Δήμος και Περιφέρεια Θεσσαλονίκης ενάντια στο λουκέτο ενημέρωσης στην ΕΡΤ 3

Μετά το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης το οποίο καταδίκασε ομόφωνα τη συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ 3 και την κατάργηση των δελτίων ειδήσεων και το Περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας υιοθέτησε ομόφωνα επίσης, το Ψήφισμα (παρακάτω ολόκληρο) των εργαζόμενων της ΕΡΤ 3. Δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ 3 βρίσκεται και η ΠΟΣΠΕΡΤ καθώς και οι συνδικαλιστικές ενώσεις. Ωστόσο η αργοπορημένη αντίδραση στα ήδη γνωστά σχέδια της διοίκησης Ζούλα, οδήγησε στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο κίνδυνος να αποφασιστεί συνολικό λουκέτο μετά φυσικά τις εκλογές στην ΕΡΤ 3 ως αυτόνομο κανάλι είναι ορατός και συζητείται ευρέως. Αυτό που δεν ομολογείται είναι ότι λόγος της “εξαφάνισης” της ΕΡΤ 3 είναι η εκδίκηση! Για τη στάση που κράτησε το κανάλι και η συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων την περίοδο του “μαύρου”, όταν σε πείσμα της κυβέρνησης Σαμαρά, κράτησαν ανοιχτό το κανάλι συνεχίζοντας να εκπέμπουν ενημερωτικές εκπομπές και ειδήσεις. Κι αυτό φαίνεται πως αυτή η κυβέρνηση δεν το συγχωρεί! Εντύπωση προκαλεί η χαλαρή αντίδραση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάζεται με συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ σε όλα τα όργανα που δεν αντιδρούν δυναμικά στο ενδεχόμενο κατάργησης της ΕΡΤ 3.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος των εργαζομένων στην ΕΡΤ3:

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, εδώ και καιρό έχουμε εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για την συνεχή και συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση της φυσιογνωμίας, του προγράμματος και του προσωπικού του τηλεοπτικού μας καναλιού. Σήμερα συντασσόμαστε με σθένος κατά των αποφάσεων της διοίκησης για την αλλαγή του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3. Δηλώνουμε αντίθετοι με την κατάργηση των δύο καθημερινών δελτίων ειδήσεων γενικού περιεχομένου, των μοναδικών που παράγονται και εκπέμπονται πανελλαδικά από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν αντισταθμίζεται από το σχεδιασμό που έγινε για ένα ημίωρο δελτίο περιφερειακών ειδήσεων και ένα 15λεπτο ένθετο περιφερειακών ειδήσεων στο ΕΡΤNEWS. Απαντάμε στους ισχυρισμούς της διοίκησης περί “αναβάθμισης”, ότι η συνεχιζόμενη δραματική μείωση του συνολικού χρόνου παραγόμενου ενημερωτικού και άλλου προγράμματος από την ΕΡΤ3 και η μετατροπή της σε ανταποκριτικό γραφείο του ΕΡΤNEWS, υπονομεύει έμπρακτα την ίδια την ύπαρξη του τρίτου καναλιού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσβάλοντας παράλληλα την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια. Κοινή μας θέση είναι ότι το ΕΡΤNEWS δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη βίαιη συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, για την υποβάθμιση του ρόλου της σε δορυφορικό πάροχο περιορισμένου ειδησεογραφικού περιεχομένου και για την ουσιαστική κατάργηση της οργανωτικής υπόστασης της.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις για το ειδησεογραφικό πρόγραμμα της τηλεόρασης, να σταματήσει τώρα τη συρρίκνωση του ενημερωτικού περιεχομένου και να επαναφέρει τον πλήρη ενημερωτικό χαρακτήρα του τηλεοπτικού καναλιού μας. Η ΕΡΤ3 είναι και θα παραμείνει το περιφερειακό μέσο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με πανελλαδική εμβέλεια και έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 δεν θα επιτρέψουμε την ακύρωση του ρόλου που αναλογεί στην ιστορία και την αποστολή της.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ με αποφασιστικότητα για την ΕΡΤ3:

– Την ενδυνάμωση της σχέσης της με τη Θεσσαλονίκη, την περιφέρεια και την κοινωνία.

– Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος, με πολυθεματικό περιεχόμενο (ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, μορφωτικό, πολιτιστικό, αθλητικό) και με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

– Την αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM.

– Τη διατήρηση των οργανωτικών μονάδων της ΕΡΤ3, στο πλαίσιο του υπηρεσιακού οργανισμού, με το σύνολο του προσωπικού και με πλήρεις αρμοδιότητες.

– Τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, πολυφωνική δημόσια ραδιοτηλεόραση, απαγκιστρωμένη από την εκάστοτε κυβερνητική κηδεμονία. Την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς αποκλεισμούς, σε όλα τα μέσα και τις δομές της ΕΡΤ.

Την ενίσχυση όλων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ και την αναβάθμιση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων τους. Την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την εφαρμογή της ΣΣΕ και την πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, όχι με μονομελή εξωτερικά συνεργεία.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στους πολίτες, τους κοινωνικούς, παραγωγικούς, πολιτιστικούς, μορφωτικούς, επιστημονικούς φορείς, τον κόσμο της εργασίας, τις συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας και τους καλούμε να ενώσουν τη φωνή τους, με τις διεκδικήσεις μας. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ τη θέληση μας να αγωνιστούμε δυναμικά για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *