε ένα από κανάλια, της ΕΡΤ-2 ή της ΕΡΤ-3. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούσαν για μετατροπή της τελευταίας σε αθλητικό κανάλι! Φαίνεται, όμως, πως η
διοίκηση βρήκε τη χρυσή τομή και προτείνει τη «συγχώνευση» των δύο σε ένα κανάλι «πολιτισμού» και αθλητισμού.

Η πρόσφατη δημόσια καταγγελία του δημάρχου Πύργου Ηλείας ότι δεχόταν εκβιασμούς και πιέσεις από εκδοτικό συγκρότημα που βρίσκεται κοντά στο κόμμα της ΝΔ είναι μια ακόμη ένδειξη για το πώς λειτουργούν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Ενημέρωση και πληροφόρηση γίνονται μέσα συναλλαγής με την πολιτική εξουσία. Το συγκεκριμένο συγκρότημα, ένα από τα παλαιότερα στην Ηλεία, μετέχει μέσω «παρένθετων» προσώπων σε πληθώρα άλλων εταιρειών διαφήμισης και παραγωγής. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *