Ανίκανοι

αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα https://antitheto.gr/anikanoi/

Οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη διεκδικούν αναμφισβήτητα τα πρωτεία: Είναι, ενδεχομένως, οι μοναδικές, τόσο την προηγούμενη τετραετία όσο και τώρα, που επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη δεν έχει κατασβεσθεί ούτε μια πυρκαγιά. 

Χρόνια τώρα, οι προπαγανδιστικές ντουντούκες του μεγάρου Μαξίμου αναμασούν το ίδιο παραμύθι. «Καλύτερα να σωθούν οι άνθρωποι παρά τα σπίτια». Για να’ χουμε καλό ρώτημα: Δηλαδή, πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επί δεκαετίες, αυτή δεν ήταν πάντα η φροντίδα του κρατικού μηχανισμού; Να σώσει πρωτίστως τους ανθρώπους, αλλά και τις περιουσίες τους. Τι άλλαξε, και μας το υπογραμμίζουν διαρκώς; Το Μάτι, η Ηλεία, πάμπολλες άλλες παλιότερες τραγωδίες;

Φύλο συκής

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εφεύρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ένα δήθεν φύλο συκής, για να κρύψει την ανικανότητά της. Στην αντιπυρική προετοιμασία της χώρας, την προστασία των δασικών εκτάσεων, τον σχεδιασμό, την οργάνωση, τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, την εκπαίδευση, τα μέσα (για τα οποία πληρώνονται υπέρογκα ποσά κάθε χρόνο), τις δραματικές καθυστερήσεις στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο, όπως δραματικά αναδείχθηκε στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και στις προβληματικές επιχειρήσεις αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας, όταν αυτή ξεσπάσει.

Κοντολογίς, όλο το στήσιμο του μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, και γενικότερα της πολιτικής προστασίας, είναι σκάρτος. Κάτι που έχει επισημανθεί πολλά χρόνια τώρα, από τη στιγμή που δόθηκαν όλες οι αρμοδιότητες στην Πυροσβεστική. Κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα τα προηγούμενα χρόνια, είτε με τις πυρκαγιές, είτε με τις πλημμύρες και τον χιονιά, οπότε κυβέρνηση και κράτος εξευτελίστηκαν, με δραματικές συνέπειες ωστόσο για τους πολίτες.

Τραγωδία Τεμπών

Είναι ακριβώς το ίδιο με την τραγωδία των Τεμπών. Αδιαφορία και ανικανότητα, στον βωμό του χρήματος και των μεγάλων συμφερόντων, είτε πρόκειται για σιδηροδρόμους, είτε για αιολικά πάρκα, είτε για την Υγεία και τα νοσοκομεία, κ.ο.κ.. 

Εγινε, όμως, το πάθημα των Τεμπών μάθημα; Το μόνο που ενδιέφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικοινωνιολόγο του, Σταν Γκρίνμπεργκ (σύμβουλο, μεταξύ άλλων, των Μπιλ Κλίντον, Τόνυ Μπλαίρ, BP, η Boeing, η General Motors, η Microsoft) ήταν πως θα ξεχαστεί μια ώρα αρχύτερα η τραγωδία των Τεμπών, ούτως ώστε ο Κ. Μητσοτάκης να κερδίσει τις εκλογές. Όπερ και εγένετο.

Κρανίου τόπος

Και τι υποσχέθηκε ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός; Ότι όλα θα τα φτιάξει, ώστε να μην ξανασυμβούν τραγωδίες. Όπως το ίδιο έλεγε και στις πυρκαγιές των τελευταίων ετών. 

Και τι βλέπουμε τώρα; Να καίγεται όλη η Ελλάδα. Αρχής γενομένης της Αττικής που, μετά από πυρκαγιές δεκαετιών, και αυθαίρετης οικοδόμησης, έχει μετατραπεί σε κρανίου -τσιμέντου, για την ακρίβεια- τόπο και σε καμίνι καύσωνα και υγρασίας. Καταστάσεις που επιδεινώνουν απαράδεκτες παρεμβάσεις τύπου «μεγάλου περίπατου» στο κέντρο της Αθήνας από τον πρωθυπουργό ανιψιό, Κώστα Μπακογιάννη.

Κατά τα λοιπά, τα φορτώνουν όλα τα κακά στον κόκορα της κλιματικής αλλαγής και κρίσης, και όλα ωραία και καλά. Περιμένουμε την επόμενη τραγωδία.

Ο αξύριστος

Για τι, άραγε, καμαρώνει ο Κ. Μητσοτάκης και χασκογελάει (θέλουμε να ελπίζουμε ότι είναι τικ), όταν συνομιλεί με τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών; Για το ότι η Ρόδος καίγεται επί πέντε ημέρες (ενώ καιγόταν και η Αττική και άλλα μέρη) και το μόνο που κάνει το «επιτελικό κράτος» είναι να εκκενώνει τις περιοχές;

Στο μόνο που διαπρέπει ο Κ. Μητσοτάκης είναι ότι υπακούει πιστά στις συμβουλές του επικοινωνιακού επιτελείου του να δείχνει όσο το δυνατόν γίνεται ατημέλητος, ούτως ώστε να φαίνεται ότι ενδιαφέρεται -και συμπάσχει, ντε- για τις τραγικές εξελίξεις. Πλέον, έχει καταντήσει αστείο, όποτε συμβαίνει κάτι (πυρκαγιές και άλλες τραγωδίες) να εμφανίζεται αξύριστος. Το επικοινωνιακό μοτίβο των γενιών ολίγων ημερών, έχουν σπεύσει πια να υιοθετήσουν σχεδόν όλα τα μέλη της κυβέρνησης. 

Ρεζίλι διεθνώς

Ήδη, πάντως, η Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας καυχάται για την «βαριά βιομηχανία» της, τον Τουρισμό έχει γίνει ρεντίκολο διεθνώς. Μεγάλα γερμανικά, βρετανικά και άλλα ΜΜΕ έχουν κάνει πρώτο τους θέμα την απαράδεκτη κατάσταση στη Ρόδο, με τίτλο τους «Χάος». 

Είναι απογοητευτικό, αλλά μέσα στον πόνο τους, πολλοί κάτοικοι της Ρόδου κάνουν πικρόχολο χιούμορ, και ειρωνευόμενοι τον Κ. Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά πάρε δώσε, αναρωτιούνται: «Μα, τι κάνει ο Κ. Μητσοτάκης; Θέλει να παραδώσειστους Τούρκους καμένη γη;»

Κλαυσίγελο, τέλος, προκαλεί ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει προς ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Ρόδο μερικές δεκάδες αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. Προφανώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κρατικός μηχανισμός καλείται να ενισχύσει τις δυνάμεις του με ό,τι διαθέσιμο έχει. 

Ωστόσο, στη Ρόδο υπάρχουν τόσοι στρατιώτες που βοηθούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αντί για «Διάδες», καλύτερα θα ήταν να είχε φροντίσει η κυβέρνηση την έγκαιρη ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού, καθώς και τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει σωστά, όπως καταγγέλλουν οι Ροδίτες, και φαίνεται, εξάλλου, εκ του τραγικού αποτελέσματος, έτσι όπως παρουσιάζεται και στην εφημερίδα, «Ροδιακή».

Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730».

Οι Ενοπλες Δυνάμεις

Σε ανακοίνωσή του, το ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ρόδο, έχουν διατεθεί:

1+1 CH-47(ελικόπτερα CHINOOK)

3 CL-415 (Κανανταίρ)

2 Π/Γ (Προωθητές γαιών)

1 Ι/Γ (Ισοπεδωτές Γαιών)

2 ανατρεπόμενα

1 Ε/Τ (Εκσκαφέας Τάφρων)

2 Ρυμουλκά Οχήματα

2 πυροσβεστικά οχήματα

7 λεωφορεία (6 ΣΞ +1 ΠΑ)

6 Ταχέα Σκάφη 6ου ΕΤΕΘ

2 Ταχέα Σκάφη του ΤΜΧΕΘ

10 STAYER

ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Επίσης διατίθενται 2 C-130 για μεταφορά προσωπικού και μέσων της ΕΛ.ΑΣ. και του ΠΣ στην Ρόδο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *