Στα δυο χωρίστηκε το «στρατόπεδο της διαπλοκής»

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Τη θερινή μακαριότητα της απόλυτης υποστήριξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαταράσσει ένας ξαφνικός πόλεμος ανάμεσα στους χρυσούς «χορηγούς» της, τους μιντιακούς ομίλους που έχουν πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως ευνοηθεί από την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Η AlterΕgoMedia του Β. Μαρινάκη επιτίθεται με σφοδρότητα και με όλα τα ΜΜΕ της –MegaΒήμα-Νέαin.grΟικονομικός Ταχυδρόμος– ενάντια στη United Group της πολυεθνικής BC Partners που κατέχει εδώ και δυο χρόνια τη συνδρομητική Nova. Υπενθυμίζεται πως ο πολυεθνικός όμιλος είχε χαιρετιστεί από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2022 για επένδυση 2 δισ. ευρώ στην εγκατάσταση οπτικών ινών. Τους τελευταίους μήνες, όμως, κυοφορείται η σημαντική συμμαχία του με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, με επίδικο τη μεταβίβαση του τηλεοπτικού καναλιού Alpha.

Τα μίντια του Μαρινάκη, που πρωταγωνιστούν στην επικοινωνιακή υπεροπλία Μητσοτάκη, καταλογίζουν στην United Group «επενδυτικό φιάσκο». Η Nova κατεβάζει το Mega από τη συνδρομητική της πλατφόρμα, ενώ ο όμιλος του Θ. Κυριακού, μέσω του ΑΝΤ1, συνασπίζεται με το Mega του Μαρινάκη. Ακολουθεί ανταλλαγή πολεμικών ανακοινώσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές και δηλώσεις για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Δύσκολο να προδικάσει κάποιος την τελική έκβαση του ξαφνικού αυτού πολέμου, εξαιτίας των μεγάλων συμφερόντων που παίζονται στο παρασκήνιο. Τα στοιχεία που είναι γνωστά προϊδεάζουν για τις πραγματικές αιτίες. Mega και ΑΝΤ1δημιούργησαν την κοινή εταιρεία Oscar Productions, στο βάθος υπάρχει το σχέδιο για ανάπτυξη συνδρομητικής τηλεόρασης — ένα παλαιότερο σχέδιο των μετόχων (όμιλοι Βαρδινογιάννη- Κυριακού- Μαρινάκη) της Digea που κατέχει την ψηφιακή τηλεόραση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για το κοινό ενδιαφέρον απόκτησης των δικαιωμάτων του Champions League, για το οποίο έως σήμερα μάχονταν η Cosmote με τη Nova. Η Nova είχε εδώ και χρόνια στόχο να εισέλθει στην ελεύθερη τηλεόραση, κατέθεσε μάλιστα προσφυγή στην Κομισιόν εναντίον του νόμου Πέτσα-Λιβάνιου για τη «φυτευτή» διάταξη της ΝΔ που απαγορεύει την ίδρυση καναλιού ελεύθερης λήψης από συνδρομητικές πλατφόρμες! Σε αυτό το φόντο, η εξαγορά του Alpha προσφέρει την ευκαιρία στην πολυεθνική της  BC Partners να μπει στο τραπέζι της μιντιακής εξουσίας στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να ανησυχεί για την τροπή που πήρε η κόντρα ανάμεσα στους μιντιακούς ομίλους, υποστηρικτές και παράλληλα ευνοούμενούς της. Παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εκφράστηκε επιθυμία να πέσουν οι τόνοι. Κάτι που δεν θα συμβεί εάν δεν βρεθεί συμβιβασμός. Η μιντιακή εξουσία στην Ελλάδα ανήκει στα ελληνικά διαπλεκόμενα που λειτουργούν ως κλειστό κλαμπ και οποιαδήποτε «επένδυση» ελέγχεται και εγκρίνετα

Η συμμαχία της πολυεθνικής United Group (Nova) με τον όμιλο Βαρδινογιάννη για την πώληση του Alpha διαταράσσει τις ισορροπίες και στην κοινή ψηφιακή εταιρεία των ομίλων MME, τη Digea, στην οποία μετέχουν ο ΑΝΤ1 και η AlterΕgo του Μαρινάκη, ενώ τα μεγαλύτερα μερίδια κατέχουν ο ΑΝΤ1 και το Mega. Υπενθυμίζεται πως η Digea κατέχει το σύνολο των ψηφιακών συχνοτήτων έως και το 2029.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *