Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζηνοβία Σαπουνά γράφει στο News247 για τον τρόπο με τον οποίο τα mainstream media κανονικοποιούν τον ακροδεξιό λόγο. Θυμίζει πως στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας “έχουν συμβάλλει εδώ και χρόνια, εκτός διάφορων άλλων, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως χώροι πολιτισμικών και κοινωνικών διεργασιών (Spitulnik) αλλά και ως ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους (Althusser)”. Όπως γράφει μια μερίδα των κυρίαρχων τηλεοπτικών σταθμών και μία αντίστοιχη μερίδα προβεβλημένων τηλε-δημοσιογράφων έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια διάθεση αποδοχής ή ανοχής των ακροδεξιών. Είτε για λόγους τηλεθέασης, είτε για λόγους ιδεολογικής συγγένειας, είτε για λόγους γραμμής, είτε για λόγους επικίνδυνης αφέλειας, έχουμε δει την τελευταία δεκαετία να προβάλλονται συγκεντρώσεις «αγανακτισμένων πολιτών» στον Άγιο Παντελεήμονα της Αθήνας ως υγιώς διαμαρτυρόμενων, ενώ στη συνέχεια αποκαλύπτονταν ότι ήταν χρυσαυγίτες, έχουμε διαβάσει ρεπορτάζ και έχουμε ακούσει από τηλοψίας σχόλια περί «καλών παιδιών» που βοηθούν γιαγιάδες να περάσουν τον δρόμο για τους οποίους, επίσης, στη συνέχεια αποκαλύπτονταν ότι ήταν χρυσαυγίτες, και έχουμε παρακολουθήσει να μεταδίδονται βίντεο, σχόλια, συνεντεύξεις για τους έρωτες και τις σχέσεις των χρυσαυγιτών.
Το κλίμα φόβου, ανασφάλειας και αβεβαιότητας ζει και βασιλεύει στην τηλεόραση, σε πολλά ρεπορτάζ, σε πολλά σχόλια. Μερίδα των κυρίαρχων τηλεοπτικών σταθμών δυστυχώς αναπαράγουν στον δημόσιο λόγο τους κάθε είδους στερεότυπα και ακραίες αντιλήψεις. Κάπως έτσι, τα ιδεολογικά μοτίβα διαιωνίζονται και η ακροδεξιά ρητορική εμφιλοχωρεί στον δημόσιο διάλογο διαμορφώνοντας συνειδήσεις, πολιτικές συμπεριφορές και στάσεις ζωής. Κάπως έτσι συνηθίζει το αυτί, συνηθίζει το μάτι και καλλιεργείται πεποίθηση.
Ολόκληρο το άρθρο της Ζηνοβίας Σαπουνά το διαβάζετε εδώ
** Η Ζηνοβία Σαπουνά είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας-ΜΚΔ vs ΜΜΕ», που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Νησίδες».