Εξέθρεψαν την ακροδεξιά, «σοκάρονται» από την άνοδό της

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Η είσοδος του ναζιστικού μορφώματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, με τη χορηγία του φυλακισμένου Κασιδιάρη και η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς σόκαρε τους προβεβλημένους τηλε-παρουσιαστές και σχολιαστές στα κάθε είδους δίκτυα και κυρίαρχα συστημικά μίντια. Η όψιμη ανησυχία των περισσοτέρων φαντάζει άκρως υποκριτική. Ήταν οι ίδιοι, άλλωστε, που όλο το προηγούμενο διάστημα προωθούσαν σταθερά την ακροδεξιά ατζέντα, κυρίως στο μεταναστευτικό-προσφυγικό –ένα προνομιακό πεδίο διάδοσης ξενοφοβικών ακροδεξιών απόψεων–προβάλλοντας μόνο την προπαγάνδα κυβέρνησης και κρατικών μηχανισμών. Απέκρυπταν γεγονότα, αλλοίωναν και ανακατασκεύαζαν την πραγματικότητα, απέρριπταν την αντίθετη άποψη κοινωνικών φορέων και πολιτών για τις επαναπροωθήσεις και τον φράχτη του Έβρου, πολλές φορές υιοθετούσαν τον ρόλο δικαστή και διώκτη οργανώσεων, ακόμη και ξένων δημοσιογράφων που επέμεναν στο ρεπορτάζ.

Όλα τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, υπό τον τίτλο «Βουβό κύμα;» (*), την οποία υπογράφουν πέντε Έλληνες πανεπιστημιακοί-ερευνητές. Μια έρευνα η οποία διερευνά «τον λόγο και τα δίκτυα της ακροδεξιάς στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα». Αναλύθηκαν 102 ιστοσελίδες ΜΜΕ, 450 δημόσιες ομάδες στο Facebook, 97.537 tweets πολιτικών προσώπων και 73 βίντεο στο Youtube.

Ειδικά για τον ρόλο των μίντια, η έρευνα είναι σαφής: Η πλειονότητα των δημοφιλών και κυρίαρχων συστημικών Μέσων προβάλει σημαντικά θέματα όπως το προσφυγικό, η εγκληματικότητα, ακόμη και οι διεθνείς σχέσεις, με πολωτικό, επιθετικό και συγκινησιακά φορτισμένο λόγο. Τα ΜΜΕ φέρουν βαρύτατες ευθύνες στη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας στον δημόσιο λόγο, καθώς ο τρόπος κάλυψης σημαντικών θεμάτων συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την ακροδεξιά ρητορική, «με λιγότερο ωμή και βίαιη μορφή», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έρευνα.

Οι λόγοι της νομιμοποίησης είναι η συγκεκαλυμμένη ιδεολογική ταύτιση ορισμένων από τα κυρίαρχα Μέσα με την ακροδεξιά, η υπερπαραγωγή ειδησεογραφίας που διαχέεται με αντιγραφές σε όλα τα ΜΜΕ, οι προνομιακές σχέσεις των μίντια με την κυβέρνηση και πολλούς υπουργούς που επίσης πρωτοστατούν σε ακροδεξιά ρητορική, ο αποκλεισμός της αντίθετης άποψης. Η μαζική και διαρκής κάλυψη των άλλων θεμάτων που περιλαμβάνει η ακροδεξιά ατζέντα (εγκληματικότητα, φυλή, έθνος, κ.λπ) και η παρουσίασή τους με σκανδαλοθηρικό τρόπο νομιμοποιεί και προσδίδει πολιτική δυναμική στο ακροδεξιό αφήγημα.

(*) Συγγραφείς: Νίκος Σμυρναίος, Δημήτρης Ελαφρόπουλος, Πάνος Τσιμπούκης, Κατερίνα Μνιέστρη, Ματθαίος Τσιμιτάκης .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *