Η συμμαχία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου προκειμένου να επιβληθούν οι προτάσεις του μεγάρου Μαξίμου για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ, καταγγέλθηκε ήδη ηχηρά στη Βουλή από τα δυο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο μενού του κοινοβουλευτικού deal ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και τον σφόδρα καταγγέλλοντα των ενεργειών της, Κ. Βελόπουλο βρίσκεται η υπόθεση των υποκλοπών. Η κυβέρνηση εισέβαλε κυριολεκτικά στις θεσμικές διαδικασίες και εν μια νυχτί αντικατέστησε τα μέλη τηςΑρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών προσπερνώντας ακόμη και αυτή τη διάταξη ότι απαιτούνται τα 3/5 των βουλευτών για να εγκριθούν τα νέα μέλη. Η πρεμούρα της κυβέρνησης να μην λογιστεί πρόστιμο στην ΕΥΠ καταγράφεται από πληθώρα ρεπορτάζ (εδώ το Βήμα).
Η συμφωνία πακέτο Μαξίμου-Βελόπουλου για ΑΔΑΕ και ΕΣΡ προκαλεί πολλά ερωτηματικά και όχι μόνο για τη δήλωση του του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι κατά του Βελόπουλου εκκρεμεί πρόστιμο από την απελθούσα διοίκηση του ΕΣΡ, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου όπως γράφει το newsbreak ο Κ. Βελόπουλος κατήγγειλε στη Βουλή την κυβέρνηση ως “διεφθαρμένη”. “Αφού διάβασε το δημοσίευμα της γερμανικής ΤΑΖ το οποίο περιγράφει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ένα διεφθαρμένο καθεστώς το οποίο ελέγχει τους «αρμούς της εξουσίας», ακόμα και την ίδια τη Δικαιοσύνη, αποκάλυψε πως με «άνωθεν εντολή» γίνεται οικονομικός έλεγχος για τον ίδιο στη… Γερμανία!“, γράφει η ιστοσελίδα. Ο Κ. Βελόπουλος που έμαθε για τον συγκεκριμένο οικονομικό έλεγχο, από τον ίδιο τον Γερμανό έφορο, κατέταξε την εντολή σε μία ευρύτερη κυβερνητική λειτουργία που παραπέμπει σε παρακράτος και ισχυρίστηκε πως “οι συγκεκριμένες ενέργειες γίνονται με μοναδικό στόχο να αφανιστεί το κόμμα του και ο ίδιος”.
Τελικά όχι μόνο “αφανίστηκε” αλλά αντιθέτως πήγε “χέρι-χέρι” με την κυβέρνηση της ΝΔ προσφέροντας τους βουλευτές του για να ξεπεραστεί ο κοινοβουλευτικός σκόπελος των 3/5 και να περάσουν οι επιλογές Μαξίμου.
Για το ΕΣΡ τίθεται μείζον ζήτημα “ανεξαρτησίας”. Τα περισσότερα μέλη του πλέον είναι δημοσιογράφοι που εργάζονταν στα ιδιωτικά κανάλια τα οποία υποτίθεται πως οφείλει να ελέγχει το ΕΣΡ. Επίσης είναι επιλογές αποκλειστικά της Νέας Δημοκρατίας χωρίς καν την επίφαση της κοινοβουλευτικής “συναίνεσης” στο πρόσωπα της ραδιοτηλεοπτικής αρχής.
Όπως γράφει η στήλη “Τυπολογίες” “για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού τα 8 από τα 9 μέλη του ΕΣΡ ανήκουν στο κυβερνών κόμμα!”.
Στο νέο ΕΣΡ διορίστηκαν επιτυχώς λόγω του deal Μητσοτάκη-Βελόπουλου οι: Ευτέρπη Κουτζαμάνη πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής στη θέση της Προέδρου, Γιάννης Πολίτης δημοσιογράφος στη θέση αντιπροέδρου, Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γιώργος Βλαβιανός, Γιάννης Μιχελάκης, δημοσιογράφοι με μακρά θητεία στα ιδιωτικά κανάλια ως μέλη. Τέλος ο δικηγόρος και πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Σπύρος Χρυσοφώτης και ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Πέτρος Τριανταφυλλίδης.