Θλίψη για την εκατόμβη της Μεσογείου, οργή για το έγκλημα τειχών και φραχτών της Δύσης

Δεκάδες οργανώσεις, κόμματα και φορείς καλούν σήμερα στις 7.00 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Το νέο δράμα πνιγμού προσφύγων και η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Καλεί με ανακοίνωση της η ΚΕΔΔΑ -ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 15/6/203  στις 7.00 μμ στα Προπύλαια

Οι πνιγμοί εκατοντάδων προσφύγων, άγνωστου μέχρι στιγμής ακριβούς αριθμού, νότια της Πύλου, τα ξημερώματα της Τετάρτης 14/6 είναι ένα ακόμα έγκλημα της πολιτικής της κυβέρνησης και όλης της Ε.Ε., της  καταπάτησης του δικαιώματος στο άσυλο και της αντιμετώπισης μεταναστών και προσφύγων με φράκτες και επαναπροωθήσεις. 

Το δικαίωμα στο άσυλο που δεν εξετάζεται στις χώρες της Ε.Ε. παρά μόνο αν κάποιος-α έχει μπει στη χώρα με ταυτόχρονη θεώρηση της μετανάστευσης και της προσφυγιάς ως παρανομίας στην πράξη καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο.  Και συνοδεύεται με χαρακτηρισμός των προσφύγων ως λαθραίων και εχθρών που παραβιάζουν τα σύνορα,  με φράκτες σε στεριά και θάλασσα, δολοφονικές επαναπροωθήσεις μαζί με τη στέρηση προστασίας, δικαιωμάτων και ελευθεριών των προσφύγων και μεταναστών.  Αυτή η πολιτική αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και της ζωής. 

Την ίδια ώρα οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε υποδαυλίζουν και επιχειρούν πόλεμους και εμφύλιες συγκρούσεις, λεηλασία του φυσικού πλούτου, συνέπειες με τη κλιματική κρίση στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και σε άλλες γειτονικές περιοχές και δημιουργούν φτώχια και ξεριζωμό, είναι υπεύθυνες για την προσφυγιά. Ενώ οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. εξωθούν τους πρόσφυγες σε επικίνδυνες διαδρομές και σε εκμετάλλευση στο έλεος των διακινητών. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. που οξύνει τη δολοφονική αντιμεταναστευτική πολιτική της χώρας μας είναι συνυπεύθυνη για αυτό το νέο έγκλημα. Η μισαλλόδοξη αντιμετώπιση των προσφύγων στα σύνορα, τα pushbacks, ο εγκλεισμός στα στρατόπεδα των νησιών, οι απελάσεις και η εγκατάλειψη των προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο χωρίς καμιά υποστήριξη,  συμπληρώνονται από τη ρατσιστική προπαγάνδα περί συνόρων που κινδυνεύουν από τους πρόσφυγες που εκδηλώνεται ακόμα και με προεκλογικά σποτάκια περί θωράκισης των συνόρων. 

Είμαστε μπροστά σε ένα ακόμα έγκλημα που στοιχειώνει τη ζωή της «πολιτισμένης» δύσης και βάζει όλες και όλους μπροστά στις ευθύνες για την πολιτική που ασκείται, τις αξίες που κυριαρχούν, την διάδοση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού. Προστίθεται στα εγκλήματα της προσφυγικής πολιτικής της Ε.Ε. που μόνο το 2022 κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.406 πρόσφυγες, ενήλικους και παιδιά στη Μεσόγειο. 

Απαιτούμε : 

·     Ένταση των ερευνών για τη διάσωση των προσφύγων. 

·     Απόλυτη προστασία τους και δικαίωμα στο άσυλο.

·     Να μπει τέλος στην πολιτική των κλειστών συνόρων  της Ε.Ε., τους φράκτες και τις επαναπροωθήσεις. 

·     Ελευθερίες και δικαιώματα για τους πρόσφυγες των πολέμων και της φτώχειας. 

·     Ανοικτά σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες 

14/6/2023

Κ.Ε.Δ.Δ.Α. – Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *